Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

"ΟΙΚΟΘΕΝ"

Ρέκβιεμ για τα όμορφα πράγματα που χάνονται

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Μεσσηνία και αναζητώντας τόπον αναψύξεως πάνω στον αυτοκινητόδρομο, ακολουθήσαμε την κατεύθυνση που μας υπέδειξε μια πινακίδα με την ένδειξη "παραδοσιακά προϊόντα". Δεν περιμέναμε τίποτε περισσότερο από τα συνηθισμένα σκονισμένα καφεστιατόρια - σουπερμάρκετ που καλύπτουν διεκπεραιωτικά τις βασικές ανάγκες των ταξιδιωτών.

Ήδη από το εξωτερικό του το κατάστημα προμηνυόταν διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η ξύλινη επιγραφή "Οίκοθεν - παντοπωλείον", γραμμένη στο χέρι, ανάμεσα σε πυκνούς θάμνους, κάτω από τα κεραμίδια και πάνω από την πέτρινη σκάλα, δίνει το στίγμα του χώρου. Ενός χώρου πραγματικά ξεχωριστού, κλάσεις ανώτερου όχι μόνο από όλα τα παρόδια καταστήματα εξυπηρέτησης ταξιδιωτών, αλλά και από πολλά άλλα μαγαζιά.


Παντού επικρατεί καλό γούστο, καλαισθησία και μεράκι. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν μερακλίδικο καφεδάκι, πεντανόστιμες πίτες και γλυκά του κουταλιού στα ζωγραφισμένα τραπεζάκια καφενείου, ψωνίζουν τοπικά προϊόντα άριστης ποιότητας, τόσο συμβατικά όσο και βιοκαλλιεργημένα, ξεφυλλίζουν τα πολυάριθμα βιβλία στις δύο βιβλιοθήκες που βρίσκονται στη βεράντα και στο εστιατόριο.

Πολλές κατοικημένες χελιδονοφωλιές στολίζουν τα δοκάρια της βεράντας. Παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα κοσμούν το εστιατόριο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.

Μια τζαμαρία με φυτά εσωτερικού χώρου παρεμβάλλεται ανάμεσα στο εστιατόριο και την τουαλέτα, μια τουαλέτα που αξίζει εύφημο μνεία, τόσο για την άψογη καθαριότητα και άνεση που παρέχει, όσο και για την καλαισθησία της.


Απολαύσαμε την σύντομη παραμονή μας εκεί, ψωνίσαμε εξαιρετικά χωριάτικα λουκάνικα και πίτες, συγχαρήκαμε την κυρία στο ταμείο για τον όμορφο και φιλόξενο χώρο, για να πληροφορηθούμε προς μεγάλη μας έκπληξη και λύπη ότι το κτίριο πρόκειται να κατεδαφιστεί τέλη Σεπτεμβρίου, εξ αιτίας της διαπλάτυνσης του αυτοκινητόδρομου. Στον νέο δρόμο θα υπάρχουν αντίστοιχα παρόδια καταστήματα, αλλά η άδεια κατασκευής και εκμετάλλευσής τους έχει δοθεί σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία. Μπορείτε να φανταστείτε τι μορφή θα έχει το νέο κατάστημα: ένα απρόσωπο μοντέρνο φαστφουντάδικο, από αυτά που βρίσκει κανείς παντού στον κόσμο και που ξεχνάει αμέσως μόλις τα εγκαταλείψει.

Η κυρία που μας εξυπηρετούσε παραπονέθηκε:
- Δεν θα μπορούσαν να το δώσουν τουλάχιστον στην νομαρχία, κι εκείνη να το διαθέσει σε ντόπιους; Να ενισχυθεί η τοπική οικονομια, να προωθήσουμε τα προϊόντα μας;




Εγώ μηχανικός δεν είμαι. Αναρωτιέμαι όμως, ήταν πραγματικά αναγκαία αυτή η κατεδάφιση; Ο δρόμος μοιάζει να έχει αρκετό περιθώριο να φαρδύνει κατά τρεις ή τέσσερις λωρίδες, χωρίς να χρειαστεί να φύγει το κτίριο. Θα μίκραινε ο χώρος στάθμευσης, αυτό όμως θα μπορούσε πιστεύω να λυθεί. Από την άλλη πλευρά του δρόμου το έδαφος είναι σχετικά επίπεδο και θα μπορούσε να επεκταθεί και προς τα εκεί ο δρόμος, χωρίς να ενοχλήσει το μαγαζί. Ούτε υπάρχει εκεί κάποια απότομη στροφή που να πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί για λόγους ασφαλείας.

Υποθέτω ότι κάποιοι σχεδίασαν τον δρόμο στα χαρτιά, βασισμένοι σε χάρτες, χωρίς να επισκεφθούν την περιοχή. Αλλά κι αν έκαναν μια σύντομη επίσκεψη, αμφιβάλλω ότι θα μπόρεσαν να σχηματίσουν σαφή εικόνα για τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής από όπου περνάει ο δρόμος - η διαπλάτυνση θα λάβει χώρα σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων. Εννοείται πως γνώριζαν την ύπαρξη του καταστήματος - σίγουρα θα είχαν πληροφορίες τόσο γι' αυτό όσο και για όλα τα άλλα κτίρια που βρίσκονται κοντά στον δρόμο. Οι πληροφορίες όμως θα ήταν τεχνικές και άψυχες - τόσα τετραγωνικά μέτρα, τόση παλαιότητα, τόσα ευρώ αποζημίωση.

