Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ



Θυμάμαι παλιά - πόσο παλιά; ας πούμε πριν από είκοσι χρόνια, ή και δεκαπέντε - ο κόσμος δεν πήγαινε διακοπές μόνο τον Αύγουστο. Πήγαιναν και Ιούλιο, και Ιούνιο, και Σεπτέμβριο - ακόμη και Οκτώβριο ή και Μάιο μερικοί. Σιγά-σιγά, ανεπαίσθητα, ο κύριος όγκος της μετακίνησης άρχισε να συνωστίζεται όλο και περισσότερο στο κέντρο της περιόδου των διακοπών, δηλαδή στο διάστημα 1 με 15 Αυγούστου. Η κωδονοειδής καμπύλη της κατανομής των εκδρομέων στένευε όλο και περισσότερο στη συγκεντρωτική αυτή τάση, με αποτέλεσμα σήμερα πια να παρατηρείται μαζική έξοδος αρχές Αυγούστου - και φυσικά μαζική επάνοδος τέλος Αυγούστου.

Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

Η πρώτη σκέψη είναι ότι οφείλεται στην επίδραση των σχολικών διακοπών και ιδιαίτερα των πανελληνίων (ή πανελλαδικών ή όπως σας αρέσει, που λέει κι ο αθάνατος βάρδος) εξετάσεων. Μα και πριν 15 χρόνια δεν είχε παιδιά ο κόσμος; Και παιδιά είχε και εξετάσεις δίνανε. Τι άλλαξε λοιπόν;

Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται στην παγκοσμιοποίηση.

Οι διάφορες επιχειρήσεις είναι σήμερα πιο αλληλένδετες απ' όσο παλιότερα. Έχουμε γεμίσει μεγάλους ομίλους και συγκροτήματα τα οποία καθορίζουν το ρυθμό εργασίας πολλών άλλων με τους οποίους συνεργάζονται. Δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες συμβάλλουν με την επέκτασή τους στο φαινόμενο αυτό. Ακόμη και ένας μικροεπιχειρηματίας, που φαινομενικά είναι ανεξάρτητος, στην πραγματικότητα εξαρτάται από τους πελάτες και τους συνεργάτες του, και ρυθμίζει τις διακοπές του ανάλογα με τις δικές τους. Ο ιδιοκτήτης του τυροπιτάδικου δίπλα στην πολεοδομία πότε θα πάει διακοπές; Μα προφανώς τον Αύγουστο που η πολεοδομία κλείνει!

Οι μόνοι που εξακολουθούν να ακολουθούν άλλους ρυθμούς είναι ενδεχομένως οι αγρότες, που είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της φύσης, ανάλογα με το προϊόν που παράγουν. Όσοι ζουν στις πόλεις και ασκούν επαγγέλματα μεταποίησης, εμπορίας, υπηρεσιών και τα παρόμοια, πάνε διακοπές τον Αύγουστο - όλοι.

Έτσι παρατηρούμε το φαινόμενο ελεύθερων επαγγελματιών που μόνο ελεύθεροι δεν είναι να ρυθμίσουν τα ωράριά τους και τις διακοπές τους όπως θα ήθελαν. Ακόμη κι εγώ, που θεωρητικά μπορώ να το κάνω (δεδομένου ότι μεταφράζω βιβλία μπορώ να πάω διακοπές τον Ιούνιο και να κάτσω να δουλέψω τον Αύγουστο), δεσμεύομαι από τις διακοπές του παιδικού σταθμού. Όλοι οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν τον Αύγουστο. Ποιος λοιπόν θα μου κρατήσει το παιδί για να δουλέψω; Με συμφέρει να πάω κι εγώ διακοπές τον Αύγουστο.

Όλα αυτά ως προοίμιο για να σας αναγγείλω ότι αύριο μπαρκάρω για διακοπές!

Του χρόνου η μικρή θα πάει νηπιαγωγείο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε διακοπές από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Με το που θα κλείσουν τα σχολεία θα γίνω καπνός!

Φέτος όμως πάω διακοπές τώρα τον Αύγουστο, όπως όλοι, μαζί με τους κολιούς και τις παχιές τις μύγες. Τα ξαναλέμε τέλος Αυγούστου!

