Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

IN MEMORIAM

Τη θυμάστε τη γρίππη των χοίρων? Μωρέ μνήμη που την έχετε, χρυσελεφάντινη!

Για πότε ήλθε και παρήλθε η πανδημία, χαμπάρι δεν πήραμε.

Να ζήσουμε να την θυμόμαστε.



(...κοίτα να δεις, και δεν είδα κανένα κάρο του δήμου να κάνει την αποκομιδή των εκατοντάδων πτωμάτων, μάλλον θα τα έφαγαν οι αρουραίοι...

...δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως στον κύκλο μου δεν άκουσα κανέναν που να εμβολιάστηκε, με ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που ήταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, λόγου χάρη...

...εγώ δεν είμαι της συνομωσιολογίας, αλλά λίγο παράξενο δεν είναι να περάσει έτσι εύκολα και γρήγορα τόσο τρομερή και φοβερή επιδημία χωρίς ν' ανοίξει μύτη; μπαίνω στον πειρασμό να πιστέψω ότι πράγματι η υπερβολική κινδυνολογία είχε σκοπό την πώληση εμβολίων και μόνο...


...αλλά θα μου πεις, η άμεση και αποτελεσματική επιβολή των μέτρων εκ μέρους της πολιτείας απέτρεψε τα χειρότερα...


...μπορεί να είναι κι έτσι).

7 σχόλια:

BioLogos είπε...

Ένας ιός δεν έχει ημερομηνία λήξης,ίσως μόνο μέχρι να μην εντοπίζεται πουθενά πλέον το γενετικό του αποτύπωμα.Οπότε δεν είναι τόσο απλό επειδή τίποτα δεν αναφέρεται με τον ρυθμό του φθινοπώρου.Μακάρι ο επόμενος κύκλος του να είναι το ίδιο ήπιος.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Συνάδελφε, καλώς όρισες στο φτωχικό
μου!

Έχεις δίκιο βεβαίως, τίποτα δεν είναι τόσο απλό. Υπεραπλουστεύω in order to make my point.

Από την αρχή όλης αυτής της ιστορίας-υστερίας, παρά την κινδυνολογία, οι θάνατοι ήταν σχετικά λίγοι. Στο κάτω-κάτω και με τις άλλες γρίππες υπήρχαν θάνατοι σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μόνο που δεν τους ακούγαμε στις ειδήσεις. Έγινε κάποια έρευνα που να αντιπαραβάλει τη θνησιμότητα αυτής της γρίππης σε σχέση με άλλες;

Σίγουρα τα συμπτώματα της συγκεκριμένης γρίππης ήταν αρκετά βαριά. Ωστόσο ακόμη κι όταν νοσούσες, δεν είχες να κάνεις κάτι το ιδιαίτερο. Στο νοσοκομείο δεν σε κρατούσαν (δεν ήταν ούτε πρακτικό, ούτε αναγκαίο), απλώς σου λέγανε να κάτσεις σπίτι για μια εβδομάδα. Όσοι γνωστοί μου την πέρασαν (διαπιστωμένα με εξέταση ότι ήταν αυτή και όχι άλλη) ταλαιπωρήθηκαν λίγο, όχι όμως και πολύ περισσότερο απ' όσο με άλλες βαριές γρίππες που είχαν κατά καιρούς περάσει.

Αναρωτιέμαι λοιπόν κι εγώ προς τι τόση φασαρία (η έμφαση στο "τόση"). Λήψη μέτρων, ναι, προσοχή, ναι, αλλά τόση κινδυνολογία, τόσες συζητήσεις στην τηλεόραση, τόση πίεση για εμβολιασμό, τόση έμφαση στην πρόληψη (η έμφαση πάντοτε στο "τόση"), για ποιο λόγο;

