Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

Αν έχετε παιδικά ρούχα και παιχνίδια που δε χρειάζεστε, ακόμη και καρότσια, μικροέπιπλα και άλλα παρόμοια είδη, και θέλετε να πιάσουν τόπο, μπορείτε να τα στείλετε στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε με μια χρηματική δωρεά.

Στο σύνδεσμο της Βικιπαίδεια παραπάνω θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες.

Έλαβα πρόσφατα ένα μήνυμα που με ενημέρωνε για την ύπαρξη αυτής της οργάνωσης. Ασχολούνται κυρίως με φτωχά παιδιά μεταναστών στις περιοχές Μεταξουργείου και Κολωνού. Επικοινώνησα τηλεφωνικά μαζί τους και μου εξήγησαν ότι φροντίζουν να έχουν τα παιδιά αυτά ένα πιάτο φαγητό και ένα μέρος να μείνουν μέχρι να γυρίσουν οι γονείς τους το βράδυ στο σπίτι, ώστε να μην τριγυρνάνε στους δρόμους, τους παρέχουν σχολικά είδη και εξασφαλίζουν ότι πηγαίνουν στο σχολείο, και παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη όπου χρειάζεται.

Δεν τους έχω επισκεφθεί ακόμη, από το τηλέφωνο πάντως αποκόμισα καλή εντύπωση. Πάντα εκτιμούσα τους ανθρώπους που πριν κοιτάξουν να σώσουν τον κόσμο κοιτάνε να βοηθήσουν αυτόν που βρίσκεται δίπλα τους και είναι μέσα στις δυνατότητές τους να το κάνουν.

Το μήνυμα που μου ήλθε αναφερόταν στα "παιδιά του δρόμου" (μάλιστα έλεγε ότι ο χώρος ονομάζεται έτσι, πράγμα που δεν ισχύει) και είδα ότι και η Βικιπαίδεια έχει μια τέτοια αναφορά. Η κυρία με την οποία μίλησα στο τηλέφωνο μου είπε ότι τα παιδιά ξαφνιάζονται όταν ακούνε αυτήν την έκφραση. Έρχονται, μου λέει, άνθρωποι εδώ και ρωτάνε, "εδώ είναι "τα παιδιά του δρόμου";" Και τα παιδιά μου λένε "κυρία, γιατί μας λένε έτσι;" Βλέπουν τους εαυτούς τους σαν φυσιολογικά παιδιά, όπως και είναι άλλωστε.


Το "Κέντρο ημέρας", όπου παρέχεται η βοήθεια και η φροντίδα στα παιδιά, βρίσκεται στη διεύθυνση:

Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165
Μεταξουργείο, Κολωνός

Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός : Μυρτώ Λαιμού
Τηλέφωνο 210.5239.402 και 210.5221.149
Ώρες 10.00 - 18.00 καθημερινά

socedact@otenet.gr

Alpha Bank 101-002-101-708703

Αν δεν έχετε κάτι να προσφέρετε, απλά ενημερώστε όσο περισσότερα άτομα μπορείτε.

6 σχόλια:

aerostatik είπε...

πολύ χρησιμη ενημέρωση...

Ανώνυμος είπε...

Χρήσιμο και ανθρωπιστικό δεν είναι αυτό αλλά να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις να δώσουν βοήθεια στις πατρίδες αυτών των φουκαράδων και να φροντίσουν να φτάνει η βοήθεια στους φτωχούς.Όλα τα υπόλοιπα ίσως και να είναι ύποπτα.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ανώνυμε, έχεις απόλυτο δίκιο.

Λοιπόν ενόσω εσύ που έχεις τα κονέξια θα κάνεις το lobbying με τις κυβερνήσεις για να πράξουν τα δέοντα, εμείς οι μικρόνοες θα προσφέρουμε άμεσα ό,τι μπορούμε προς βελτίωση της κατάστασης, με τα μέσα που διαθέτουμε.