13 σχόλια:

Lion είπε...

Καλημερα,
καλες διακοπες για αρχη. Καλα να περασετε ολοι σας.

Κι εγω εχω δει αυτο το φαινομενο που περιγραφεις και μου εχει "χτυπησει" ασχημα στο ματι. Δεν ασχοληθηκα ομως να βρω μια καλη εξηγηση. Συνηθως δινω την εξηγηση οτι εγω ειμαι τουριστας σ' αυτον τον τοπο και δεν ξερω τα πραγματα.

Αυτο που λες φανταζει λογικο. Μετα απο μερικες παρατηρησεις κατεληξα οτι τα αιτια ειναι λιγο πιο βαθια απο εκεινα που αναφερεις.

Η Γερμανια, Σουηδια, Δανια, Αγγλια π.χ. ειναι πολυ πιο παγκοσμιοποιημενες χωρες. Εμεις κι αν εχουμε πολυεθνικους κολοσσους. Κι ομως, ο κοσμος πηγαινει "σπαστα" διακοπες, δεν κανουν ολοι γιουργια τον Αυγουστο.
Στην Γερμανια μαλιστα καθε περιοχη εχει δικες της σχολικες διακοπες. Τις ημερομηνιες τις συντονιζουν μεταξυ τους για 5-6 χρονια στο μελλον. Και μαλιστα συμπεριλαμβανουν στον συντονισμο και τις μεγαλες πολυεθνικες (Φολκσβαγκεν, Μερσεντες κ.α. ).
Ξερεις δηλαδη 5 χρονια πριν, σε ποια ημερομηνια θα εχει το παιδι σου σχολικες διακοπες - και η ημερομηνια αυτη θα ειναι διαφορετικη για καθε περιοχη.

Η παγκοσμιοποιηση λοιπον δεν οδηγει αναγκαστικα σε μαζικες διακοπες. Η γραφειοκρατια και η τσαπατσουλια προκαλουν το φαινομενο.

Αντι-παραδειγμα ειναι η Γαλλια. Οπως ειχα γραψει σε προσφατο ποστ μου, η Γαλλια ειναι το διοικητικο προτυπο της Ελλαδας (εμεις το κεκεκτυπο). Η Γαλλια ειναι συγκεντρωτικο κρατος, με υδροκεφαλη πρωτευουσα, μεγαλη κ' δυσκινητη γραφειοκρατεια κ.α.
Μαντεψε: στην Γαλλια ολοι πηγαινουν διακοπες τον 15αυγουστο ;-)

Υ.Γ. Ειπαμε ειναι "κακιά" η παγκοσμιοποιηση ;-) Αλλα ας μην της φορτωνουμε και πραγματα για τα οποια δεν φταιει ;-)

Idom είπε...

Αγαπητή κα Α. Μελάνη θα σας θυμώσω!

Κλείνετε τα μάτια στην οικονομική δυσπραγία που απλώνεται χρόνο με το χρόνο. Από όσο έχω καταλάβει αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που κάθε νοικοκυριό συρρικνώνει τις διακοπές του.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και παλαιότερα, τον Αύγουστο έκλειναν για διακοπές. Παλαιότερα όμως, ο τυροπιτάς δίπλα στο υπουργείο είχε την οικονομική άνεση να κλείσει το μαγαζί του και τον Ιούλιο ή να προσλάβει (εποχιακούς) υπάλληλους.

Παλαιότερα, ένα ζευγάρι είχε την οικονομική δυνατότητα να πάει ο ένας γονιός με τα παιδιά διακοπές ένα μήνα πριν πάει και ο δεύτερος (με την εργασική το άδεια).
Θα μού πείτε ότι πλέον στα ζευγάρια εργάζονται και οι γυναίκες (πέρα από την οικιακή εργασία εννοώ). Σωστό και σωστό.
Ωστόσο να που οι έξοδος των γυναικών στην μισθωτή εργασία δεν προσέφερε στην οικογένεια το παντεσπάνι της, αλλά την έσωσε από την ένδοια που θα είχε περιπέσει με τον ένα μόνο μισθό.
Στις μέρες μας γίνεται εκ των πραγμάτων υποχρεωτική η μισθωτή εργασία και για τον παπού και την γιαγιά και σε λίγα χρόνια - να μού το θυμηθείτε - κάποιοι θα βγάλουν και τα παιδιά στο κουρμπέτι.

