Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΓΙΑΤΙ "ΦΑΝΕΡΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ";

Με αφορμή ένα ερώτημα που τέθηκε στο facebook, θέλω να γράψω εδώ την απάντηση με μορφή ποστ, ώστε να μπορεί καθένας να τη δει και να σχολιάσει.
 
Πριν 6 χρόνια, ήμουν τότε πρόεδρος της Ένωσης Αθέων, πολλά άτομα εξέφρασαν την επιθυμία να μαζευτούμε Μεγάλη Παρασκευή να φάμε σουβλάκια. Εμένα δεν μου έκανε αίσθηση αυτό, μου φάνηκε κάπως παιδιάστικο και μάλλον ανόητο, να πω την αλήθεια. Προσπάθησα μάλιστα να το αποφύγω, είδα όμως ότι πολλά άτομα το ήθελαν, και ότι πολλά από αυτά ήταν άτομα αξιόλογα, μορφωμένα, συγκροτημένα, ψαγμένα, άτομα που εκτιμούσα! Δεν ήταν τίποτε επιπόλαιοι, αντιδραστικοί ή κάφροι, δεν ήθελαν να προκαλέσουν ούτε να ενοχλήσουν, ήθελαν όμως να σπάσουν τη νηστεία.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι, για να το θέλουν τόσοι άνθρωποι, και αξιόλογοι άνθρωποι, και μια που δεν βλάπτει κανέναν, εγώ ως πρόεδρος οφείλω όχι μόνο να το σεβαστό αλλά και να το στηρίξω, ασχέτως αν δεν συμμερίζομαι την ανάγκη τους.

Έτσι οργάνωσα τον πρώτο Φανερό Δείπνο, και του έδωσα αυτό το όνομα γιατί μου φάνηκε διασκεδαστικό το λογοπαίγνιο με τον Μυστικό Δείπνο και δηλωτικό του σκοπού της εκδήλωσης: να κάνουμε ακριβώς αυτό που οι Χριστιανοί δεν κάνουν, και να το κάνουμε φανερά, όχι κρυφά.*

Αυτό το φανερά κι όχι κρυφά νομίζω ότι τελικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ως γνωστόν ελάχιστοι από όσους δηλώνουν Χριστιανοί νηστεύουν τη μεγάλη εβδομάδα, κανείς όμως δεν το κάνει θέμα, δεν βγαίνουν στις ειδήσεις ούτε θεωρείται αυτό προκλητικό. Η πρόκληση εδώ ήταν μάλλον ακριβώς το φανερό του θέματος, ότι βγήκαμε και το είπαμε, ότι δώσαμε και τίτλο στην εκδήλωσή μας που να δείχνει τι ακριβώς κάνουμε. Ότι απέχουμε από τη νηστεία λόγω θέσης και άποψης, όχι από απλή αδιαφορία.

Για ποιον λόγο όμως να το κάνουμε αυτό; 
Όπως είπα, εγώ δεν ένιωθα την ανάγκη να το κάνω. Προσπάθησα όμως να αφουγκραστώ την ανάκη των άλλων, να την κατανοήσω, να καταλάβω γιατί ήθελαν τόσο πολύ να το κάνουν αυτό. Το σκέφτηκα πολύ και κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία πιστεύω ότι δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι πολλοί Έλληνες έχουν ανατραφεί ως Χριστιανοί ορθόδοξοι και έχουν εξαναγκαστεί να τηρούν τα έθιμα, είτε τους άρεσε αυτό είτε όχι, κυρίως σε παιδική κι εφηβική ηλικία, αλλά πολύ συχνά και ως ενήλικες, λόγω της κοινωνικής πίεσης, άλλοτε εντονότερης κι άλλοτε ηπιότερης αλλά πάντα υπαρκτής. Το γεγονός αυτό νομίζω ότι έχει δημιουργήσει μέσα τους μια αντίδραση, περισσότερο ή λιγότερο έντονη, μια ενόχληση που συσσωρεύεται και με τα χρόνια γίνεται έως και αγανάκτηση, μια ανάγκη εκτόνωσης.

Πιστεύω επίσης ότι πολλοί Έλληνες που έπαψαν να είναι Χριστιανοί, ζώντας σε μια χώρα όπου ο χριστιανισμός είναι πανταχού παρών, αισθάνονται μονίμως περιθωριοποιημένοι, αγνοημένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το γεγονός αυτό γίνεται φανερό σε μικρά πράγματα, όπως αν θελήσεις να φας ένα σουβλάκι την Μεγάλη Παρασκευή: τα περισσότερα σουβλατζίδικα είναι κλειστά.

