Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Εκστρατεία διαγραφής θρησκεύματος

Η ομάδα Αθεΐα δημοσίευσε την παρακάτω συλλογική ανακοίνωση:

Οι περισσότεροι νεοέλληνες βαφτίζονται χριστιανοί ορθόδοξοι όταν είναι βρέφη. Ο ιερέας χορηγεί μια βεβαίωση για την βάπτιση και ο νονός, οι γονείς ή κάποιος συγγενής καταθέτει το χαρτί στο οικείο ληξιαρχείο, όπου και καταγράφεται το θρήσκευμα του παιδιού. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα αναγνωρισμένα θρησκεύματα στην Ελλάδα, και όλα τους καταγράφονται στα ληξιαρχεία.

Για ποιο λόγο όμως γίνεται η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών; Σε τι χρειάζεται η πολιτεία την πληροφορία αυτή; Μήπως πρόκειται να κάνει κάποια διάκριση με βάση το θρήσκευμα; Όχι βέβαια! Άλλωστε κάθε διάκριση με βάση το θρήσκευμα αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα! Απλώς έτσι ασκεί εμμέσως μια φιλόθρησκη και ιδιαίτερα φιλοχριστιανική πολιτική, συμβάλλοντας στην διαιώνιση της ορθοδοξίας στη θέση της επικρατούσας θρησκείας της Ελλάδας.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν αφορούν παρά μόνο τον ίδιο. Η μη καταγραφή του θρησκεύματος του πολίτη σε κρατικά αρχεία δεν τον εμποδίζει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Η καταγραφή του θρησκεύματος δεν απαιτείται για την απόκτηση ονόματος, δεδομένου ότι ονοματοδοσία και βάπτιση είναι πλήρως διαχωρισμένες νομικά (πληροφορίες στη σχετική σελίδα μας). Η καταγραφή του θρησκεύματος εξυπηρετεί μόνο τα ιερατεία, που αποκτούν ισχύ και ασκούν πολιτική εξουσία βασιζόμενα στον καταγεγραμμένο αριθμό νεογέννητων τα οποία ουδέποτε εξέφρασαν γνώμη επί του θέματος.

Ως ενεργοί και συνειδητοί πολίτες:

1. Προχωρούμε

σε νόμιμη διαγραφή του θρησκεύματός μας από τα ληξιαρχεία, διαμαρτυρόμενοι γι αυτή την καταχρηστική πρακτική, και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να μας ακολουθήσουν.

2. Ζητάμε:

  • Κατάργηση της καταγραφής του θρησκεύματος στα ληξιαρχεία και σε οποιαδήποτε άλλα κρατικά αρχεία και έγγραφα.
  • Διαγραφή όλων των ήδη καταγεγραμμένων καταχωρήσεων θρησκεύματος.

Στη σχετική σελίδα μας στην ενότητα «Δράσεις» θα βρείτε οδηγίες για το πώς μπορείτε κι εσείς να διαγράψετε άμεσα το θρήσκευμά σας από το ληξιαρχείο.



Ο σύνδεσμος της ανακοίνωσης οδηγεί στην εξής σελίδα:



Διαγραφή Θρησκεύματος από το Ληξιαρχείο


Γιατί;

  • Επειδή το θρήσκευμα είναι προσωπική υπόθεση και δεν αφορά την πολιτεία.
  • Επειδή το θρήσκευμα που καταγράφεται συχνά δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές μας πεποιθήσεις.
  • Επειδή πολλοί από μας εντάχθηκαν σε θρήσκευμα όταν ήταν ανήλικοι και δεν ήταν σε θέση να επιλέξουν συνειδητά.
  • Επειδή πολλοί από μας αισθάνονται θρήσκοι αλλά δεν αισθάνονται μέλη μιας συγκεκριμένης εκκλησίας ή δόγματος.
  • Επειδή δεν θέλουμε το θρησκευτικό μας αίσθημα να γίνεται άλλοθι για άσκηση εξουσίας από τις εκκλησίες στο όνομά μας.

Πώς;

  • Με μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 και με την ταυτότητά μας, πηγαίνοντας αυτοπροσώπως στο ληξιαρχείο όπου έχει δηλωθεί το θρήσκευμά μας. (Κατά κανόνα πρόκειται για το ίδιο ληξιαρχείο που δηλώθηκε η γέννηση.)
  • Αν δεν μπορούμε να πάμε αυτοπροσώπως, η δήλωση γίνεται μέσω εκπροσώπου στον οποίο παραχωρούμε συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για το σκοπό αυτό.

Μπορείς κι εσύ να συμμετάσχεις, αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο, στην μαζική διαγραφή θρησκεύματος στις 18-6-10 στις 10:00 το πρωί στα κατά τόπους ληξιαρχεία σε όλη τη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μας στο diagrafi@atheia.gr.

