Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Διαμαρτυρία για να φορολογηθεί η εκκλησία

Η ομάδα πολιτών "Υπογράψτε για να φορολογηθεί και η εκκλησία" με αφορμή το κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 11 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι έξω από τις Μητροπόλεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης εξέδωσε το παρακάτω κείμενο:



Σήμερα η Ελλάδα συγκλονίζεται από την μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση που έχει γνωρίσει σε καιρό ειρήνης.

Την ώρα αυτή η πνευματική ηγεσία της Εκκλησίας περιχαρακώνεται γύρω από τη διατήρηση των κεκτημένων της, ασκώντας ασφυκτική πολιτική πίεση προς όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις.

Την ώρα αυτή η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις εξαγγελίες της για συμμετοχή όλων, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στην αντιμετώπιση της κρίσης:
• Υλοποιεί όλες σχεδόν τις εξαγγελθείσες περικοπές και τα τεκμήρια για τους ιδιώτες,
• Ο φόρος επί των εισοδημάτων της Εκκλησίας από ακίνητα, εξαγγέλθηκε 20% και κατέληξε στο νομοσχέδιο ουσιαστικά σε 10%.
• Ο φόρος δωρεάς ακινήτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 5% και κατέληξε 0,5%.
• Ο φόρος δωρεάς χρημάτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 10% και κατέληξε 0,5%.

ΟΜΩΣ

Η Εκκλησία είναι ο τελευταίος τσιφλικάς στην Ελλάδα:
• Έχει στην κυριότητά της 1.300.000 στρέμματα γης.
• Μερικές χιλιάδες αστικά ακίνητα.
• Περίπου 9.000.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
• Ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης και εστίασης.
• Η οικονομική λειτουργία της Εκκλησίας κρύβεται σε 10.000 περίπου νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και σε εταιρείες.
• Τελευταία ανακαλύφθηκαν και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Το Κράτος πληρώνει στην Εκκλησία 268.000.000 ευρώ ετησίως για μισθοδοσία και συντάξεις ιερέων.

Η Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης στη δημοσιονομική κρίση με:
• Την ένταξη της μισθοδοσίας και της συνταξιοδότησης των κληρικών στον κρατικό προϋπολογισμό,
• Τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις των Μονών του Αγίου Όρους,
• Την κρατική αναγνώριση των οθωμανικών τίτλων κατοχής ως τίτλων κυριότητας εκκλησιαστικών ακινήτων,
• Την εμπλοκή κληρικών σε σκάνδαλα διαπλοκής με φορείς κρατικής εξουσίας, κυβερνητικούς και δικαστικούς,
• Την αδιαφανή διακίνηση κονδυλίων μέσω μη κυβερνητικών εκκλησιαστικών οργανώσεων

ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ
• Να γίνει καταγραφή και έλεγχος του τρόπου κτήσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και όλων των εκκλησιαστικών φορέων που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ.
• Να επιβληθεί πόθεν έσχες στους ιεράρχες.
• Η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της, όπως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν μη κερδοσκοπικό σκοπό.
• Να θεσπιστεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που θα βαρύνει μόνο τους πιστούς κάθε Θρησκείας και θα αποδίδεται στην αντίστοιχη θρησκευτική ή εκκλησιαστική οργάνωση
• Να αποτελέσει ο φόρος αυτός την μοναδική πηγή μισθοδοσίας των κληρικών

Η ομάδα πολιτών «ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

Υπογράψτε εδώ: http://www.petitiononline.com/taxchu



Το κείμενο έχει αναρτηθεί στον πίνακα συζητήσεων της ομάδας στο facebook καθώς και στο ιστολόγιο Αθεΐα, και η αναπαραγωγή του είναι ελεύθερη.

14 σχόλια:

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητοί άθεοι συμπολίτες μας, κατανοώ ότι από την στιγμή που δεν δέχεστε καν την ύπαρξη Του Θεού, δεν θα μπορούσατε να έχετε διαφορετική αντίληψη και για το παραπάνω θέμα. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε όμως ότι δεν είστε πιο δίκαιοι εσείς από το κράτος, αλλά και από την εκκλησία που κατά ένα παράλογο τρόπο αλλά λογικό για εσάς, την κατηγορείτε συνεχώς;
Εσείς οι ίδιοι τι έχετε κάνει για το κράτος πέρα από τις διαδηλώσεις που για εσάς είναι σωστές; Τι έχετε προσφέρει στον συνάνθρωπο σας;

Αόρατη Μελάνη είπε...

