Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΑΘΡΗΣΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Εδώ και αρκετό καιρό έχω ξεκινήσει να καταρτίζω ένα άθρησκο ονομαστικό εορτολόγιο, ως εναλλακτική επιλογή για όσους έχουν βαφτιστεί χριστιανικά και θέλουν μεν να γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή, αλλά δεν αισθάνονται ότι τους εκφράζει η ταύτιση με έναν χριστιανό άγιο. Είναι επίσης καλή λύση για όσους νιώθουν αμήχανα όταν τους εύχονται στην υποτιθέμενη ονομαστική τους εορτή, την οποία οι ίδιοι δεν γιορτάζουν πλέον, αλλά δεν θέλουν να απογοητεύσουν και να στενοχωρήσουν όσους από κεκτημένη ταχύτητα και συνήθεια τους εύχονται με χαρά "χρόνια πολλά" τηρώντας τα χριστιανικά έθιμα. Τώρα πλέον μπορούν να δίνουν στους οικείους τους μια εναλλακτική λύση για ευχές!

Για παράδειγμα αν σας λένε Μαρία και σας ευχηθούν στις 15 Αυγούστου, απαντάτε "Ευχαριστώ αλλά δεν γιορτάζω σήμερα, γιορτάζω στις 7 Νοεμβρίου." και όταν τους ρωτούν "Μα τι γιορτή είναι τότε;" εξηγείτε "Είναι τα γενέθλια της Μαρίας Κιουρί." Οι Ελένες μπορούν, αν θέλουν, να αντικαταστήσουν την βασιλομήτορα του πολέμαρχου Κωνσταντίνου με την Έλεν Κέλερ (27 Ιουνίου), οι Γιώργηδες τον δρακοκτόνο καβαλάρη με τον Γιώργο Σεφέρη (13 Μαρτίου), οι Γιάννηδες τον αποκεφαλισθέντα ασκητή με τον Γιάννη Ρίτσο (1 Μαΐου) και ούτω καθ' εξής. Εννοείται ότι μπορείτε να προσθέσετε κι άλλους "αγίους" και να επιλέξετε αυτόν ή αυτήν που σας εκφράζει περισσότερο. Οι "άγιοι" του δικού μου εορτολογίου επιλέγονται με κριτήριο την πολιτιστική προσφορά τους προς την ανθρωπότητα. Είναι καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανθρωπιστές. Γιορτάζουμε την ημέρα που γεννήθηκαν και όχι την ημέρα που πέθαναν (πάντα με ανατρίχιαζε η σκέψη ότι γιορτάζω το όνομά μου την ημέρα που κάποια κακομοίρα πέθανε με μαρτυρικό θάνατο επειδή δεν θέλησε να απαρνηθεί την πίστη της σε μια μυθολογική οντότητα). Επιλέγω εν γένει ανθρώπους που δεν ζουν πια, ώστε αφ' ενός να είναι ήδη γνωστός όλος ο βίος και το έργο τους, αφ' ετέρου να μην προκύπτουν προβλήματα, λόγου χάρη κάποιος να μην θέλει να είναι στο εορτολόγιο ή να μην μπορεί να γιορτάσει ο ίδιος, αφού γιορτή και γενέθλια θα είναι την ίδια μέρα! Στόχος μου είναι να καταρτισθεί ένα εορτολόγιο όσο το δυνατόν πληρέστερο, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνέχεια.

Φαντάζομαι έναν ιστότοπο διαδραστικό, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν όχι μόνο να βλέπουν τον κατάλογο με τα ονόματα και αλφαβητικά σε διάφορες γλώσσες και κατά ημερομηνία, αλλά επίσης θα μπορούν να προσθέτουν ονόματα της επιλογής τους. Θα υπάρχει δυνατότητα ψήφου, ώστε τα πιο δημοφιλή ονόματα να εμφανίζονται πρώτα στον κατάλογο, σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός "άγιοι" για κάθε όνομα, πράγμα που σίγουρα θα συμβεί και που είναι καλό να συμβεί, ώστε να έχουμε πολλές επιλογές. Καλό θα ήταν ενδεχομένως να μπουν και κάποιοι κανόνες για τις προτάσεις των ονομάτων (για παράδειγμα, να μην γίνονται δεκτά ονόματα ανθρώπων που έβλαψαν άλλους ανθρώπους) και να υπάρχει έλεγχος από διαχειριστές του ιστοτόπου, ώστε να τηρούνται οι κανόνες (κάθε νέο όνομα που προτείνεται από επισκέπτη να πρέπει να εγκριθεί πριν αναρτηθεί).

Έχω βάλει ένα πρόγραμμα: κάθε πρωί κοιτάζω τον κατάλογο με γενέθλια διασήμων στο HistoryOrb, επιλέγω αυτούς που θα μου φανούν καταλληλότεροι με βάσει τις δικές μου εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και την δική μου αυθαίρετη κρίση, τους προσθέτω στο εορτολόγιο και κάνω μια σχετική ανάρτηση στο facebook, στην ομάδα Έλληνες άθεοι και αγνωστικιστές. Έχω αποδελτιώσει τον κατάλογο με τους 100 μεγάλους Έλληνες από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά κι έχω προσθέσει όλους όσους σκέφτηκα μόνη μου ή μου πρότειναν άλλοι. Σκοπεύω να πιάσω, κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο, καταλόγους των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων, μουσικών, επιστημόνων κ.τ.ό. Αν έχετε να μου προτείνετε πηγές θα σας χρωστώ ευγνωμοσύνη. Αν κάποιος θελήσει να βοηθήσει, αναλαμβάνοντας να αποδελτιώσει κάποιον κατάλογο, θα του είμαι διπλά ευγνώμων.