Όσοι από εσάς έχετε προφίλ στο facebook μπορείτε να γραφτείτε στην ομάδα Διαγραφή θρησκεύματος από τα κρατικά αρχεία, και να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση Μαζική διαγραφή θρησκεύαατος από τα ληξιαρχεία 18-6-2010.


Αν θέλετε να αναρτήσετε κάπου σύνδεσμο προς την αντίστοιχη σελίδα του ιστολογίου Αθεΐα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω εικονίδιο, που σχεδίασε ο Geysser. Ακολουθήστε το σύνδεσμο των εικονιδίων και στη συνέχεια αντιγράψτε και επικολλήστε τον κώδικα που αντιστοιχεί στο μέγεθος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
Διαγραφή Θρησκεύματος
Διαγραφή Θρησκεύματος

9 σχόλια:

Άθεος είπε...

Αυτό φαντάζομαι μπορούμε να το κάνουμε όποτε θέλουμε.
Τι διαφορετικό θα γίνει στα ληξιαρχεία στις 18-6-2010;

Αόρατη Μελάνη είπε...

Εννοείται ότι μπορούμε να το κάνουμε όποτε θέλουμε.

Η κίνηση της μαζικής διαγραφής έχει συμβολικό χαρακτήρα. Να φανεί ότι είμαστε πολλοί, ότι είναι μια μαζική κίνηση και όχι μια σποραδική ατομική επιλογή. Θα ειδοποιηθούν και τα ΜΜΕ μπας και προβληθεί λίγο το θέμα ("εκατοντάδες συμπολίτες μας ζητούν διαγραφή του θρησκεύματος" - λέμε τώρα εμείς οι αισιόδοξοι!).

Αλλά φυσικά καθένας μπορεί να το κάνει όποτε θέλει.

Άθεος είπε...

Κατάλαβα!
Το πληρεξούσιο πώς γίνεται;

Idom είπε...

Μα!;
Αφού, "Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν αφορούν παρά μόνο τον ίδιο", πώς κολάει να γίνει συλλογική κίνηση για ένα ενα θέμα που άπτεται τής θρησκείας;

Τέλος πάντων.

Τον Obama τον ρωτήσατε αν σάς αφήνει;

Idom

Αόρατη Μελάνη είπε...

Idom, δεν κατάλαβες καλά! Δεν είναι συλλογική κίνηση, είναι πολλές ατομικές κινήσεις μαζί! :-D

Άθεε, το πληρεξούσιο είναι πικρή ιστορία, γιατί θέλει και λεφτά. Ο δικηγόρος μου είπε ότι στοιχίζει γύρω στα 50 ευρώ για τον καθένα. Δυστυχώς ομαδικό πληρεξούσιο δεν γίνεται δεκτό απ' όσο μου είπανε.

Αν δεν μπορείς να έρθεις ο ίδιος εκείνη τη μέρα, καλύτερα άφησέ το για κάποια άλλη μέρα που θα μπορείς και πήγαινε μόνος σου.

Αν θέλεις οπωσδήποτε πληρεξούσιο, θα πρέπει να πας σε συμβολαιογράφο. θα ζητήσω αποό το δικηγόρο μας να συντάξει ένα πρότυπο πληρεξούσιο για να το ανεβάσω κάποια στιγμή στο site.

Άθεος είπε...

Έτσι όπως το έβαλες τώρα Μελάνη (Αν δεν μπορείς να έρθεις ο ίδιος εκείνη τη μέρα…) κατάλαβα, ότι στις 18-6-10 στις 10:00 το πρωί στα κατά τόπους ληξιαρχεία σε όλη τη χώρα μπορεί κανείς να διαγραφεί και χωρίς να είναι δηλωμένος στο ληξιαρχείο εκείνο.
Είναι έτσι ή πρέπει να πάει κανείς στο χωριό του, εκεί που γεννήθηκε…

Αόρατη Μελάνη είπε...

Όχι, δεν είναι έτσι.

Η καταγραφή του θρησκεύματος, κι επομένως και διαγραφή του, γίνεται ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΘΕΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ.

Η 18 Ιουνίου δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο σαν ημερομηνία. Το ίδιο ακριβώς που θα κάνεις τότε, μπορείς να το κάνεις και οποιαδήποτε άλλη μέρα. Αυτό λέω.

Το να πάμε πολλοί μαζί εκείνη τη μέρα έχει χαρακτήρα καθαρά συμβολικό, όχι πρακτικό.

Ανώνυμος είπε...

καλα ,εστω οτι δεν γραφεται το θρησκευμα

αν σε λενε Σαρα δεν φαινεται οτι εισαι εβραια??????????
αν σε λενε μουσταφα ,δεν φαινεται οτι εισαι μουσουλμανος???????????

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ

ασχολειστε με μαλακιες

Αόρατη Μελάνη είπε...

Αν ασχολούμεθα με μαλακίες, εσύ γιατί ασχολείσαι μαζί μας?