Σαφώς δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό, υπάρχουν άλλα πράγματα πολύ σημαντικότερα - όπως οι εικόνες στα δικαστήρια, τα θρησκευτικά στα σχολεία, ο αγιασμός και η προσευχή, η καταγραφή του θρησκεύματος στο ληξιαρχείο και τόσα άλλα πράγματα πουσίας που διεκδικούμε  να αλλάξουν - ενώ αυτό είναι κάτι πολύ μικρό αλλά και πολύ φανερό, που έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις, στη μέρα της αργίας σου, όπου βλέπεις καθαρά πώς η βούληση των πολλών καθορίζει και τη δική σου ζωή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κατάλαβα ότι αυτή η τόσο μικρή και τόσο απλή πράξη, όπως το να φας κάτι μη νηστήσιμο σε μια μέρα μεγάλης νηστείας, ήταν για τους ανθρώπους αυτούς μια πράξη απελευθέρωσης.

Με μηδενικό κόστος και βλάβη, ένα μικρό αλλά σημαντικό για εκείνους κέρδος.

Έτσι λοιπόν οργανώθηκε ο πρώτος Φανερός Δείπνος.
Λένε πολλοί ότι δεν είναι αθεϊστικό, είναι αντιχριστιανικό. Πράγματι είναι, αλλά όχι όπως το εννοούν αυτοί. Δεν στρέφεται κατά των Χριστιανών, αλλά κατά της επιβολής του Χριστιανισμού. Είναι μια δήλωση αντίθεσης στο Χριστιανικό εθιμοτυπικό, μια δήλωση άρνησης συμμετοχής, μια δήλωση αποστασίας. Απλή, μικρή και ανώδυνη, αλλά αρκετά ισχυρή μέσα στον απλό συμβολισμό της. 

Αυτό λοιπόν είναι ο Φανερός Δείπνος: ούτε λίγο ούτε πολύ, μια δήλωση αποστασίας.

Και ένας ευχάριστος τρόπος να περάσουμε με καλή παρέα τη μέρα της αργίας μας.

Σημειώσεις:
Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Φανερός Δείπνος προωθεί την κρεοφαγία, πράγμα που δεν ισχύει. Το μόνο πράγμα που προωθεί είναι η αποχή από τη νηστεία. Από εκεί και πέρα καθένας μπορεί να φάει ό,τι θέλει - κρέας, ψάρι, μπρόκολα και κουνουπίδια και φακές αλάδωτες αν του κάνει κέφι. Αρκεί να του κάνει κέφι και να μην το τρώει καταναγκαστικά, επειδή αν δεν το κάνει "ο Χριστούλης θα κλαίει" και όλοι θα τον κοιτάνε σαν ένοχο εσχάτης προδοσίας.

*Μου επεσήμαναν στα σχόλια, εδώ και αλλού, ότι το επίθετο "μυστικός" αναφέρεται στον μυητικό και μυστικιστικό χαρακτήρα του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του και όχι στο γεγονός ότι ήταν κρυφός (που δεν ήταν). Πράγματι, έτσι είναι και το ξέρω, αλλά τυχαίνει η λέξη να έχει διπλή σημασία και να προσφέρεται για λογοπαίγνιο.

Κι όσο το σκέφτομαι, τόσο πιο εύστοχο βρίσκω αυτό το αυθόρμητο λογοπαίγνιο: είναι πράγματι σημαντικό να σπάσουμε τη νηστεία συνειδητά και όχι τυχαία, φανερά και όχι κρυφά. Να βγούμε από τη ντουλάπα, όλοι εμείς οι πρώην Χριστιανοί, όλοι οι Έλληνες Μη Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Κι αυτός είναι ένας απλός τρόπος να γίνει φανερό.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Τατιάνα. Σε όσους έχουν έστω και τον παραμικρό φραγμό, έστω λόγω ανωτερότητας, όπως εσύ, ας θυμίσουμε: α) την απύθμενη δημόσια υποκρισία του "χριστεπώνυμου" πλήθους, η οποία δεν ενοχλεί, β) τους σπασμένους δημόσια κινηματογράφους από τα χριστιανά ζώα, γ) όλους αυτούς που υποφέρουν από την δημόσια ηχορύπανση που γίνεται από τις καμπάνες και τα ουρλιαχτά των ραββίνων κατά την "Μεγάλη" εβδομάδα, δ) τις άδικες δημόσιες διώξεις του Παστίτσιου αλλά και άλλων από τους "θεματοφύλακες" της ηθικής, τύπου Σφακιανάκη, με την ανοχή του λαού, ε) τη παντοδυναμία του μεγαλύτερου δημόσιου οικοπεδοφάγου της Ελλάδος, την ώρα που κατάσχονται οικόπεδα και σπιτάκια του κοσμάκη, στ) την δημόσια συντήρηση από το κράτος μιάς στρατιάς 15000 τεμπελόσκυλων, ενώ κόβονται οι μισθοί λιγώτερων γιατρών κλπ, κλπ, κλπ. Επομένως η, επιδεικτική έστω, δημόσια αντίδραση ενός (πάντα) ελάχιστου τμήματος στις τραγελαφικές συνήθειες των ντόπιων Ταλιμπάν, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί είναι η τιμή και η συνείδηση της Ιστορίας που με πείσμα κυτάει πάντα μπροστά. Ευχαριστώ για την παρουσία σας και με την σειρά μου εύχομαι "καλή σταύρωση" του μεγαλύτερου, διαχρονικά εχθρού (έστω και ανύπαρκτου) της ανθρωπότητος...