Οι περισσότεροι από τους διοργανωτές της διαδήλωσης είναι συνειδητοί και ενεργοί πολίτες που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς.

Εγώ ίσως είμαι η λιγότερο δραστήρια. Προσπαθώ να επισημαίνω τα κακώς κείμενα και να συμβάλλω στη βελτίωσή τους μέσα από παρεμβάσεις στο δημοτικο συμβούλιο της πόλης μου και στα αρμόδια υπουργεία και μέσα από συμμετοχή μου σε σωματεία. Προσφέρω χρήματα, είδη και εθελοντική εργασία σε οργανώσεις που συμπαραστέκονται σε φυλακισμένους και σε φτωχές οικογένειες.

Τούτου λεχθέντος θα πω και το προφανές: δεν χρειάζεται να λύσει κανείς όλα τα προβλήματα του τόπου πριν καταπιαστεί με το πρόβλημα της εκκλησίας. Με τη λογική αυτή δε θα κάναμε ποτέ τίποτε γιατί πάντα θα μας έλεγαν "γιατί φροντίζετε αυτό και όχι το άλλο".

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε όλοι φιλάνθρωποι και τέλειοι για να μιλήσουμε για ισότιμη μεταχείριση στη φορολόγηση. Αρκεί να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας ως πολίτες - και όλοι είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Πνευματικά μαζί σας, αν και μακριά!

Ελπίζω να συγκεντρωθεί κόσμος πολύς.

Η εκκλησία (και όλα τα εκκληστιαστικά ΝΠΔΔ) είναι κατ'ουσίαν ΑΕ - και πρέπει να φορολογηθούν ως ΑΕ.

Επί των κερδών τους.

Oρθόδοξος είπε...

Διάβασα κάτι σχετικό σήμερα …

http://antiparakmi.blogspot.com/2010/03/blog-post_29.html

Αόρατη Μελάνη είπε...

Το διάβασα, είναι τόσο μεροληπτικό και προκατειλημμένο ώστε δεν αξίζει τον κόπο να του απαντήσω.

Εμείς ξέρουμε ποιοι είμαστε, πόσοι είμαστε, πώς συναντηθήκαμε και γιατί βρεθήκαμε εκεί. Άμα καθένας θέλει να φτιάχνει θεωρίες συνωμοσίας είναι ελεύθερος, τα χόμπυ του καθενός ειναι δικαίωμά του.

Ορθόδοξος είπε...

Καταλαβαίνω τη θέση σου.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Αναρωτιέμαι... τι καταλαβαίνεις;

Εγώ τα παιδιά της ομάδας τα γνώρισα όντως μέσω ίντερνετ. Δεν ήξερα τίποτε παραπάνω για εκείνους απά αυτά που γράφει η σελίδα πληροφοριών της ομάδας (καθένας μπορέι να πάει να τη δει). Έγινα μέλος της ομάδας επειδή ο σκοπός με εξέφραζε. Στη συνέχεια έγινα μέλος της συντονιστικής-διαχειριστικής ομάδας επειδή ήθελα να προωθήσω τον σκοπό αυτόν. Κανείς δε μου ζήτησε πιστοποιητικό πολιτικών πεποιθήσεων προκειμένου να συμμετάσχω.

Εξ όσων γνωρίζω, η προσπάθεια δεν υποκινείται από κανένα κόμμα. Ποτέ δεν έγινε λόγος για κομματικές ή έστω πολιτικές θέσεις. Τα περισσότερα μέλη της διαχειριστικής ομάδας (12 συνολικά) δεν είναι μέλη κάποιου κόμματος. Το ότι ορισμένοι (οι δύο συγκεκριμένα) είναι μέλη κόμματος, δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό υποκίνησε ή κατευθύνει τη δράση της ομάδας. Το ότι μέλη κάποιου κόμματος ή κάποιων κομμάτων παρευρέθηκαν στις συγκεντρώσεις (πράγμα που εγώ μόλις τώρα έμαθα, γιατί οι άνθρωποι δεν ήρθαν με την κομματική τους ιδιότητα αλλά ως απλοί πολίτες) δεν σημαίνει ότι το κόμμα "καπέλωσε" τη συγκέντρωση.

