Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΩΣΣΑ

Κανονικά δεν θα ανέβαζα ανάρτηση, γιατί δεν προλαβαίνω ούτε να κατουρήσω, πολλώ δε μάλλον να γράψω. Αλλά έχω εοξργιστεί τόσο με την ανθρώπινη ηλιθιότητα ώστε θα το κάνω, έστω και κάπως μπακάλικα.

Πριν λίγες μέρες μου ήρθε μέσω email ένα απαράδεκτο κείμενο που αναφέρεται στην υποτιθέμενη ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με το όνομα Hellenic Quest. Έπλεκε το εγκώμιο της ελληνικής γλώσσας με επιχειρήματα φαιδρά και αστήρικτα, και προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλοι ανά τον κόσμο οφείλουν και κατά βάθος επιθυμούν να μάθουν ελληνικά.

Πρόκειται για μια ακόμη μούφα από όσες κυκλοφορούν στο δίκτυο, και δεν θα έδινα μεγάλη σημασία, αν δεν ήταν η δεύτερη φορά που μου το στέλνανε μέσα σε λίγους μήνες, και αν οι αποστολείς δεν ήταν άνθρωποι έξυπνοι, ορθολογιστές, πανεπιστημιακής μόρφωσης, εργαζόμενοι σε υπουργεία και πανεπιστήμια της χώρας μας.

Με τρομοκρατεί το γεγονός ότι έχουμε ρουφήξει τόσο βαθιά την πλύση εγκεφάλου του δημοτικού σχολείου για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, ώστε καλοδεχόμαστε και διαδίδουμε οτιδήποτε μοιάζει να στηρίζει αυτήν την πεποίθηση, χωρίς να διακρίνουμε τις προφανείς ανοησίες του κειμένου, και χωρίς να κοιτάξουμε πρώτα να διασταυρώσουμε την πληροφορία.

Εννοείται ότι απάντησα στους αποστολείς, λέγοντάς τους περίπου αυτά που λέω κι εδώ, προτρέποντάς τους να κάνουν μια απλή αναζήτηση στο δίκτυο για το θέμα αυτό, και δίνοντάς τους δυο ενημερωτικούς συνδέσμους τους οποίους προτείνω και σε εσάς, όπου αποσαφηνίζεται ότι το Hellenic Quest δεν είναι παρά ένας αστικός μύθος.

Ο πρώτος σύνδεσμος είναι η εξήγηση της Wikipedia για το φαινόμενο, ενώ ο δεύτερος είναι από ένα ιστολόγιο όπου παρατίθεται το πλήρες κείμενο περί του Hellenic Quest και καταρρίπτονται ένα-ένα τα σφάλματα και τα ψέματα που περιέχει. Ο άνθρωπος έκανε φοβερή δουλειά, οπότε με απάλλαξε από τον κόπο να την ξανακάνω. Το ανησυχητικό είναι ότι η ανάρτησή του είναι από το 2004, και η μούφα κυκλοφορεί ακόμη!

Μα πόσον καιρό θέλουν οι άνθρωποι για να ξυπνήσουν;

http://el.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Quest

http://histologion-gr.blogspot.com/2004/01/blog-post_23.html


Ιδού δύο ακόμη ενημερωτικοί σύνδεσμοι για το θέμα, που δόθηκαν από σχολιαστές:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/02/2008_259283

http://www.sarantakos.com/language/hquest2.html

13 σχόλια:

BioLogos είπε...

Πιστεύω αυτό το άρθρο θα το βρείς ενδιαφέρον.

Όλοι μας παίρνουμε ανά καιρούς φόργουορντ μπούρδας και κοτσάνας και ίσως το κάνουμε μηχανικά πλέον.Αλλά ένα γκουγκλάρισμα ρε γαμώτο είναι αρκετό για να μη διαδίδουμε τις ιστορίες για ούφο,ΕΛ από το Σείριο και αστροναύτες στην αρχαία Ελλάδα.

Και εδώ ο συνεπιστήμονας Βάγκελφορντ έγραψε ένα ωραίο ποστάκι με εκκίνηση το Hellenic Quest.

