Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΣΙΓΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΝΟΥΣ!

Προχτές έβλεπα τηλεόραση. Εξτρήμ σπορ, θα μου πείτε, στην ηλικία μου; Το ξέρω, δεν πρέπει...

Παίρνει λοιπόν το μάτι μου τον κύριο Βενιζέλο (όχι τον Ελευθέριο, τον άλλον...), να λέει ότι δεν πρέπει, λέει, να παροτρύνουμε τους πολίτες να μην πληρώσουν τους φόρους και τα τέλη, γιατί τότε βρίσκεται κι εκείνος σε πολύ δύσκολη θέση, λέει, και... "τι θα πω στους ξένους;"

Το μεγαλείο του υπουργού μας με άφησε έκθαμβη, όπως με αφήνει πάντοτε το μεγαλείο των πολιτικών ανδρών μας - γι' αυτό άλλωστε και αποφεύγω να τους κοιτάζω, μην πάθω καμμιά αποκόλληση αμφιβληστροειδούς από το πολύ θάμπος, και δεν είμαστε τώρα για γιατρούς, γιατί χρωστάω ήδη δυο δίμηνα στο ΤΕΒΕ και όπου να 'ναι δεν θα έχω ούτε περίθαλψη.

Τι θα πεις στους ξένους;

Να τους πεις να πάνε από εκεί που ήρθανε, καλέ μου! Θα έλεγα να τους πεις να πάνε στο διάολο - όπως αναφώνησα αυθορμήτως μπροστά στην οθόνη καθοδικού σωλήνος (ναι, καλά διαβάσατε, δεν είναι lapsus, έχουμε την ίδια τηλεόραση εδώ και κάτι δεκαετίες, δεν τα πετάμε εμείς τα πράγματα αν δεν χαλάσουν, δεν είμαστε σπάταλοι άνθρωποι) - αλλά με εμποδίζει η ανατροφή και η παιδεία μου, η λαμπρή παιδεία που μου εξασφάλισε το ελληνικό κράτος, μαζί με ψωμί και ελευθερία.

Τι θα πεις στους ξένους;

Αυτό, καλέ μου, να το ρωτήσει η θεία η Ασημίνα στο κακομαθημένο ανιψάκι της που θέλει να χώσει το χέρι του στο βάζο με το γλυκό μπροστά σους επισκέπτες, να το καταλάβω και να το συγχωρήσω. Να το ρωτήσει η γιαγιά μου στο άτακτο εγγονάκι της που λάσπωσε το χαλί τη μέρα της γιορτής, να το καταλάβω και να το βρω και γραφικό.

Αλλά να το ρωτήσει υπουργός στο λαό που τον εξέλεξε; Στο λαό στον οποίον επιβάλει τον ένα αβάστακτο φόρο μετά τον άλλον, χωρίς καμμία λογική, χωρίς κανέναν προγραμματισμό; Στο λαό τον οποίον οι εν λόγω ξένοι μεταχειρίζονται σαν δουλοπάροικο, με τον κύριο υπουργό να εκτελεί χρέη επιστάτη του κτήματος, χωρίς καμμία αιδώ; Η λέξη ντροπή δεν επαρκεί για να εκφράσει αυτό που θα έπρεπε να νιώσει. Αλλά μάλλον επειδή ακριβώς η λέξη αυτή λείπει από το λεξιλόγιο των πολιτικών, γι' αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Στους ξένους δεν έχεις να πεις τίποτα, καλέ μου. Δεν τους χρωστάς τίποτα.

Σε εμάς χρωστάς, αγάπη μου. Πολλά.

Σε εμάς, ξέρεις τι θα πεις;

Ή ακόμη αναρωτιέσαι;

Υ.Γ. ότι θα έφτανα να πολιτικολογώ, έστω και τόσο μπακάλικα, ούτε που μπορούσα να το διανοηθώ όταν άνοιγα το ρημάδι το μπλογκ... σημεία των καιρών.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι της εποχής αλλά είναι και κάτι που έπρεπε να κάνουμε πάντα αλλά ποτέ δεν κάναμε. Με αλλά λόγια να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας, να νοιαζόμαστε για αυτό ακόμα και όταν δεν μας χτυπάει την πόρτα.

Ανώνυμος είπε...

Mπορεί κανείς να εννοεί ξένους... σαν φιλοξενούμενους

Ανώνυμος είπε...

Μήπως γίνεσαι λίγο υπερβολική, ακόμα και αν δεν συμφωνείς με αυτά που συμβαίνουν;

O σλοβάκος παίρνει 300 ευρώ και δανείζει τον έλληνα που σίγουρα παίρνει κάτι παραπάνω. Ο δε ισπανός δανείζεται με μεγαλύτρο επιτόκιο από αυτό που μας δανείζει και έχει και το ένα πόδι στον τάφο...