Ανώνυμος είπε...

"...Αυτό λοιπόν είναι ο Φανερός Δείπνος: ούτε λίγο ούτε πολύ, μια δήλωση αποστασίας..."
Μάλλον όμως πρόκειται για ομολογία αμορφωσιάς. Εκπλήσσει πράγματι τόση αγραμματοσύνη για "λογικούς", και ανθρώπους της πνευματικής ελίτ της "γνώσης". Μυστικός δεν ονομάζεται ο Δείπνος κυρία μου, επειδή ήταν κρυφός. Το "μυστικός" προέρχεται από το μύστης-μυούμαι-μυσταγωγία, γίνομαι κοινωνός μύησης. Ο μύστης είναι ο κατηχητής, ο γνώστης, ο ειδήμων. Συνεπώς, τούτη είναι η ειρωνεία που πράγματι προκαλεί τον γέλωτα: Αν θα έπρεπε να ονομάσετε το φαγοπότι σας κάπως, ως αντώνυμο δηλαδή ου "Μυστικού Δείπνου", μάλλον "Αμύητο Δείπνο" θα έπρεπε επιλέξετε, που σημαίνει το γεύμα δηλαδή της άγνοιας, το event της αδαημοσύνης.

Ανώνυμος είπε...

Η αμορφωσιά είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της ύπαρξής τους και να μάθουν για αυτήν. Προτιμούν να εγκαταλείψουν τον εαυτό τους στην καθοδήγηση μεσαζόντων φανταστικών πλασμάτων με υπεράνθρωπες δυνάμεις και βαθύ μίσος για όποιον διαφωνεί. Έχετε δίκιο για την έννοια του "Μυστικού", η πλειοψηφία των χριστιανών όμως την αγνοεί και θεωρεί ως μυστικότητα την κρυφή συνάντηση των καλεσμένων. Ρωτήστε τους είναι παντού γύρω σας. Ως αντίθετος προς την πλειοψηφούσα αντίληψη ονομάζετε ο Δείπνος, Φανερός. Επίσης, αμύητος, είναι αυτός που δεν έχει μυηθεί, δεν σχετίζεται άμεσα με την άγνοια και την αδαημοσύνη. Η άρνηση μυήσεως ωστόσο προϋποθέτει μια υπεύθυνη τοποθέτηση σε κάποιο σύνολο πληροφοριών του υποψήφιου προς μύηση, ο οποίος εάν σέβεται την νοημοσύνη του και δεν είναι πράγματι αδαής θα ένιωθε μια κάποια δυσφορία στην προοπτική μύησης σε μια αυταπάτη που τον υποβιβάζει σε δούλο και πρόβατο.
"Φανερός Δείπνος" λοιπόν ή "Αμύητων Δείπνος"

Καλή Σταύρωση

coterzo είπε...

Η εκδήλωση σας στο facebook www.facebook.com/events/1719713281641392/ προωθεί την κρεοφαγία διότι το εξώφυλλο-εικόνα της εκδήλωσης απεικονίζει κρεοφαγικό-πιάτο (δηλαδή τεμαχισμένα και ψημένα πτώματα ζώων).

Εφόσον λέτε στο κείμενο της εκδήλωσης σας ότι και οι χορτοφάγοι είναι καλοδεχούμενοι θα έπρεπε αυτό να είναι εμφανές και στην εικόνα εξωφύλλου, γιατί η εικόνα=1000 λέξεις.