Η ομάδα "υπογράψτε να φορολογηθεί και η εκκλησία" είναι όντως μια ομάδα πολιτών που γνωρίστηκαν μέσα από το facebook και συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό.

Τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις συνομοσιωλόγων.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό κι άφησα κι άλλο σχόλιο, το μεταφέρω κι εδώ:

Στη δεύτερη διαμαρτυρία είχαμε τυπώσει και φυλλάδια, κι ένας κύριος που τον ρώτησα αν θέλει ενημέρωση άρχισε να μου λέει "να φορολογηθούν πρώτα οι ιεχωβάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά συζητάμε". Στην αρχή εγώ δεν κατάλαβα πού το πήγαινε (τόσο αφελής είμαι) και του λέω "μα δεν φορολογούνται;" και με πήρε παραμάζωμα ότι αυτά που γράφουμε είναι ψέματα (χωρίς να τα έχει διαβάσει βεβαίως) και ότι η εκκλησία φορολογείται. Του λέω, "έχετε στοιχεία γι' αυτό; με ενδιαφέρει να το μάθω!" και μου λέει "ρωτήστε τους δικηγόρους του ΣΥΡΙΖΑ." Του λέω "δεν έχω καμμιά σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, πού να τους βρω αυτούς! πείτε μου τι στοιχεία έχετε!" τίποτα αυτός, το βιολί του, είπε "ντροπή σας!" κι έφυγε. Του είχε καρφωθεί στο κεφάλι ότι είμαστε υποκινούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν άκουγε τίποτα, δεν έβλεπε τίποτα.

Με τέτοια καχυποψία και προκατάλληψη πώς να επικοινωνήσεις;

Η πρώτη διαμαρτυρία που έγινε οργανώθηκε από μια κοπέλα που δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με πολιτικά κόμματα, ούτε καν με κάποια οργάνωση ή σωματείο. Τη δεύτερη την οργανώσαμε μαζί 12 άτομα που γνωριστήκαμε στην πρώτη (μερικοί ήδη γνωρίζονταν μεεταξύ τους, ανά 2 ή ανά 3, μέσω ίντερνετ, αλλά οι περισσότεροι συναντιόμασταν για πρώτη φορά). Έτυχε 2 άτομα να ανήκουν στους Πράσινους, πράμα που μου φαίνεται πολύ φυσικό, λόγω ιδεολογίας πιο εύκολα θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια εκδήλωση από αυτόν τον χώρο παρά από άλλους. Αλλά οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση με κόμματα, ούτε μας υπέδειξε κανένα κόμμα τι να κάνουμε, μεταξύ μας συζητάμε κι αποφασίζουμε τις θέσεις και τις δράσεις μας.

Μερικοί μερικοί αδυνατούν να διανοηθούν ότι υπάρχουν πολίτες που μπορούν να αναλάβουν δράση χωρίς να τους υποκινεί κανείς.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Περί αριθμών: πράγματι τα άτομα ήταν πολύ λίγα και η προβολη από τα ΜΜΕ δυσανάλογα μεγάλη. Τα ΜΜΕ ψοφάνε για είδηση, και τους ήρθε κουτί, γι' αυτό το προβάλανε τόσο πολύ. Φυσικά για εμάς ήταν δώρο ουρανοκατέβατο αυτή η προβολή. Γεγονός που δεν έχει καμμία σχέση με υποκίνηση από κόμματα (άλλωστε αν κάποιο κόμμα έχει τα μέσα στα ΜΜΕ αυτό μάλλον δεν θα είναι οι Πράσινοι...). Στη δεύτερη συγκέντρωση η προβολή ήταν λίγη ως ελάχιστη, γιατί η είδηση ήταν πλέον περσινά ξινά σταφύλια.

