Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΙΝΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ ΤΗ ΜΠΟΥΓΑΔΑ!

Όταν μια φίλη μού είπε στο τηλέφωνο ότι στις ΗΠΑ οι πολίτες διεκδικούν το δικαίωμά τους να απλώνουν τη μπουγάδα, νόμισα ότι έκανε πλάκα. Διάβασα έκπληκτη το σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας, αλλ' αρνήθηκα παρόλα αυτά να το πιστέψω, κι έκανα μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο (γνωστό στα ελληνικά και ως γκουγκλάρισμα).

Απίστευτο και όμως αληθινό: σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχουν τοπικοί νόμοι που απαγορεύουν το άπλωμα ρούχων σε σχοινί, ενώ σε άλλες υπάρχουν πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών, ιδίως σε μεγάλα συγκροτήματα (condominium) που περιλαμβάνουν αυτήν την απαγόρευση.

Τα βασικά επιχειρήματα των μπουγαδομάχων είναι ότι τα κρεμασμένα ρούχα είναι "αντιαισθητικά", αλλά και ότι θίγουν τα χρηστά τους ήθη, δεδομένου ότι ενδέχεται να περιλαμβάνουν και εσώρουχα.

Όπως διαβάζω σε άρθρο του News-Record, ένας γερουσιαστής της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας κατέθεσε σχέδιο νόμου για απαγόρευση της απαγόρευσης - για να μην μπορούν οι διάφορες πόλεις και κομητείες να εφαρμόζουν τέτοιους κανονισμούς. Το επιχείρημα του ήταν ότι θα πρέπει όποιος πολίτης το επιθυμεί να έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί το άπλωμα στον αέρα ως εναλλακτική λύση στο ενεργοβόρο στεγνωτήριο. Πλην όμως το σχέδιο πήγε άπατο: οι λοιποί γερουσιαστές τον πήραν στο ψιλό, άρχισαν τις εξυπνάδες για σώβρακα και η ψηφοφορία εκτροχιάστηκε σε παρωδία.

Αναρωτιέμαι αν έχει νόημα να σχολιάσει κανείς κάτι τόσο γελοίο: ίσως να μην είχε, αν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους γελοίους αυτούς νόμους. Ευτυχώς ο κόσμος αντιδρά: οι ακτιβιστές μπουγαδολάτρες υψώνουν το λάβαρο των σεντονιών με τα μανταλάκια και διεκδικούν το δικαίωμα να απλώνουν τα ρούχα τους σε σχοινιά έξω από τα σπίτια τους.



Μην απλώνετε τα βρακιά σας, γιατί θίγετε τα χρηστά ήθη του γείτονα και προσβάλλετε την αισθητική του. Μάλιστα. Προτάσεις για νέους νόμους:

Μην φοράτε φούστες που αποκαλύπτουν περισσότερο των δύο τρίτων του συνολικού μήκους του μηρού διότι προκαλείτε σεξουαλικά τον πλησίον σας. Μην κυκλοφορείτε με μαγιό που καλύπει λιγότερο από το 20% της συνολικής επιφάνειας του σώματος, διότι προσβάλετε την δημοσίαν αιδώ. Μην κυκλοφορείτε με ασιδέρωτα ρούχα δημοσίως, διότι προσβάλετε την αισθητική των ατσαλάκωτων γειτόνων σας.

Ενός κακού, μύρια έπονται.

7 σχόλια:

ellinaki είπε...

Ενδεχομένως, μία επιστημονική έρευνα που δείχνει πόσο καταναλώνουν τα στεγνωτήρια των εκατομυρίων νοικοκυριών στις ΗΠΑ, να έπειθε λίγο περισσότερο. Τώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να γίνουν πιο ευσυνείδητοι ενεργειακά.

Idom είπε...

Λεφτεριά στους ηδονοβλεψίες των μπουγάδων!

Idom

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, Αόρατη Μελάνη.

Μένω Αμερική σε συγκρότημα σπιτιών στην FL.Αυτό που στην Ελλάδα το θεωρούμε φυσιολογικό για όλους τους λόγους που ανέλυσες, εδώ απογορεύται από το συμβόλαιο που υπογράψαμε για να μην χαλάει η αισθητική και η εικόνα του community.Eδώ σε κάθε σπίτι υπάρχει πλυντήριο και στεγνωτήριο και αυτό θεωρείται απαραίτητο.
Να σου πω και κάτι άλλο που τουλάχιστον εμένα με βγάζει έξω απο τα ρούχα μου.Στα μπαλκόνια τους δεν εχουν αποχετεύσεις για να το πλύνεις και να φύγουν τα νερά, πάλι για λόγους αισθητικής, οπότε απλά περιμένεις να βρέξει για να καθαρίσεις λίγο όλη αυτή την βρώμα και την σκόνη, για να μπορείς να ανοίξεις και να πάρει πραγματικά αέρα το σπίτι σου.Αυτή είναι η ζωή τους εδώ.Πράγματα που τουλάχιστον σε αρκετές χώρες θεωρούνται φυσιολογικά εδώ είναι προσβολή της αισθητικής.
Παρακολουθώ αρκετό καιρό το blog σου, το site και το forum της αθεΐας καθώς και τις δίαφορες δραστηριότητες από το blog xeblogarisma.
Ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξουν οι καταστάσεις και να δούμε μία πραματικά δίκαια και μη ρατσιστική κοινωνία.