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζετε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ολικών χορτοφάγων Vegan, έχει κάνει μια συνειδητή και πολιτική (όχι κομματική) στάση ζωής, και σχετίζεται, με την εκμετάλλευση, την δολοφονία, τον βασανισμό, τα δικαιώματα, την οικολογία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την λειψυδρία, την παγκόσμια πείνα κ.α. Άρα δεν πρόκειται για μια διατροφική ιδιαιτερότητα ή καπρίτσιο! Οπότε η ευαισθησία τους για τα ζητήματα αυτά είναι ουσιαστική και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσετε, όπως ακριβώς θέλετε να αντιμετωπίζουν την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ένωσης Άθεων για ένα κοσμικό κράτος.

Στην Ζωική Παραγωγή κρύβεται:

1) Δολοφονία, βασανισμός, φυλάκιση των ζώων.

2) Σπισισμός - Διακρίσεις μεταξύ ειδών ζώων, αντίστοιχος του Ρατσισμού (Σκύλος=Συντροφιά, Γουρούνι=Φαγητό).

3) Ιδιοκτησία, σκλαβιά των ζώων.

4) Λειψυδρία. Υπερβολική ποσότητα νερού που χρειάζεται ο κύκλος ζωικής παραγωγής, για την καλλιέργεια τροφής για τα ζώα, το νερό που πίνουν τα ίδια,, για την επεξεργασία. Για μια μπριζόλα υπολογίζεται 10 φορές περισσότερο σε σύγκριση με ένα χορτοφαγικό πιάτο.

5) Παγκόσμια Πείνα. Οι μισές εκτάσεις της γης καλλιεργούνται για να τραφούν τα ζώα παραγωγής και όχι οι άνθρωποι.

6) Κλιματική Αλλαγή. Τα αέρια του Θερμοκηπίου της ζωικής παραγωγής φτάνουν το 51% σύμφωνα με την επανα-ταξινόμηση των δεδομένων της έρευνας του ΟΗΕ που καταγράφει 18%,, που έτσι και αλλιώς είναι περισσότερο από το 11% που είναι οι μεταφορές (αεροπλάνα, πλοία, τρένα, αυτοκίνητα κλπ).

7) Τοξικά απόβλητα των μονάδων παραγωγής που μολύνουν την γη, τον αέρα, και τον υδροφόρο ορίζοντα.

8) Αποψίλωση των Δασών και άλλης βλάστησης για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια, όπου τα ζώα παραγωγής δεν αφήνουν τίποτα και συντελούν στον αφανισμό των ειδών.

9) Υπεραλιεία, που έχει καταστρέψει την θαλάσσια ζωή, συμπαρασύροντας και την θαλάσσια πανίδα.

Για περισσότερα για το ολοκαύτωμα των ζώων μπορείτε να δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ "Earthlings".
Trailer https://vimeo.com/ondemand/earthlings/138586659
Πλήρες με ελληνικούς υπότιτλους www.youtube.com/watch?v=C3j0LyysECA

Για τις επιπτώσεις της ζωικής παραγωγής στο περιβάλλον του πλανήτη μπορείτε το ντοκιμαντέρ "Cowspiracy"
Πλήρες με ελληνικούς υπότιτλους www.youtube.com/watch?v=Wyht1Vd_JXc
Σύνοψη των επιπτόσεων σε 1.5 λεπτό www.youtube.com/watch?v=g1z1taw6yNw
Δεδομένα και Πηγές www.cowspiracy.com/facts/

Αόρατη Μελάνη είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, σωστά επισημαίνεις ότι ο δείπνος χαρακτηρίστηκε μυστικός για την μυστικιστική του σημασία. Ωστόσο προσφέρεται για λογοπαίγνιο, λόγω της διπλής σημασίας της λέξης.

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

Μεταφέρω εδώ το πολύ εύστοχο σχόλιο του John Kord από την ομάδα "Έλληνες άθεοι και αγνωστικιστές" του facebook:


Επειτα απο ολη αυτη τη φασαρια που εγινε τις τελευταιες μερες, επιτρεψτε μου να εκφρασω κι εγω μερικες σκεψεις περι Φανερου Δειπνου, προκλησεων κλπ. Προς ολους τους Χριστιανουληδες, αλλα και τους Αθεους απο τα Lidl.

Κατ'αρχην να συμφωνησουμε οτι εχω δικαιωμα να φαω ο,τι θελω, οποτε θελω. Εχω επισης δικαιωμα να καλεσω τους φιλους μου, να φαμε μαζι. Η Ενωση Αθεων εκανε ακριβως αυτο, δημοσιευσε το event στο site της και στη σελιδα της στο facebook, οπως κανει εδω και 6 χρονια.