Μακάρι να δινόταν πάντοτε έμφαση στην πρόληψη μολυσματικών νοσημάτων, και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη γρίππη. Μακάρι να μας είχαν μάθει νωρίτερα να πλένουμε σωστά τα χέρια μας και να καλύπτουμε σωστά το στόμα όταν φτερνιζόμαστε. Μακάρι να είχαν πάρει από πριν χαμπάρι ότι τα παράθυρα πρέπει να είναι ανοιχτά σε χώρους με πολλούς ανθρώπους. Μακάρι να χρησιμοποιούσε πάντοτε μάσκες και γάντια το προσωπικό των νοσοκομείων. Αυτά είναι στοιχειώδη μέτρα υγειεινής που έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως και που θα έπρεπε να συνεχιστούν ανεξαρτήτως "πανδημίας".

Δεν ισχυρίζομαι ότι ήταν ανύπαρκτος ο ιός, ούτε καν ότι ήταν κατασκευασμένος ή ότι διαδόθηκε επιτούτου από σκοτεινούς κύκλους (αν και δεν θα ήταν αδύνατον κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να το στηρίζουν). Ισχυρίζομαι απλώς ότι δόθηκε υπερβολική έμφαση στο θέμα ενώ δεν χρειαζόταν.

Φυσικά, μπορεί να κάνω και λάθος.

BioLogos είπε...

Xαίρε χαίρε.

Δεν θα σου κρύψω ότι παρόμοιες σκέψεις έκανα κι εγώ και τώρα είναι η πιο ωραία στιγμή για τέτοιου είδους συζητήσεις με ψυχραιμία και αφού το hype έχει φύγει και όλοι ασχολούνται με κάτι άλλο.

Δεν έχω τσεκάρει έρευνες σε παλαιότερες cohorts που να σχετίζονται με άλλες μορφές γρίπης, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθούσε.Με την σκέψη δηλαδή αν έχει νόημα να συγκρίνεις ιούς ακόμη και της ίδιας κατηγορίας αλλά με διαφορετικό γενετικό προφίλ και παθογόνο ικανότητα.Βέβαια δεν μπορώ να το απαντήσω καθώς θα έπρεπε να ξεσκονίσω την προπτυχιακή μου ανοσολογία ή να αρχίσω να διαβάζω καινούρια πράγματα πιο advanced.

Στο δια ταύτα όμως δεν σου κρύβω ότι άρχισα να αμφιβάλλω και αν εγώ κράτησα την αναγκαία ισορροπημένη στάση στο όλο ζήτημα, καθώς έδειξα τυφλή εμπιστοσύνη στον ΠΟΥ.Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία αμφισβήτησης δίχως στοιχεία,αλλά ας πούμε ότι προς το παρόν παρακολουθώ το ζήτημα όσο είναι σε dormant κατάσταση και βλέπουμε για το μέλλον.
Επιμένω όμως ότι ενδεχομένως το ρίσκο να ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχαν κινητοποιηθεί προς την παραγωγή των εμβολίων σε περίπτωση που ο ιός αποδεικνυόταν πιο θανατηφόρος από όσο είναι (παρόλο που στο ν.ημισφαίριο δεν έδειξε αυτη την συμπεριφορά αλλά με τους ιούς δεν μπορείς να ξέρεις).
Το δεδομένο είναι όμως ότι δυστυχώς πέρα από αυτά που λες για στοιχειώδη υγιεινή, οι άνθρωποι που εκπροσωπούν περισσότερο ή λιγότερο τις life sciences, έχουν πληγεί καθώς φωνάζαμε λύκος και ο λύκος δεν ηρθε.Οπότε χάσαμε την μάχη να τραβήξουμε την κοινή γνώμη πιο κοντά μας, δίνοντας δυστυχώς χώρο στην άνθηση των αρνητών των εμβολιασμών και των παρελκόμενων τύπου new age ομοιοπαθητικές και χόκους πόκους.Ίδωμεν, αλλά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος αν θα μπορέσει η επιστημονική κοινότητα (π.χ ΠΟΥ,CDC κοκ) και η big pharma, να έχει ως σύμμαχο την κοινή γνώμη απέναντι σε κάποιο μελλοντικό υπαρκτό κίνδυνο ή απέναντι σε θέματα που είναι απαραίτητη η επικοινωνία επιστήμης-κοινωνίας.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Μια που έθιξες το θέμα των εμβολίων, θα ήθελα να έβρισκα κάπου μια άποψη τεκμηριωμένη και ανεπηρέαστη από συμφέροντα για το θέμα αυτό. Πολλά λέγονται για τους κινδύνους των εμβολίων, και θα ήθελα να ξέρω τι πραγματικά ισχύει και τι όχι. Εννοείται ότι δεν δέχομαι την σαρωτική κινδυνολογία, αλλά θεωρώ πιθανό να υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επίσης θεωρώ λογική την άποψη ότι οι εμβολιασμοί σε πολύ νεαρή ηλικία (ξεκινούν από 2 μηνών) ίσως επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών, που δεν είναι ανεπτυγμένο.