Γωγώ

Heliotypon είπε...

Η Αμερικάνικη υποκρισία των "ηθών" είναι μοναδική και μόνο με αυτή των Ταλιμπάν μπορεί να συγκριθεί! 'Οταν το μεταναστευτικό κύμα από την Ταϊτή του δικτάτορα Βaby Dock έριχνε καραβιές με απεγνωσμένους στις νότιες ακτές των ΗΠΑ, πολλά πλοιάρια βούλιαζαν και τα κύματα έφερναν πτώματα πνιγμένων στις ακτές. Η μόνη διαμαρτυρία που ακούστηκε τότε από αμερικάνικα χείλη ήταν ότι τα κανάλια έδειχναν πολλά από αυτά τα πτώματα γυμνά και φαίνονταν τα γεννητικά τους όργανα! "Αμερική! Χώρα μαγική, χώρα τραγική" για να θυμηθούμε τον Κοινούση!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Γωγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

Αναρωτιέμαι αν τα συμβόλαια της
πολυκατοικίας σας είναι νόμιμα. Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα οι κανονισμοί πολυκατοικιών δεν μπορούν να περιέχουν διατάξεις αντίθετες με τους νόμους. Λόγου χάρη, ο νόμος ορίζει ότι επιτρέπονται μέχρι 2 κατοικίδια ανά διαμέρισμα, και οι κανονισμοί που λένε ότι απαγορεύονται τα κατοικίδια είναι παράνομοι και καταχρηστικοί. Βέβαια, οι ενοικιαστές τους τηρούν, για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών και τους διώξουν με κάποια πρόφαση. Θεωρητικά θα μπορούσαν να κάνουν καταγγελία, αλλά κανείς δεν θέλει να τραβιέται, φυσικά.

ndemonicos είπε...

Βρε παιδιά, πού και πώς νομίζετε ότι οι Αμερικανοί στέγνωναν τα ρούχα τους ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΦΕΥΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟΥ;
Αν θυμάμαι καλά, στην Β. Αμερική υπάρχει νόμος ο οποίος απαγορεύει περισσότερες από τρεις συνδέσεις στην κεντρική αποχέτευση για κάθε διαμέρισμα ενός condominium και τέσσαρες για κάθε κατοικία που διαθέτει δεύτερο μπάνιο. Αντιλαμβάνεστε ότι μπάνιο, κουζίνα και τηλεόραση για τα πρώτα συν δεύτερο μπάνιο για τα δεύτερα καλύπτουν τις προϋποθέσεις, οπότε δεν θα ήταν δυνατόν να συνδεθή και το τυχόν μπαλκόνι.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και ως προς τον Ανώνυμο.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Αποχέτευση για την τηλεόραση;;!! ...μάλλον κάτι άλλο ήθελες να πεις. Κι εξάλλου τι σημασία έχει: αν ο νόμος προβλέπει μόνο 3 αποχετεύσεις ενώ χρειάζονται 4 (ή μόνο 4 ενώ χρειάζονται 5) τότε ο νόμος είναι προβληματικός και θα έπρεπε να αλλάξει.

Πριν την εφεύρεση του στεγνωτηρίου τα άπλωναν, φαντάζομαι. Δεν ξέρω πότε εφευρέθηκε το στεγνωτήριο, ωστόσο ακόμη και πριν εφευρεθεί, θα υπήρχαν οι απλώστρες, που μπορούν να τοποθετηθούν κι εντός του διαμερίσματος. Οπότε μπορεί κανείς ν' απαιτήσει να στεγνώνει μέσα η μπουγάδα ακόμη και χωρίς στεγνωτήριο (το χειμώνα θα παίρνει μέρες, αλλά τι να κάνουμε, κι εγώ αυτό κάνω όταν βρέχει, και το σαλόνι μου θυμίζει πλυσταριό). Το αν είναι λογική μια τέτοια απαίτηση είναι το ζήτημα που συζητάμε εδώ.