Δευτερον, η εννοια του "προκλητικου" ή "προσβλητικου" ειναι καθαρα υποκειμενικη. Αν εσυ χαλιεσαι με κατι που κανω εγω, σκεψου πρωτα αν σε αφορα, αν σου πεφτει λογος και μετα ελα να μου την πεις.

Προκλητικο θα ηταν αν η Ενωση το δημοσιευε σε καποια χριστιανοσελιδα, αλλα δε νομιζω πως εγινε κατι τετοιο.
Προκλητικο θα ηταν αν πηγαιναμε με τα σουβλακια μες στην εκκλησια, αλλα ουτε αυτο το καναμε.
Οποτε ποια ηταν η προκληση που τοσο σε εξοργισε Χριστιανουλη;;; Το οτι εγω τρωω κρεας ενω εσυ δεν τρως; Επιλογη σου ειναι να μη φας, δε σου το επεβαλε κανενας.

Κι επειδη περιμενω τους Αθεους απο τα Lidl να σχολιασουν "ναι, αλλα μην το κανεις δημοσιως και προκαλεις", να τους προλαβω:
Τρωω σουβλακια δημοσιως. Δε χτυπαω ηρωινη, ουτε πηδιεμαι δημοσιως. Και φυσικα εχω δικαιωμα να το ανακοινωσω στους ανθρωπους που ενδιαφερονται να φανε μαζι μου. Οσο προκλητικη ειναι μια αφισα με ανακοινωση καποιας "θρησκευτικης πανηγυρης" σ'ενα χωριο (κυριεεεςς μουυυυυ!!!), αλλο τοσο προκλητικη ηταν και η ανακοινωση του Φανερου Δειπνου. Τωρα που το σκεφτομαι, ηταν λιγοτερο προκλητικη, αφου ανακοινωθηκε μονο στα μελη της Ενωσης. Το οτι το εμαθαν οι Χριστιανουληδες και χαλαστηκαν, ειναι προβλημα τους. Και ξυδακι!

Και φυσικα μετα απο ολον αυτον τον τραμπουκισμο που δεχτηκαν τα εστιατορια στην επαρχια, ο οποιος ηταν τερμα προκλητικος και καταπατησε πληρως τις βασικες μου ελευθεριες, εχω κι εγω το δικαιωμα να ποσταρω φωτογραφιες με τα κοψιδια, σαν αντιδραση. Ανωριμη ισως; Τουλαχιστον εγω, Αθεοι απο τα Lidl, το αντιμετωπιζω με χιουμορ και μενω μονο στις φωτογραφιες, δεν τραμπουκιζω κανεναν.

Νομιζω οτι το καλυψα πληρως. Οι διαφωνουντες παρακαλουνται να το διαβασουν και να το ξαναδιαβασουν, μεχρι να συμφωνησουν. Καλη Ανασταση!

Ανώνυμος είπε...

Αορατη Μελανη σε βρισκω υπεροχη!
ειμαι δεκαεπτα χρονων και πριν ενα χρονο επεσα τυχαια σε μια συνεντευξη σου στη lifo.
θελω να σου πω πως πρωτη φορα ''γνωριζω'' καποιον που να ταιριαζουν τοσο πολυ οι αποψεις μας. Τελως παντων, ηθελα απλα να σου πω συγχαρητηρια, και να σου πω επισης πως με παραξενευει ,το οτι ενω επιχηρηματολογεις τοσο λογικα και με παραδειγματα που βασιζονται στην πραγματικοτητα, η πλειοψηφία διαφωνει με τις ιδεες σου.
καλη συνεχεια! Αννα..

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

Σε ευχαριστώ Άννα για τα καλά σου λόγια!

Εγώ δεν παραξενεύομαι καθόλου που πολλοί διαφωνούν μαζί μου - άλλωστε κι εγώ διαφωνώ με πολλούς. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο σκεπτικό ούτε ξεκινούμε με τα ίδια δεδομένα τους συλλογισμούς μας. Εξάλλου η διαφωνία είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Το σημαντικό για μένα είναι να υπάρχει διάλογος.

Καλή συνέχεια και σε εσένα.

Ανώνυμος είπε...

Ηθελα να ρωτησω και κατι αλλο.
Σκοπευω να γινω δασκαλα, γιατι μου αρεσει να δουλευω με παιδια. Μπορω να δουλεψω ετσι, στο Ελληνικο δημοσιο, χωρις να ειμαι Xριστιανη;
Η Αννα παλι:)

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

Εξ όσων γνωρίζω, ναι, μπορείς. Μάλιστα από δασκάλα γνωρίζω ότι οι δάσκαλοι έχουν την δυνατότητα να μην διδάξουν ένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα (μιλάω για δημοτικό) και μπορείς να μην διδάξεις τα θρησκευτικά εάν δεν το θέλεις. Θα πρέπει όμως να συνοδεύεις την τάξη σου στους εκκλησιασμούς και να παρίστασαι στην προσευχή και τον αγιασμό.