Το κακό είναι ότι δεν ξέρει κανείς ποιον να εμπιστευτεί. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σίγουρα δεν είναι αγγελούδια, αλλά και η υπερβολική κινδυνολογία των "εναλλακτικών" δεν πείθει.

Κι εγώ δεν είμαι τώρα για να ξεσκονίζω την προπτυχιακή ου ανοσολογία ούτε για να κάνω βιβλιογραφικές έρευνες.

EvanT είπε...

Αν η μητέρα θηλάζει, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί ενισχύει το βρέφος με δικά της αντισώματα.

Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να πεθάνει ένα παιδάκι στα 100.000 από παρενέργεια του εμβολίου, παρά να πεθάνει από μια ασθένεια που θα εμπόδιζε ένα εμβόλιο του 1€. Αν ήμουν γονιός και συνέβαινε το δεύτερο, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου.

Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η κυβέρνηση δεν είχε επιλογή όταν αγόρασε εμβόλια. Αν δεν είχε αγοράσει, όλοι θα διαμαρτύρονταν ότι δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές μας. Όταν αγόρασε και τελικά δεν είχαμε επιδημία, γκρινιάζαμε για τα λεφτά. Ούτε στο σακί χωράμε, ούτε στο σακούλι.

Για την πανδημία δύο τινά. Ή όντως οι επιδημίες είναι τηλεοπτικά φουσκωμένες και χαλκευμένες από τις φαρμακευτικές ή η ιατρική μας είναι αρκετά καλή και ο κόσμος προσέχει λίγο παραπάνω. Πιθανολογώ ένα συνδυασμό και των δύο.

Heliotypon είπε...

Αυτό που με παραξενεύει είναι ότι έγκριτοι (όχι τυπικά, αλλά και ουσιαστικά) και ανεγνωρισμένα πολύ καλοί γιατροί παρασύρθηκαν από τις φήμες και τις οδηγίες του WHO και μας μάλωναν αυστηρά γιατί δεν πάμε να εμβολιαστούμε. Τι θα γίνει αν υπάρξει μιά άλλη μορφή γρίππης ή άλλης επιδημίας, όχι ήπιας αυτή το φορά και που πραγματικά θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με εμβολιασμό; Ποιός θα πιστέψει τις ιατρικές αυθεντίες όταν (πάλι) θα μας λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε; Αυτό είναι που με ανησυχεί!

Sotirios είπε...

Την εποχή που περίμεναν τη γρίπη στο Βέλγιο, ένας Δήμαρχος έλεγε στην τηλεόραση ότι στην πόλη του δεν είχανε μεγάλο νεκροταφείο. Και καλά θα έκαναν οι αρμόδιοι αν έδιναν στη Δημαρχεία του ένα δημόσιο χωράφι, για να θάψει τους πολλούς ανθρώπους που θα πέθαιναν από τη γρίπη!