Στην Αθήνα ήμασταν περίπου 30 άτομα την πρώτη φορά και περίπου 80 τη δεύτερη. Δεν φαίνονται όλοι σε όλες τις φωτογραφίες, είχαν την τάση να σκορπάνε δεξιά αριστερά, αλλά τα νούμερα ήταν αυτά. Ελάχιστα άτομα πράγματι. Λίγοι είναι αυτοί που σηκώνονται από τον καναπέ για να διαδηλώσουν τις απόψεις τους. Πολλοί όμως στηρίζουν αυτές τις απόψεις με την υπογραφή τους.

Η ομάδα στο facebook αριθμεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 95.000 μελη. Νομίζω ότι είναι αρκετά για να αξίζουν προσοχή και προβολή.

Ανώνυμος είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου Μελάνη να γράφεις σε ακροδεξιά (φασιστοελληνορθόδοξο καλύτερα) blog - ειδικά το συγκεκριμένο είναι από τα πιο ακραία - και να περιμένεις λογική αντιμετώπιση. Πάλι καλά που δε σας βρίσανε με τα γνωστά κοσμητικά.

Ανώνυμος είπε...

Ποια ομάδα είναι 95.000; Νομίζω λίγο παραπάνω από 1000 είναι …

Άθεος είπε...

...καμιά σχέση!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Υπάρχουν δύο σχετικές ομάδες στο FB που έχουν τους ίδιους διαχειριστές και συναφές αντικείμενο.

Η ομάδα "ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ" είναι που έχει τα 95.000 μέλη. Από αυτήν ξεκίνησε το petition με τη συλλογή υπογραφών υπέρ της φορολόγησης της εκκλησίας εδώ κι 6 μήνες (αν δεν απατώμαι).

Η πμάδα "Διαμαρτυρία για τη μη φορολόγηση της εκκλησίας" είναι που έχει τα 1000 μέλη και δημιουργήθηκε αργότερα, με αντικείμενο τη διοργάνωση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και άλλων δράσεων υπέρ της φορολόγησης της εκκλησίας.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε η δεύτρερη ομάδα (αν δεν απατώμαι) είναι για να μπορούν να σταλούν συλλογικά μηνύματα (όταν μια ομάδα έχει πάνω από 5.000 μέλη το FB δεν επιτρέπει αποστολή συλλογικών μηνυμάτων σε όλα τα μέλη). Αλλά στην ουσία έχουν το ίδιο αντικείμενο: υποστηρίζουν τη φορολόγηση της εκκλησίας.

Idom είπε...

@ Ορθόδοξος!

Ορθόδοξε, παρ' ότι δεν συμπορεύομαι με τους άθεους, την συγκεκριμένη ανάρτηση στο site τής antiparakmhs την βρήκα πολύ άθλια. Είναι εντελώς χωροφυλακίστικο (με την κακή έννοια), χαφιεδίστικης νοοτροπίας, να κάθεσαι και να αποδελτιώνεις φωτογραφίες προσπαθώντας να φιάξεις φάκελο για τους μετέχοντες ενός κινήματος που σε ενοχλεί.

Στο κάτω κάτω, τι απέδειξε η "αποκάλυψη"; Ότι κάποιοι άνθρωποι που γενικά είναι ενεργοί και μετέχοντες σε θέματα κοινωνικής δράσης, ασχολούνται και με αυτή την κοινωνική δραστηριότητα. Ποια είναι η κατηγορία;

Στο συγκεκριμένο θέμα, η Εκκλησία (ή ας πω, "το ιερατείο τής Εκκλησίας", για να μην σε ενοχλήσω) έχει πολύ λερωμένη τη φωλιά του.
Ακόμα και αν κάποιος μού αποδείκνυε ότι οι "13" είναι ληστές και φονιάδες και όργανα του 666, πάλι στο συγκεκριμένο θέμα θα είχαν δίκιο.
Το ιερατείο απλά οφείλει πρώτα να δείξει καθαρά χέρια και πρόσωπο πριν από οτιδήποτε άλλο.

Προσωπικά θα χαιρόμουν πολύ αν είχαν κατέβει 1300000 και φώναζαν εναντίον όλων των φοροφυγάδων (ΚΑΙ τής κοσμικής συνιστώσας τής Εκκλησίας οφ κόρς, η οποία κάνει πρωταθλητισμό). Να δει και η κυβέρνηση ότι έχει "πλάτες".

Idom