Καλύτερα όμως να τα ρωτήσεις αυτά όταν έρθει η ώρα σε κάποιον πιο αρμόδιο, στο Υπουργείο Παιδείας.

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

Μια που θίχτηκε το θέμα του θρησκεύματος σε σχέση με την εργασία, ας αναφέρουμε ότι βάσει του Νόμου 58 (Ι) 2004 περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και την Εργασία, απαγορεύονται οι διακρίσεις στην εργασία με βάση το θρήσκευμα.

Σε περίπτωση που διαπιστώσει κάποιος τέτοια διάκριση μπορεί να την καταγγείλει στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο θα παρέμβει. Σε μια περίπτωση που έκανα τέτοια καταγγελία η ανταπόκριση ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Idom είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Είμαι ή Αννα που έγραψα τα παραπανω σχόλια! Ευχαριστώ πολύ πολύ για την απάντηση γιατί τώρα δεν νιώθω το βαρος σχετικα με το Θρήσκευμα και τη δουλεια που θέλω να κανω.
Ήθελα μονο αν αντεχεις αγαπημένη μου μελάνη, να μου απαντήσεις σε ακόμη μια ερώτηση.Είδα πως στα αγαπημένα σου βιβλια ηταν το νησί του Χαξλευ. Το βιβλιο αυτό επειδή υπήρχε στη βιβλιοθήκη μας θελησα να το διαβάσω το καλοκαιρι. Το βρήκα φανταστικό, μονο που κάποια σημεία του που δεν τα κατανοούσαν απόλυτα.(υποθέτω λόγω της ηλικίας μου), τα ερμηνευα με ενα δικο μου τροπο. Είναι σωστο αυτό ή έχουν όλα μια συγκεκριμένη έννοια; Εσύ κατάλαβες τα παντα;
Ευχαριστώ, ευχαριστώ:)

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να επισημανω κάτι:στην ανακοίνωση της ένωσης άθεων για κατάργηση του Αγίου Φωτός είδα λέει καμία χώρα δεν το φέρνει ούτε το υποδέχεται έτσι! Αναφέρει ως παράδειγμα και τη Ρωσία! Επειδή είμαι μίσος Ρώσος και έχω συγγενείς εκεί μπορώ να σας διαβεβαιωσω ότι το υποδέχονται με πολύ μεγαλύτερες τιμές και ξοδεύουν για τη μεταφορά πολυ πιο πολλά!Και ο ρωσικος λαος εγκρινει και μαλιστα δηλωνει ετοιμος να πληρωσει κι αλλα!Επίσης οι νόμοι για βλασφημία είναι εκεί πολυ αυστηρότεροι από εδώ (πατήστε Βίκτορ κρασνοφ) και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ κανείς δε θέλει να δεί κοσμικό κράτος,η εκκλησία είναι η κοινωνία ακόμα και οι νέοι εκκλησιάζονται τακτικά! Κανείς δε δηλώνει πλέον επίσημα άθεος!Και επίσης εκεί έχουν πιό πολύ "θεοκρατία" από εδώ κανείς δε μιλά από την πτώση της ΕΣΣΔ για χωρισμός εκκλησίας κράτους!Ο λαός θέλει εκκλησία με ισχυρή κοσμική εξουσία σε αντίβαρο της ΕΣΣΔ και της Δύσης!Ουτε ενα σάιτ δε μιλά κατά της εκκλησίας όλα εξαιρούν το έργο της και την αντοχή της επί ΕΣΣΔ και καταφέρονται ΜΟΝΟ κατά του χωρισμού κράτους εκκλησίας στη Δύση! (Πατηστε χωρισμος κρατους εκκλησιας βικιπαιδεια και δεθλιτε το λημα Ρωσία!)Παρακαλώ να είστε πιο προσεκτικοί στις ανακοινώσεις σας ως ένωση άθεων!
Θα ήθελα και μία απάντηση πάνω σε αυτό!ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δυνατότητα έκφρασης!

Ανώνυμος είπε...