Το έργο είναι μεγάλο και μόνη μου θα αργήσω πολύ όχι να το ολοκληρώσω - διότι είναι δυναμικό και δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ αλλά θα εξελίσσεται διαρκώς - αλλά έστω να το φέρω σε ένα σημείο που να είναι πρακτικά χρήσιμο. Για το λόγο αυτό χρειάζομαι βοήθεια. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να μου στέλνετε προτάσεις με ονόματα ή να τις αναρτάτε στο σχετικό νήμα συζήτησης στο φόρουμ Αθεΐα.

Το πιο βασικό όμως είναι να βρεθεί κάποιος που θα στήσει τον ιστότοπο, διότι εγώ δεν έχω τις γνώσεις, ακόμη κι αν είχα τον χρόνο. Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου.

Χρόνια πολλά σε όλους μας!

9 σχόλια:

mimi είπε...

Εμπνευσμένη ιδέα! Μακάρι να βρει απήχηση και να επικρατήσει.

Ανώνυμος είπε...

Για τον Μιχαήλ στα γενέθλια του MICHEAL FARADAY 22/9
https://www.youtube.com/watch?v=WqgWrTJtQnk

Idom είπε...


Δουλειά δεν είχε η άθεη...
:-)

Και πού να θυμάμαι εγώ ορέ, πότε τής ήρθε τής κάθε Μαρίας να γιορτάζει;
Είναι σαν να διπλασιάζεις το βάρος μνήμης των γενεθλίων.

Και τι θα γίνει αν η Σούλα αλλάζει γνώμη κάθε μήνα και μού ζητήσει να τής κάνω 12 φορές το χρόνο, δώρο για τη γιορτή της;

Idom

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καθώς εμένα δε έχεις μεν, αλλά κενό, θα πρότεινα ως ημερομηνία στο "Δήμος" μία γιορτή της δημοκρατίας.
Θα ήταν ενδιαφέρον να συμπέσει με την 14 Ιουλίου (πτώση της Βαστίλης το 1789) με την άμεση σύνδεση με τη δημοκρατία.
Μία δεύτερη εναλλακτική θα ήταν η 20η Δεκεμβρίου (έναρξη διεργασιών Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου το 1821 που καταλήγει την 1η Γενάρη του '22 στο πρώτο "Σύνταγμα"-προσωρινόν πολίτευμα).
Μία τρίτη εναλλακτική θα ήταν η 23η Ιουλίου (ημερομηνία πτώσης της χούντας).

Το σκεπτικό όπως γίνεται φανερό στηρίζεται στην ερμηνεία του ονόματος (λαός) και τη σύνδεσή του με τη δημοκρατία (την αστική, κοινοβουλευτική)...

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

Idom, να πεις στη Σούλα να διαλέξει μία γιορτή το χρόνο, και να σε τηλεφωνεί εκείνη για να της πεις χρόνια πολλά.

Δήμο, θα ενσωματώσω τις προτάσεις σου, σε ευχαριστώ!

Elderly biker είπε...

Τελικά, τι διαφορά έχει ένα "άθεο εορτολόγιο" από ένα "ένθεο";
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι, όλοι έχουμε αναπόδραστα κατάλοιπα από τις περιβάλλουσες θρησκείες, που πρέπει με κάποιο τρόπο να διαχειριστούμε...

Αόρατη Μελάνη είπε...

Η διαφορά που έχει είναι τα κριτήρια επιλογής των ανθρώπων που γιορτάζουμε, δηλαδή οι αξίες ζωής.

Ναι, όλοι έχουμε "κατάλοιπα" από το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ανατραφήκαμε - όχι μόνο από τη θρησκεία. Εγώ προτιμώ να τα λέω "επιρροές" και δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτές. Ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό, τα έθιμα και οι παραδόσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του.

Αν είναι να έχω κάποια έθιμα και κάποιες παραδόσεις, ας είναι τέτοια που να με εκφράζουν, ως ένα βαθμό τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Και με το ΘΕΟΧΑΡΗΣ τι γίνεται ?

Αόρατη Μελάνη είπε...

Συγγνώμη για την καθυστέρηση! Δυστυχώς για το Θεοχάρης δεν έχω βρει ακόμη κάποιον κατάλληλο "άγιο". :)
Αν έχεις κάποιον να προτείνεις, με χαρά θα το ακούσω! Επίσης αν θέλεις να μου στείλεις ένα email για να έχω τη διεύθυνσή του, ή αν μου στείλεις μήνυμα μέσω της σελίδας "Άθρησκο Ονομαστικό Εορτολόγιο" στο facebook, θα σε ενημερώσω μόλις βρω