Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Πρωινός διάλογος με ιεχωβάδες


-Καλημέρα, να σας μιλήσουμε λίγο για τον Θεό; Όλοι πιστεύουμε στον Θεό, έτσι δεν είναι;

-Όχι. Εγώ είμαι άθεη. Έχω διαβάσει πολύ, έχω σκεφτεί και έχω απορρίψει την πίστη στον θεό.

-Άθεη; Δεν σας πιστεύω. Δεν υπάρχουν άθεοι.

-Συγγνώμη, αλλά τώρα με προσβάλλετε.

-Εγώ σας προσβάλλω;

-Με προσβάλλετε βαθύτατα. Αρνείστε να δεχτείτε τον αυτοπροσδιορισμό μου; Δεν με σέβεστε; Ή μήπως μου λέτε ότι δεν υπάρχω;

-Δεν υπάρχουν άθεοι άνθρωποι. Θα σας το αποδείξω.

-Βεβαίως, να μου το αποδείξετε. Σας ακούω.

-Όλοι πιστεύουμε σε κάτι, έτσι δεν είναι;

-Τι εννοείτε "πιστεύουμε";

-Παραδείγματος χάρη, εσείς πιστεύετε στον εαυτό σας, σωστά;

-Αυτό που λέτε είναι διαφορετικό. Δεν είναι πίστη, αλλά εμπιστοσύνη. Όταν λέμε ότι πιστεύουμε στον θεό, εννοούμε ότι έχουμε δεχτεί την ύπαρξή του χωρίς αποδείξεις, μόνο επειδή το λένε κάποιες ιερές παραδόσεις, ιερά κείμενα ή κάποιοι άνθρωποι που το ισχυρίζονται. Ο εαυτός μου μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει, ενώ ο θεός δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει.

-Και όμως, θα σας αποδείξω ότι υπάρχει!

-Βεβαίως, να μου το αποδείξετε.

-Πείτε μου, εμείς πώς γίνεται και υπάρχουμε; Το ξέρετε αυτό;

-Βεβαίως το ξέρω, είμαι βιολόγος, μπορώ να σας το πω. Πριν δισεκατομμύρια χρόνια, στην αρχέγονη σούπα του πρώτου ωκεανού του πλανήτη μας, με τις κατάλληλες συνθήκες εμφανίστηκαν οι πρώτες οργανικές χημικές ενώσεις. Στη συνέχεια οργανώθηκαν στα πρώτα κύτταρα και με την εξέλιξη φτάσαμε στα εκατομμύρια είδη οργανισμών που υπάρχουν σήμερα.

-Κι η αρχέγονη αυτή σούπα πώς εμφανίστηκε; Μπορεί να δημιουργηθεί κάτι εκ του μηδενός;

-Μα δεν προέκυψε εκ του μηδενός. Προέκυψε από κάτι που προϋπήρχε.

-Βλέπετε; Όλα έχουν ένα αίτιο. Γνωρίζεται τι είναι το αίτιο και το αιτιατό;

-Βεβαίως το γνωρίζω. Αν λοιπόν δεν μπορεί να προκύψει κάτι εκ του μηδενός, ο Θεός πώς προέκυψε;

-Ακούστε. Ο Θεός είναι το πρώτο αναίτιο αιτιατό!

-Και πώς το ξέρετε εσείς αυτό;

-Είπατε πριν για τις γραφές. Δεν πιστεύετε στον Θεό, λέτε. Πιστεύετε στον Απόστολο Παύλο;

-Τι εννοείτε αν πιστεύω;

-Υπήρξε ένας Απόστολος του Θεού που λεγόταν Παύλος. Έγραψε επιστολές, κείμενα. Αυτό το πιστεύετε;

-Ναι, ξέρω ότι υπήρξε κάποιος ονόματι Παύλος που έγραψε επιστολές. Αλλά δεν το πιστεύω, έχω πεισθεί γι' αυτό. Το έχω διαπιστώσει. Βλέπετε τη διαφορά;

-Θα διαπιστώσετε και αυτό που σας λέω. Πείτε μου, αυτό το κτίριο πίσω σας, πώς έγινε;

-Το σχεδίασε ένας μηχανικός και το έχτισαν εργάτες.