Και δεν μιλάμε για τους ινδούς και βραζιλιάνους του ΔΝΤ που πράγματι είναι εξοργισμένοι που οι πρώην αποικιοκράτες θέλουν να σώσουν πρώτα την Ευρώπη, τώρα που γύρισαν τα πράγματα. Αλλά πρόλαβαν οι δυτικοί να βάλουν εκείνη τη ξυνή τη γαλλίδα, γιατί ο χοντρος ο μεξικάνος ανθυποψήφιός της είχε σαν σύνθημα το σταμάτημα της σωτηρίας (με ή χωρίς "") της Ελλάδας.

Κάτι δεν θα πρέπει να πει σε όλους αυτούς κι ο έρμος ο Βενιζέλος;

Αόρατη Μελάνη είπε...

Να σου πω, αυτό που με έστειλε ήταν η διατύπωση του Βενιζέλου, αυτό το "τι θα πω στους ξένους".
Αν έλεγε κάτι σαν "κατανοώ τη δυσχέρεια καταβολής των εισφορών, ωστόσο έχουμε ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τους δανειστές μας τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε", λόγου χάρη, δεν θα είχα αντιδράσει έτσι. Όχι πως δεν με ενοχλεί που δανειστήκαμε - ή μάλλον δανειστήκανε - και βρισκόμαστε στη δεινή αυτή θέση, αλλά θα υπήρχε μια σοβαρότητα στη δήλωση.

Το "τι θα πω στους ξένους" δεν είναι δήλωση υπουργού, ούτε καν απροετοίμαστου: είναι δήλωση θείτσας, και μάλιστα φοβισμένης και κομπλεξικής θείτσας.

Επίσης παραμένει στο φόντο της δήλωσης, και των μέτρων που αφορά η δήλωση, το γεγονός ότι τα δάνεια από τους "ξένους" κάποιοι κάποτε τα πήραν και κάπως τα διαχειρίστηκαν, και δεν το έκαναν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν ήταν οικονομικοί διευθυντές μιας επιχείρησης θα τους είχαν σύρει στα δικαστήρια. Εδώ δεν ματώνει ρουθούνι, κι από πάνω μας λένε τι θα πούνε στους ξένους - δηλαδή, για τους ξένους κοπτόμεθα, για τους δικούς μας εδώ χεστήκαμε.

Ε όχι, δεν αντέχω τόση έκπτωση.

Rowlf είπε...

Μου θύμισες αυτό το "πορτραίτο" του Μπενίτο από τον Χαρίδημο Τσούκα.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Δεν είμαι μόνον εγώ, λοιπόν, που τα βλέπω...

Idom είπε...

Ωωωωχ!

Την ξανάπε την κοτσάνα;
Το είχε πει και παλιότερα - ...

Εδώ που τα λέμε δεν είμαι 99.997% σίγουρος ότι το 'χε πει εκείνος, αλλά σίγουρα το έχω ξανακούσει το ultimate επιχείρημα, γιατί ακόμα να συνέρθω από την αποσβολωσύνη.

Idom

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που υποτίθεται πως σχολιάζουν εδώ μέσα δήθεν πολιτικά, το ξέρουν πως αυτό το μπλογκ είναι κρυφο-σατανιστικό; Mαζί και τα:
iocaste.wordpress.com
vromisteraki.blogspot.com
thesecretrealtruth.blogspot.com
Όλοι μαζί έχετε φτιάξει και το forumatheia.gr εξίσου σατανιστικό.
Για όσους πιθανά δεν το ξέρουν και μπαίνουν είτε εδώ είτε στα υπόλοιπα κατακάθια σας.

Αόρατη Μελάνη είπε...

γκμχ... σοβαρά μιλάς?

Σε πρώτη φάση έλεγα πως είσαι κάποιος φίλος που κάνει πλάκα, αλλά σα να μου φαίνεται ότι μιλάς σοβαρά.

Κρυπτο-σατανιστικό??!!

:D

Ε συγγνώμη, αλλά μια τόσο γελοία δήλωση δεν μπορώ να την σχολιάσω στα σοβαρά.

:)

Καλή μέρα να έχεις!

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

Βασικά μόλις θυμήθηκα κάτι:

Για να αμυνθείς από τις δυνάμεις των κρυπτο-σατανιστών, να έχεις πάντα επάνω σου ένα φυλαχτό από Κρυπτονίτη.

Idom είπε...

@ Ανώνυμος!

Τι "κρυπτο-" κύριε Ανώνυμέ μου, αυτοί εδώ είναι η επιτομή τού στανισμού.
Νομίζω ότι έχουν και μαγαζί με σατανιστίκ προϊόντα, κάπου στα Μέγαρα Αττικής - ξέρετε εκεί που βγάζει η μυστική σύραγγα που ξεκινάει απ' την Πεντέλη και περνάει κάτω από το Ερέχθειο.

Εγώ έρχομαι εδώ, μόνο και μόνο για να τους δείξω τον ίσκιο δρόμο, αλλά τι τα θέτε; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω τής Τάκλα Μακάν...

Πείτε μου τη γνώμη σας, να ξανάρθω ή να μην ξανάρθω;

Idom

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

Και μια διόρθωση:

είναι

bromisteraki.blogspot.com

(με b όχι με v)