Μπορείτε βέβαια να μού πείτε ότι αυξήθηκαν οι "ανάγκες" μας και ο καταναλωτισμός μας. Σωστό.
Προφανώς ο ένας μήνας παραπάνω διακοπές είναι υποδεέστερη προτεραιότητα σε σχέση με την πλάσμα TV, το σινιέ αυτοκίνητο και το Nintendo.

Ωστόσο, επιμένω ότι είναι η οικονομική δυσπραγία που εμποδίζει τους Έλληνες να διακοπεύονται. Γνωρίζω προσωπικά ανθρώπους που από την άδεια τους δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλες τις ημέρες για διακοπές.
Ο εξευρωπαϊσμός μας συνίσταται ακριβώς στο μοντέλο ζωής με μικρότερες διακοπές.

Κρίσιμος έλεγχος στον οποίο προτείνω να προβείτε άμα τη επιστροφή σας
( :-) ) για να δούμε ποιος έχει δίκιο: κοιτάξτε τα στατιστικά στοιχεία: το πλήθος των διακοπευόμενων εντός τού συνολικού θέρους έχει συρρυκνωθεί ή παραμένει ίδιο και απλά στριμώχθηκε μέσα στον Αύγουστο;

Idom

Idom είπε...

Και φυσικά:

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ !!!

Idom

Lion είπε...

idom, ενσταση.
Ακομα και αν ολοι οι ελληνες ζουσαν κατω απο το οριο της φτωχειας, ποιος τους υποχρεωνει να κανουν ολοι μαζι αλαϊ - μαλαϊ διακοπες τον Αυγουστο; Αν οι μισοι πηγαιναν διακοπες τον Ιουνιο και οι αλλοι μισοι τον Σεπτεμβριο, παλι την ιδια φτωχεια θα ειχαν.

Ισα, ισα, αν οι ελληνες ηταν πραγματικα φτωχοι, θα πηγαιναν διακοπες τον Μαιο. Τα εισητηρια στα φερυ κοστιζουν το 1/3, οι ταβερνες τα εχουν ολα στην 1/2 τιμη και τα ξενοδοχεια σε παρακαλανε να σε εχουν πελατη. Αφηνω τα εξοδα για τις ομπρελες στην πλαζ κλπ.

Οποιος ειναι φτωχος και μετραει τα λεφτακια του, ΔΕΝ πηγαινει διακοπες τον Αυγουστο.
Διακοπες τον Αυγουστο κανουν μονο οι λεφταδες, οπως η αγαπητη μας Μελανη για παραδειγμα ;-)

Idom είπε...

Αγαπητέ Dralion!

Η παρατήρησή σας "ποιος τους υποχρεώνει να πηγαίνουν όλοι μαζί αλάι - μαλάι (ΣΣ: !) διακοπές τον Αυγ.;" αληθεύει ως προς το κοινωνικό -πολιτισμικό σκέλος, αλλά δεν αντικρούει το "γεγονός" ότι συνολικά οι Έλληνες πάνε λιγότερες διακοπές σε σχέση με 20-30 χρόνια πριν. (Βάζω την λέξη γεγονός σε εισαγωγικά, επειδή δεν έχω επίσημα στατιστικά στοιχεία.)