-Και τον κόσμο λοιπόν κάποιος πρέπει να τον έκτισε, σωστά;

-Λάθος. Χρησιμοποιείτε μια παρομοίωση ως επιχείρημα. Οι παρομοιώσεις, οι αναλογίες και οι μεταφορές είναι καλολογικά στοιχεία, όχι επιχειρήματα. Το ότι δυο καταστάσεις μας φαίνονται παρόμοιες δεν συνεπάγεται ότι είναι ίδιες σε όλα τα σημεία τους. Διαβάστε λίγο φιλοσοφία της επιστήμης. 

-Η φιλοσοφία της επιστήμης...

-Με συγχωρείτε, αλλά έχω ραντεβού για φυσικοθεραπεία κι έχω αργήσει. Πρέπει να φύγω, χαίρετε.

-Είστε υπόλογη απέναντι στον Θεό...

-Ας έρθει να με βρει. Καλή σας μέρα.


Πραγματικό περιστατικό. Προσπάθησα να αποδώσω τους διαλόγους πιστά (pun not intended). Ελπίζω να μην παρέλειψα τίποτε σημαντικό.

5 σχόλια:

Thanassis είπε...

Εχεις ορεξη παντως :)
Αν ημουν στα κεφια μου το πολυ πολυ να τους ελεγα: "θα χαιρομουν να συζητησουμε ολα αυτα τα βασικα φιλοσοφικα λαθη, αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει καλη πιστη για συζητηση. Μονο προσυλητισμος"

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ναι, ξαφνιάστηκα και η ίδια με την αντίδρασή μου. Πρώτη φορά πιάνω κουβέντα με ιεχωβάδες. Ως τώρα τους απέφευγα. Δεν ξέρω τι μ' έπιασε χτες.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τους λέω ότι για να τους βάλω στο σπίτι μου αντί για αγία γραφή θα πρέπει να κουβαλάνε μαζί τους τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, αφού την έχουν διαβάσει πρωτα! Μόνο τότε θα συζητήσουμε...

Ανώνυμος είπε...

Οι Πεντηκοστιανοί είναι πολύ πιο ύπουλοι από τους Ιεχωβάδες. Καταρχάς γιατί υπάρχουν πολλές διαφορετικές Πεντηκοστιανές εκκλησίες (μερικές και με διαφορετική θεολογία και διδασκαλία).Αυτοί συνήθως προσηλυτίζουν άτομα σε δύσκολη θέση (χρήστες ναρκωτικών, μοναχικά άτομα που ψάχνουν κάποιον να τους στηρίξει, άτομα σε απελπισία κτλ).Επίσης οι Πεντηκοστιανοί είναι εκατοντάδες εκατομύρια (η συντριπτική τους πλειοψηφία ζει σε περιοχές κατά πλειοψηφία Χριστιανικες που βρίσκονται στον Τρίτο Κόσμο όπως Υποσαχάρια Αφρική, Λατινική Αμερική, Καραϊβική κτλ και μάλιστα σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη των Πεντηκοστιανών.

Ανώνυμος είπε...

"Πριν δισεκατομμύρια χρόνια, στην αρχέγονη σούπα του πρώτου ωκεανού του πλανήτη μας, με τις κατάλληλες συνθήκες εμφανίστηκαν οι πρώτες οργανικές χημικές ενώσεις. Στη συνέχεια οργανώθηκαν στα πρώτα κύτταρα και με την εξέλιξη φτάσαμε στα εκατομμύρια είδη οργανισμών που υπάρχουν σήμερα."

Αν το πιστεύεις αυτό, είσαι πραγματικά ανόητη. Αυτά είναι απλά και μόνο θεωρίες. Τα επίκτητα χαρακτηρηστικά δεν κληρονομούνται. Υπάρχει και το DNA. Οι άνθρωποι γεννούν ανθρώπους, οι πίθηκοι γεννούν πιθήκους, τα πρόβατα γεννούν πρόβατα και πάει λέγοντας. Όλα τα άλλα είναι ο τεράστιος εγωισμός των άθεων. Τόσο απλά.