Να μην τα βλέπουμε μονόπλευρα τα πράγματα και να μη βλέπουμε δαίμονες εκεί που δεν υπάρχουν (αναφέρομαι στη φράση σου "όλα τα υπόλοιπα ίσως να είναι και ύποπτα"). Το να θες να στηρίξεις άμεσα το συνάνθρωπό σου δεν αποκλείει το να θες επίσης να βελτιωθεί η πολιτική των κυβερνήσεων. Το δεύτερο δεν ακυρώνει το πρώτο. Μπορούν να πάνε και μαζί.

Θα συμφωνήσω ότι η φιλανθρωπία των πλουσίων κυριών είναι υποκριτική και ότι η προώθηση της φιλανθρωπίας ως αξίας μέσω της παιδείας και του κοινωνικού κατεστημένου έχει σκοπό να εφησυχάζει συνειδήσεις και να αποτρέπει την πολιτική συνειδητοποίηση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε ΑΜΕΣΑ ό,τι περνά από το χέρι μας για το διπλανό μας. Ούτε και κάθε τέτοια προσπάθεια είναι ύποπτη.

Trade not aid, θα συμφωνήσω, αλλά μέχει να φτάσουμε στο trade ας προσφέρουμε aid όπου και όσο χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Καλοί οι μετανάστες αλλά σε συγκεκριμένους αριθμούς και με συγκεκριμένους όρους.Δε θα λύσει η Ελλάδα όλα τα προβλήματα των μεταναστών.Η προσπάθεια στην ειρήνη και στην ανθρωπιά πρέπει να διοχετεύεται μέσα από πολιτικές ουσίας.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο φίλε μου πέστα. Η Ελλάδα στους Έλληνες. Έτσι. Τι λέμε τώρα. Μας κλέβουν και τις θέσεις πάρκινγκ εξάλλου.

Πότε οι πολιτικές (ουσίας ή συνουσίας) είχαν ανθρωπιά ρε άνθρωπα; Τι λες; Μην βρεθείς (ούμε) στη θέση τους μόνο φίλε μου, εκεί να δεις πολιτικές ουσίας.

Στην πέσαν οι βάρβαροι μελάνη να σου πουν ότι πρέπει οι κυβερνήσεις να δώσουν βοήθεια στους φτωχούς. Τόσες χιλιάδες χρόνια αυτό κάνουν εξάλλου, απλά κάνουν ένα διάλειμμα τώρα για αυτό πεινάνε μερικοί... Μα τι λέμε ρε...

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ανώνυμε, η άποψή σου περί φιλανθρωπίας είναι αξιόλογη, και συμπίπτει εν πολλοίς με τη δική μου. Κι εγώ θεωρώ ότι χρειάζεται πολιτική ουσίας, πολιτικές τομές, για να αλλάξει η κατάσταση. Και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, φυσικά.

Μέχρι όμως να γίνουν οι τομές, αν γίνουν ποτέ, δεν βλέπω το λόγο να μην βοηθήσω τον διπλανό μου, είτε λέγεται "αυτόχθων" (που πάει να πει ότι οι παπούδες του ήρθαν εδώ πριν αρκετές γενιές) είτε "μετανάστης" (που πάει να πει ότι ήρθε εδώ πρόσφατα, ο ίδιος ή οι γονείς του).

Θα πιέσω το κράτος όσο και όπως μπορώ να αλλάξει την πολιτική του για τους μετανάστες, αν όμως δω έναν άνθρωπο δίπλα μου να χρειάζεται βοήθεια, θα την προσφέρω, δεν θα του πω "αγαπητέ μου, μπορείτε να πεθάνετε από την πείνα μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση την πολιτική της, δεν είναι δική μου δουλειά". Εγώ θεωρώ ότι είναι δική μου δουλειά. Έχω αποφασίσει ότι για να αισθάνομαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ θέλω να συνεισφέρω στην ευημερία των άλλων ΑΝΘΡΩΠΩΝ, είτε είναι μετανάστες είτε όχι.

Από περιέργεια, έχεις τη γνώμη ότι είναι καλό να γίνονται φιλανθρωπίες προς έλληνες έχοντες ανάγκη ή ούτε και εκεί το δέχεσαι και πιστεύεις ότι μόνο μέσα από πολιτικές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματά τους;