Πώς όμως αποζημιώνεται η προσωπική εργασία και το μεράκι; Πώς αποζημιώνεται η απόλαυση της φιλοξενίας σε έναν ζεστό και φιλικό χώρο; Πώς αποζημιώνεται το νοιάξιμο, ο πολιτισμός, η ομορφιά;


Οι ιδιοκτήτες του "Οίκοθεν" σκοπεύουν να προσπαθήσουν να βρουν κάποιον χώρο κοντά στον δρόμο, με εύκολη είσοδο και έξοδο, και να επαναλάβουν το εγχείρημά τους. Τους εύχομαι καλη επιτυχία.


Περισσότερες φωτογραφίες στο picassa web album "Oikothen"

13 σχόλια:

Elias είπε...

Το ξέρω αυτό το μαγαζάκι, έχω καθίσει πολλές φορές εκεί γυρνώντας από δουλειές στην Πελοπόννησο - έχω ψωνίσει μέλι, γιαούρτι κ.α. Κάπου 40 λεπτά δρόμος απ' τη Μεσσήνη, έτσι; Πράγματι χαριτωμένο, στεναχωριέμαι κι εγώ που θα γκρεμιστεί. Θυμάμαι, είχε και κάτι σκύλαρους που άραζαν και τριγυρνούσαν.

Idom είπε...

Μακάρι να το ξαναχτίσουν.

Idom

Ιοκάστη είπε...

Αυτό το κράτος ρε παιδί μου ένα καλό κάνει 10 κακά βγάζει... Τώρα θέλουν να βελτιώσουν τον δρόμο - απαραίτητο και πρέπει να γίνει παντού - αλλά σιγά μην κάτσουν να δουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην "τσακίσουν" και την γύρω περιοχή και να βοηθήσουν και τους κατοίκους.

Squeaky είπε...

Κρίμα! Πραγματικά πανέμορφο κατάστημα...Μακάρι να έχουν το κουράγιο οι ιδιοκτήτες, να το ξαναφτιάξουν με το ίδιο μεράκι...

Heliotypon είπε...

ΚΡΙΜΑ! Μήπως θα έπρεπε κάποιοι από εμάς που έχουν προσβάσεις, να ασχοληθούν με το θέμα; Εγώ θα το βγάλω στο μπλογκ μου, αλλά μήπως θα έπρεπε να γίνει κάποια συντονισμένη κίνηση για να σωθεί το μαγαζί; Μπορείς να δώσεις στίγμα του;

Αόρατη Μελάνη είπε...

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Παραδείσια.

Τοποθεσία: ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ, 9o ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Ταχυδρομικός Κώδικας: 22200
Τηλέφωνο: 6972013200, 6945894185

Τα στοιχεία τα βρήκα εδώ

Όμως θα είναι ήδη αργά τώρα. Η κατεδάφιση ήταν προγραμματισμένη για τέλος Σεπτεμβρίου.

Unknown είπε...

kalhspera paidia tuxaia vrhkame tn prospa8eia sas gia mas sas euxaristoume polu htan pragmatika sugkinhtikh....dn mas epeitreyane na exoume prosvash ston kainourio dromo....suntoma mas vreite sthn A8hna ... gia veotera 8a sas eidopoihsoume....

Αόρατη Μελάνη είπε...

καλησπέρα, καλώς τους!

Θα χαρώ πολύ να βρεθώ ξανά σε ένα χώρο που θα έχετε διαμορφώσει εσείς. Δώστε μας τη διεύθυνσή σας να έρθουμε να σας βρούμε!

oiko8en είπε...

kalhspera paidia... mas eixate zhthsei na sas enhmerwsoume gia thn nea mas dieu8unsh... sto telos tou allou mhna 8a mas vreite sthn kalamata kai thn tripolh......sas perimenoume me xara gia na moirastoume 3ana eikones kai geuseis apo th paradosh....!!!!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Πολύ χαίρομαι! Έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο για να σας εντοπίσουμε πιο εύκολα? Ή κάποιο τηλέφωνο?

oiko8en είπε...

να σαι καλά.....πιο συγκεκριμένα στην ΚαλαμΆτα 3ο χλμ νέας εισόδου...και στην Τρίπολη Αλ.Σούτσου 23Α...τηλ. 6972013200 6979005095....

oiko8en είπε...

paidia eimaste polu xaroumenoi gt meta apo polu kopo agxos kai anapodies ta kataferame!! aurio anoigoume sthn kalamata k se liges meres k sthn tripolh.....!!! euxaristoume gia thn sthri3h ....kai elpizoume an vre8eite konta na perasete gia ena geia...!!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Μπράβο παιδιά, καλή επιτυχία, σας αξίζει!