Συμφωνώ ότι φταίει εν μέρει το ξερό μας το κεφάλι και η αίσθηση κοπαδιού και συμμετοχής στην κοινή γκλαμουριά.
Όμως σε σχέση με την Γερμανία υπάρχει και η παράμετρος τού κλίματος. Εδώ οι ζεστοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Αντικειμενικά, όποιος έχει περάσει Ιούνιο και Ιούλιο σε αστικό περιβάλλον δεν αντέχει πλέον να δουλέψει και τον Αύγουστο (άσχετο αν έχει πάρει και εκατό μέρες άδεια μέσα στο Χειμώνα και στην Άνοιξη). Ακόμα και αν έχει πάρει άδεια τον Ιούλιο, ο Αύγουστος με την κουφόβραση είναι πολύ αντιπαραγωγικός. Οι εταιρείες (σχεδόν οποιαδήποτε εταιρία) το ξέρουν αυτό και θεωρούν ότι τις συμφέρει να κλείνουν τα κιοπέγγια τον Αύγουστο. Άλλωστε και οι επικεφαλής τρώνε τη ζέστη στη μάπα. Βέβαια πέρα από ένα σημείο μπαίνει και ο ψυχολογικός παράγοντας και η συνήθεια ανατροφοδοτείται.
Από όσο γνωρίζω (εγκυκλοπαιδικά) οι περισσότερες χώρες με θερμά κλίματα έχουν άδειες και διακοπές τις θερινές περιόδους, ενώ στα δροσερά κλίματα, όντως ο κόσμος παίρνει τις άδειες μοιρασμένα.

Εκείνο που λέτε ότι τον Μάη, ο κύκλος εξόδων των διακοπών είναι πολύ χαμηλότερος, φυσικά και ισχύει, αλλά ισχύει ακριβώς ως κράχτης, επειδή δεν ταξιδεύει κουνούπι. Αν άρχιζε να υπάρχει κίνηση, οι τιμές δυστυχώς θα ψήλωναν.
Τα φτωχαδάκια ακόμα και αν θέλαν δεν μπορούν να ταξιδέψουν Μάη, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να κοντράρουν το εργοδοτικό σύστημα.

Μία σκέψη που κάνω είναι:
η παγκοσμιοποίηση καθοδηγείται κυρίως από τα πλούσια βόρεια κράτη. Τα κράτη αυτά όπως λέτε έχουν μοιρασμένες διακοπές. Τυπικά λοιπόν θα περιμέναμε ότι αυτό το μοντέλο θα "πέρναγε" και στους υπανάπτυκτους.
Να όμως που δεν έγινε έτσι!

Και καταλήγω στο αγαημένο μου συμπέρασμα:
στις μπανανίες εισάγουν "μόνο" τις κακές συνήθειες των μπανανοκαταναλωτών!

Καλές διακοπές (αν δεν έχετε πάει ακόμα)!
Idom

Lion είπε...

Αγαπητε idom, οι αποψεις μας προσεγγιζουν σιγα σιγα, αλλα ακομα δεν ταυτιζοναι ;-)

Ενας βιομηχανικος εργατης, ενας εργατης οικοδομης μπορει ανετοτατα να παει διακοπες τον Μαιο. Το συστημα εργοδοσιας αδιαφορει για το ποτε θα παρει ο εργατης αδεια. Ακομα και οι σχολικες διακοπες ειναι (σχεδον) 3μηνιαιες - δεν περιοριζονται στον Αυγουστο, και μαλιστα στο μεσαιο δεκαημερο 10-20/08 οπως ειναι το συνηθισμενο.

Στα περι Μπανανιας και στα περι παραγωγικοτητας συμφωνουμε.

Επισης καλες διακοπες. Ευχαριστω για τις ευχες σας. Οι δικες μου διακοπες ειναι απροβλεπτες. Αποφασιζονται 1-2 μερες πριν την εκαστοτε αναχωρηση. Δεν ξερω λοιπον αν πηγα διακοπες φετος η αν θα παω καποτε ;-)

Idom είπε...

@ Αγαπητέ Dralion!
Όντως μια χαρά τα πάμε!
Κρίμα που λείπει η οικοδέσποινα μας, Α.Μ. να μας καμαρώσει! :-))
Κρίμα που δεν πέρασε και κανένας ακόμα για να κάνουμε τζέρτζελο.

Πάντως το θέμα είναι σοβαρό. Όντως θα άξιζε μία γερή στατιστική μελέτη που θα έλεγχε διάφορες πηγές και παραμέτρους. Υποθέτω ότι στο φινάλε θα έβγαινε μία μικτή αλήθεια. Και ίσως και κάποιες εκπλήξεις.