Lucha Libre είπε...

...μη μου θίγετε τα ούφο αγαπητέ Βιολόγα! Ο φίλτατος Marvin, ο γνωστός αρειανός, έδωσε κι αυτός μια πληρωμένη απάντηση πρόσφατα.
Μελάνη, το θλιβερό είναι ότι μετά από τόσο ξεφώνημα κάποιοι επιμένουν να αναπαράγουν ένα ασύστολο ψέμα, και τις παραισθήσεις μεγαλείου που αυτό προκαλεί στους πιο αφελείς...

Αόρατη Μελάνη είπε...

Βιολόγε σε ευχαριστώ πολύ... βλέπω πως ούτε κι εγώ δεν ήμουν επαρκώς ενημερωμένη! Το κακό έχει φτάσει πολύ ψηλά!

Το κάνουμε μηχανικά; ίσως. Πραγματικά όμως, ρε γαμώτο, ένα γκουγκλάρισμα το λύνει το πρόβλημα, που λες κι εσύ. Εγώ την πάτησα μια φορά, σαν πρωτάρα στο δίκτυο, με τις "γάτες μπονζάι". Από τότε την ψάχνω πριν προωθήσω κάθε σαχλαμάρα. Πώς είναι δυνατόν να το καταπίνουν έτσι απροβλημάτιστα το χάπι έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι;

Είναι αυτό που λες εσύ, Ινκοντινέντια: οι παραισθήσεις μεγαλείου... και απλώς δεν θέλω να πιστέψω ότι περιστοιχίζομαι από αφελείς.

Π είπε...

Καλή απάντηση για τις ανοησίες του HQ έχει γράψει και ο Νίκος Σαραντάκος:
http://www.sarantakos.com/language/hquest2.html

Αόρατη Μελάνη είπε...

Σε ευχαριστώ, Πι (τι ωραίο ψευδώνυμο αλήθεια! με μαθηματικούς συνειρμούς!).

Ευτυχώς έχουν ασχοληθεί αρκετοί και αξιόπιστοι άνθρωποι με το θέμα.

Π είπε...

Σόρυ, το προηγούμενο σχόλιο το έγραψα πολύ βιαστικά και δεν είπα ούτε ένα γειά, πρώτη φορά που ήρθα!

(Για το Π θα σε απογοητεύσω: είναι απλώς το αρχικό του αληθινού μου ονόματος.)

Αόρατη Μελάνη είπε...

Μα ναι, μα ναι, κατάλαβα ότι είναι το αρχικό σου, είναι σαφές από τον τρόπο γραφής (κεφαλαίο ακολουθούμενο από τελεία). Ωστόσο αγαπητέ μου δεν μπορείς να αποφύγεις τους μαθηματικούς συνειρμούς!

"το κείμενο είναι αυθύπαρκτο και δημιουργεί τις δικές του εντυπώσεις", όπως λέει και ο αγαπητός μου Ουμπέρτο Έκο.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

> Μα πόσον καιρό θέλουν
> οι άνθρωποι για να
> ξυπνήσουν;

Αγαπητή αόρατη Μελάνη, οι άνθρωποι δεν θα ξυπνήσουν, όσο καιρό και να τους δώσεις, πολύ απλά γιατί οι άνθρωποι δεν θα συμφωνήσουν ποτέ όλοι μαζί σε ένα πράγμα. Το κοινωνικό έργο της κατάδειξης της απάτης έγκειται στο μερικό έλεγχο της απάτης έτσι ώστε αυτή να μην εξελίσσεται εντελώς ανεξέλεγκτη, δηλαδή στην αποτροπή του πλήρους χάους. Αυτό είναι βέβαια αποκαρδιωτικό για τον κάθε τελειομανή, αλλά... καλωσορίσατε στον πραγματικό κόσμο. Ένα αγαπημένο μου απόφθεγμα λέει "there is no plan that will prevent the wrong person from doing the wrong thing at the wrong time, but a good plan tends to prevent a concentration from forming." Αυτό είναι το ζητούμενο της αφύπνισης, και όχι ο πλήρης διαφωτισμός όλου του πληθυσμού του πλανήτη ή της χώρας. Κι αν το καλοσκεφτείς, καλύτερα έτσι, γιατί έτσι το έργο των αφυπνιστών είναι διαχειρίσιμο. Για φαντάσου να ήταν το ζητούμενο να αποκτήσουν μυαλά όλοι! (Για φαντάσου και πόσο βαρετά θα ήταν τα πράγματα αν όλοι είχαν μυαλά!)