Περιττό να σας πω ότι στη Ρωσία Μ.Βδομάδα κανένα μαγαζί δε σερβίρει κρέας και δε λειτουργεί καμία οργάνωση άθεων! Οπότε υποθέτω πως η Ελλάδα είναι φουλ κοσμικό κράτος!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια και λυπάμαι για την καθυστέρηση στις απαντήσεις. Δεν παρακολουθώ το μπλογκ τόσο τακτικά, λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Άννα εγώ νομίζω ότι στο βιβλίο "Το νησί" όλα έχουν συγκεκριμένη έννοια. Αν θέλεις να μου πεις συγκεκριμένα ποια σημεία θεωρείς ότι δεν κατάλαβες και ερμήνευσες με δικό σου τρόπο, ευχαρίστως να σου πω τη γνώμη μου. Μπορείς να μου στείλεις email, θα το δω οπωσδήποτε αν και ίσως αργήσω λίγο να απαντήσω, ελπίζω να μην σε πειράζει.

Ανώνυμε, δεν ξέρω τι ισχύει στη Ρωσία ούτε μπορώ να απαντήσω εκ μέρους της Έωσης Αθέων. Παρατηρώ όμως στην ανακοίνωση της Εν.Α. για το "άγιο φως" ότι το σημείο που επισημαίνεις σχετικά με τα άλλα κράτη είναι παράθεμα από βουλευτική ερώτηση και όχι καθαυτό τμήμα της ανακοίνωσης της Εν.Α. Δεν γνωρίζω ποιος βουλευτής υπέβαλε τη σχετική ερώτηση που περιείχε το παράθεμα, ωστόσο σε εκείνον θα πρέπει να αποδώσουμε το τυχόν λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε για την Αμρενία ισύει μάλιστα στην εν λόγω χώρα αν γεννηθείς χ.ο και διαλέξεις άλλο δόγμα η θρησκεία πληρώνεις πρόστιμο.Να επαληθεύετε αυτά που δημοσιεύετε...

Αόρατη Μελάνη είπε...

Καλησπέρα. Δεν δημοσίευσα τίποτε σχετικό με την Αρμενία. Οπωσδήποτε το να επαληθεύουμε τα όσα δημοσιεύουμε είναι άριστο ως συμβουλή γενικώς.

Ανώνυμος είπε...

Δε καταλαβαίνω το γεγονός ότι θέλετε να είσαστε άθεοι και να σας πειράζει κιόλας επειδή εμείς πιστέυουμε. Ρε παιδιά δικαίωμα σας είναι να δηλώνετε ότι θέλετε αλλά δε σας φταίω σε τίποτα που κάνατε αυτή την επιλογή σας. Το ότι περάσατε δύσκολη εφηβεία δε θα το πληρώνω εγώ μια ζωή. Όπως δεν σε ενοχλώ εγώ μη με ενοχλείς και εσύ. Επειδή το συμπέρασμα που βγαίνει από όλο αυτό το site μαζί με τα σχόλια είναι ότι το κάνετε από αντίδραση με αποτέλεσμα να θεοποιήτε την αθεΐα και όπως μου αρέσει να λέω (χρωματίζετε) την αθεΐα σας. Δεν έχετε με τι να ασχοληθείτε και πειράζετε τους χριστιανούλιδες. Αν η ωριμότητα σας φτάνει μέχρι εκεί δε θέλω να μετρήσω την ανωριμότητα σας.

Ανώνυμος είπε...

Καλό Φθινόπωρο. Αν μου ζητούσαν να υποστηρίξω την παρουσία του Θεού, στην ζωή των ανθρώπων, θα έλεγα πως είναι επιλογή του καθενός, να επιθυμήσει την διακριτική επικοινωνία, μαζί Του. Το πνευματικό περιβάλλον, όπου χωρίς διακρίσεις, -αν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του ανθρώπου- χαρίζονται στοιχεία φροντίδας και ότι άλλο, ωφελεί, ανά άτομο. Προσωπικά προτιμώ να διατηρώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου, τη φράση: με ένα α φόβο, Θεού. Όσο κι αν μερίδια της προσωπικότητας, αντιδρούν, για όλα τα ανεκπλήρωτα. Προφανώς η ψυχή, υπάρχει και ο Θεός έχει δείξει τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην αιώνια ηρεμία, αντίθετα με το μέρος των αιώνιων βασανιστηρίων. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου, χριστιανό, πόσο δε, σωσμένο. Κάπου κάπου, σκέφτομαι και τους άλλους, με μια μικρή λύπη, γιατί αδιαφορούν. Τι ακριβώς θα στερηθώ αν κοιτάξω μακριά από την επιφάνεια στην σημερινή μορφή της κοινωνίας. Σκέψεις με σκέψεις και λόγια που βρίσκονται σε κάθε νου. Αν η ζωή, όπως λένε, είναι μικρή και δεν φτάνει, αυτή η στάση ζωής δεν αρκεί ως δικαιολογία: παραδείγματος χάρη, να θυμάται κάποιος στοιχεία της διακριτικής επικοινωνίας, όμως να αδιαφορεί πλέον, για προσωπικούς λόγους, που ούτως ή άλλως, δεν αφορούν και κανένα. Έτσι απλά, ως άποψη. Ευχαριστώ. Γεράσιμος Μηνάς

Αόρατη Μελάνη είπε...