Εγώ θα πάω διακοπές... τον Αύγουστο - προς το τέλος. Να 'ναι παχιές παχιές οι μύγες!

Idom

Αόρατη Μελάνη είπε...

Παιδιά μου τι ωραία που κουβεντιάζετε όταν λείπω! Θα φεύγω συχνότερα!

Δρακολέοντα, δεκτή η παρατήρηση: δεν φταίει η παγκοσμιοποίηση, η κακοδιαχείριση φταίει ΚΑΙ γι' αυτό, όπως για πολλά άλλα δεινά σ' αυτόν τον ρημάδι τον τόπο.

Να σημειώσω ότι δεν θεωρώ "κακιά" την "παγκοσμιοποίηση" - μάλλον μου αρέσει, σε γενικές γραμμές.

Τα περί οικονομικής δυσπραγίας μάλλον καλύφθηκαν, ωστόσο να πω ότι πράγματι δεν νομίζω να φταίει αυτή για το φαινόμενο της μαζικής εξόδου. Αν δεν έχεις φράγκα δεν πηγαίνεις διακοπές - τελεία. Ούτε τον Αύγουστο ούτε το Μάιο ούτε κανέναν άλλο μήνα. Εμείς φέτος έχουμε πιάσει πάτο, αλλά πήγαμε διακοπές, και μάλιστα τον Αύγουστο - απλά τις κάναμε όσο πιο οικονομικές μπορούσαμε (ξενοδοχείον τα αστέρια, μαγείρεμα στο γκαζάκι κλπ). Να κάνουμε κι εμείς τα μπάνια του λαού!

Ο εργάτης οικοδομής δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να διακοπεύσει όποτε θέλει. Θα το κάνει όταν σπάσει η δουλειά - και αυτό συμβαίνει περισσότερο τον Αύγουστο. Οι βιομηχανίες επίσης τον Αύγουστο κλείνουν, αν κλείσουν (δούλευα κάποτε σε φαρμακοβιομηχανία και κλείναμε τον Αύγουστο).

Τον Αύγουστο δεν κάνει περισσότερη ζέστη. Τον Ιούλιο κάνει. Εγώ μονίμως λιώνω τον Ιούλιο και βλαστημάω, και τον Αύγουστο που πιάνουν τα μελτέμια πάω διακοπές θέλω δε θέλω.

Idom είπε...

Αγαπητή κα Α.Μελάνη!

Αφερίμ! Πείτε μας λοιπόν, ΓΙΑΤΙ επιλέξατε να πάτε διακοπές τον Αύγουστο (και όχι τον Ιούλιο);

Idom

Idom είπε...

Α, επίσης:

Καλώς ορίσατε. Μας λείψατε!

Idom

Αόρατη Μελάνη είπε...

Καλέ, το λέω στην ανάρτηση: επειδή τον Αύγουστο κλείνει ο παιδικός σταθμός και δεν έχω ποιος να μου κρατήσει το παιδί για να εργαστώ!

(για την ακρίβεια, έχω τη μαμά μου, αλλά τους λοιπούς μήνες έχω ΚΑΙ τον παιδικό σταθμό ΚΑΙ τη μαμά μου, οπότε βγαίνει καλύτερα το πρόγραμμα).

Από του χρόνου θα διαφοροποιηθούν οι διακοπές μας - ελπίζω.

aerostatik είπε...

Ό Έλληνας πλέον κάνει διακοπές και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, για να μην αναφέρω και τα τριήμερα (plus) από σαβατοκύριακα αργίες και γέφυρες.
Και για να γίνω συγκεκριμένος, εγώ τα τελευταία χρόνια φεύγω μια εβδομάδα το Νοέμβριο για ποδοσφαιρικές διακοπές στην Ευρώπη...

Αόρατη Μελάνη είπε...

Σωστά μίλησες, μεγάλε αρχιεραπόστολε Αεροστατικέ.

Ποδοσφαιρικές διακοπές??!! Εδώ κάπου χωρίζουν οι δρόμοι μας... καλά δεν πειράζει, θα βρεις πολύ υλικό ιγα προσυλητισμό εκεί πέρα!