Αόρατη Μελάνη είπε...

Αγαπητέ Διαγόρα, φυσικά έχεις δίκιο... άλλωστε κι εγώ αυτό κάνω, αφυπνίζω μερικώς, ως εκεί που φτάνει η μικρή εμβέλειά μου.

There's not enough brain to go round.

Zanglos είπε...

I am very impressed!

Eiste to anthropinoi, toso ntropaloi, toso ma toso intelligent!

Sas parakalo na epitahynete tin didaskaleia sas stous anoitous anthropous, O! Kai i Wikipedia! Ti terastia pigi mathisis!

Ta Ellinika san glossa? A mpa den axizoun, ahrista einai san tou Ellines, eno ta arvanitika pou milouse i giagia sou! E?

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ζάγκλο, διάβασες το κείμενο που διαφημίζει το ανύπαρκτο Hellenic Quest; Διάβασέ το αν θέλεις, διάβασε και τα σχόλια στους συνδέσμους που παρέθεσαν ο Βιολόγος και ο Π στα σχόλιά τους, και μετά συζητάμε επ' αυτού, γιατί αυτό είναι το θέμα της ανάρτησης.

Η ελληνική γλώσσα έχει αξία, φυσικά - όπως και τα αρβανίτικα, όπως και κάθε γλώσσα του κόσμου. Είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να επινοούμε φανταστικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά (όπως ο ιλιγγιώδης αριθμός λέξεων που της αποδίδεται στο κείμενο περί Hellenic Quest). Και άλλο επίσης το να δεχόμαστε αβασάνιστα αυτές τις μπαρούφες ως αληθινές, επειδή κολακεύουν την εθνική "υπερηφάνεια" (βλέπε: αλαζονεία και υπεροψία) που μας έχουν καλλιεργήσει.

Ας δεχτούμε και ας αγαπήσουμε την γλώσσα μας έτσι ως έχει, με τις ομορφιές της και με τις ατέλειές της, όπως όλες οι γλώσσες του κόσμου.

Zanglos είπε...

Gia sena Aorati kopelia eho tin entiposi apo afta pou grafeis oti psahnese na ypotimiseis kathe ti Ethniko kai Elliniko, kai dierotamai, giati toso poly?

Den eida pouthena kati kalo na grafeis gia tin Ellada, para mono bull shit kai eironeia.

Mallon kati provlima eheis!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ειρωνεύομαι την υπερβολικά μεγάλη ιδέα που έχουν οι Έλληνες για την Ελλάδα και για τον ελληνικό πολιτισμό και την διαρκή προσπάθεια να αποδειχθεί ότι είμαστε "καλύτεροι", "ανώτεροι", λες και δεν αρκεί να είμαστε ίσοι με τους άλλους λαούς.

Την Ελλάδα την αγαπώ. Επιλογή μου άλλωστε είναι να μένω εδώ, απόλυτα συνειδητή επιλογή. Θα μπορούσα να την κάνω για το εξωτερικό, είχα την ευκαιρία, αλλά αγαπώ αυτόν τον τόπο. Όχι επειδή είναι "καλύτερος" αλλά επειδή είναι ο τόπος μου.

Πες μου αν θέλεις πού υποτίμησα την ίδια την Ελλάδα, γιατί δεν θυμάμαι να έκανα κάτι τέτοιο. Κατηγορώ τα στραβά που βλέπω, αυτό ναι. Αλλά δεν υποτιμώ - ούτε υπερτιμώ. Απλώς εκτιμώ.