Γεράσιμε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.

Για να επικοινωνήσεις με κάποιον (διακριτικά ή όχι) θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ότι αυτός ο κάποιος υπάρχει. Η ύπαρξη θεού όμως δεν έχει διαπιστωθεί. Όχι μόνον αυτό, αλλά όλοι οι θεοί που περιγράφουν οι θρησκείες (και ο χριστιανικός μεταξύ αυτών) έχουν ιδιότητες ασύμβατες με την πραγματικότητα, άρα δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν.

Η επιθυμία για επικοινωνία, λοιπόν, δεν επαρκεί, μια που το έτερο μέρος της επικοινωνίας είναι ανύπαρκτο. Αν έχεις βιώματα τέτοιας επικοινωνίας, τότε απλώς επικοινώνησες με κάποιο άλλο μέρος του εαυτού σου. Με άλλα λόγια, η επικοινωνία με τον θεό είναι μια ψευδαίσθηση.

Όσο για την ψυχή, δεν είναι διόλου προφανές ότι υπάρχει. Μάλιστα, τα στοιχεία που μπορούμε να συγκεντρώσουμε από επιστημονικές παρατηρήσεις συνηγορούν για το αντίθετο. Διάβασε αν θέλεις την σειρά άρθρων " Το φάντασμα στη μηχανή " και θα δεις ότι έτσι είναι.

Djem είπε...

Είμαι ο Τζεμ.Είμαι Τούρκος στην καταγωγή και σπουδαζω στην Γερμανία είμαι 20 ετών φοιτητής.Η κοπέλα μου είναι Ελληνίδα συμφοιτήτρια μου.Οι νεαροί Τούρκοι όλοι σχεδόν είμαστε ανοιχτομυαλοι,προοδευτικοί και κοσμικοί χωρίς ίχνος Ισλάμ πάνω μας με ελάχιστες εξαιρέσεις.Στην Τουρκία υπάρχει ο σύλλογος αθεϊσμού που υπερασπίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους μας( η Τουρκία όπως και το Αζερμπαϊτζάν,η Ινδονησία, η Αλβανια,το Καζακστάν κτλ είναι κοσμικά κράτη αν και οι πιο πολλοί κάτοικοι τους είναι κατ όνομα τουλάχιστον μουσουλμάνοι και έχουν οργανώσεις αθεϊστικου/ανθρωπιστικού χαρακτήρα όπως και forums.Στην Τουρκία έχουμε το ateistforum με 32.000 μέλη.Εγώ είμαι άθεος αν και οι πιο πολλοί Τούρκοι φίλοι μου πιστεύουν σε Θεό αλλά είναι όπως οι πιο πολλοί νεαροί Τούρκοι που δε διαφέρουν σε τίποτα από τους Ευρωπαίους νέους είναι πέρα για πέρα κοσμικοί και δεν έχουν θέμα κανένα. Η κοπέλα μου/συμφοιτήτρια μου που είναι Ελληνίδα από Θεσσαλονίκη είναι χριστιανή τυπικά μόνο επίσης δεν έχει θέμα.Εγώ είμαι άθεος,γεννήθηκα μουσουλμάνος αλλά πλέον δε πιστεύω σε θεο γιατί είδα ότι το ισλάμ είναι απάτη αφού διάβασα το κοράνι. Οι γονείς μου κεμαλικης νοοτροπίας κοσμικοί τον ξέρουν ότι είμαι άθεος δεν έχουν θέμα η γιαγιά μου θρησκόληπτη με μαντήλα πίστη μουσουλμάνα δεν το ξέρει. Σας έγραψα για την οργάνωση άθεων και το forum αθεων που υπάρχουν στην Τουρκία.Στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια οργάνωση και forum η όχι; Ευχαριστώ...

Αόρατη Μελάνη είπε...

Καλησπέρα! Συγγνώμη για την μεγάλη καθυστέρηση στην απάντηση. Πλέον δεν κοιτάζω πολύ συχνά το μπλογκ μου. Ναι, υπάρχει και φόρουμ και οργάνωση στην Ελλάδα. Είναι το φόρουμ Αθεΐα http://forum.atheia.gr/ και η Ένωση Αθέων http://union.atheia.gr/. Καλή συνέχεια!