Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ

Διαβάζω στο τεύχος 124 του περιοδικού "Η φύση" της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης ένα άρθρο με τίτλο "Κυνηγοί εναντίον φωτοβολταϊκών"., το οποίο υπογράφει ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ. Επειδή το άρθρο δεν είναι διαθέσιμο online, μεταφέρω εδώ τα κύρια σημεία του.

Το άρθρο μας πληροφορηθεί ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί στη Μεγαλόπολη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, με προβλεπόμενη ισχύ 50 MW, το οποίο θα αποτελούσε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη. Η μονάδα επρόκειτο να κατασκευαστεί στην περιοχή αποθέσεων των άγόνων εδαφών εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Δυστυχώς όμως, η Πανελλήνια Κυνηγετική Συνομοσπονδία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και κάποιοι κάτοικοι της Μεγαλόπολης, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επκρατείας επιδιώκοντας την ματαίωση του έργου, ισχυριζόμενοι ότι θα επιφέρει "μέγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και στην πανίδα της, δοθέντος ότι μορφή διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί η θήρα, αλλά και ειδικότερα στο θηραματικό πλούτο της περιοχής." Επίσης, η προσφυγή υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση του πάρκου θα έχει ως αποτέλεσμα "την προκαλούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση ης περιοχής λόγω της αντικατάστασης 2.000 στρεμμάτων δάσους με πάνελ ... την περαιτέρω υποβάθμιση του τοπίου και της επιπτώσεις της τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής (τουριστική, οικιστική κλπ.)."

Σύμφωνα με το άρθρο της ΕΕΠΦ, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι, καθώς αφ' ενός μεν στα φωτοβολταϊκά πάνελς υπάρχει ειδική πρόβλεψη για να μην γίνεται αντανάκλαση του ήλιου και να μην προκαλείται όχληση στην πανίδα, αφ' ετέρου δε η περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν είναι δάσος, αλλά ένας χώρος όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχαν ορυχεία λιγνίτη, τα οποία σήμερα είναι γεμάτα μπάζα και παοθέσεις υλικών εξόρυξης.

Σημειώνεται επίσης ότι στην Μεγαλόπολη, όπως γνωρίζουμε, λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο της χώρας, που εκπέμπει ετησίως περίπου 6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν τέσσερα ορυχεία, εκ των οποίων τα δύο έχουν εξαντληθεί.

Αξίζει άραγε να σχολιάσω την κίνηση αυτών των κυνηγετικών συλλόγων; Το ενδιαφέρον για τη φύση και το περιβάλλον, το οποίο ευαγγελίζονται οι περισσότεροι κυνηγοί; Η προσπάθειά τους να ματαιώσουν ένα έργο τόσο επωφελές για το περιβάλλον με αβάσιμα επιχειρήματα, μαρτυρεί μάλλον το αντίθετο. Ακόμη και αν η προσφυγή απορριφθεί, το έργο θα έχει καθυστερήσει κατά πολύ, επιβαρύνοντας τόσο τους επενδυτές όσο και το περιβάλλον από τη συνέχιση της λειτουργίας του λιγνιτικού κέντρου.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι το ΣτΕ θα ενημερωθεί σωστά και θα κρίνει σωστά.

Το θέμα παρουσιάζεται επίσης στο Capital.gr.

Το περιοδικό έχει μια φωτογραφία της περιοχής από το Google Earth, όπου φαίνεται σαφώς ότι μόνο δάσος δεν είναι. Αν βρω χρόνο, θα την εντοπίσω και θα την αναρτήσω.

22 σχόλια:

Αntidrasex είπε...

Αυτοί οι κυνηγοί, πάντα κάτι "ατράνταχτα" επιχειρήματα επικαλούνται...
Ακόμα θυμάμαι μια κουβέντα, χρόνια πριν, στην τηλεόραση όπου χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα:
"και ο Μέγας Αλέξανδρος, κυνηγός ήταν"!!!
Τες πα, αλήθεια, κυνηγάνε στην περιοχή της Μεγαλόπολης?
Εγώ ούτε βελανίδι δεν θα ήθελα να πάρω από την περιοχή...

Jolly Roger είπε...

Οι κηνυγοι ειναι εναντιον *και* των ανεμογεννητριων.
Με το "επιχειρημα" οτι οι φτερουγες τους σκοτωνουν τα πουλια, που θα ηθελαν να σκοτωσουν αυτοι.

Το εξωφρενικο ειναι οτι αυτες τους τις αποψεις τις παρουσιαζυν και σαν προστασια της φυσης. Οι κηνυγοι εχουν τεραστιο λομπυ.

Φταινε και οσοι τους αφηνουν να λενε αυτα τα πραγματα και δεν τους παιρνουν με τις ντοματες. Αλλα εδω μιλαμε για τεραστια χρηματικα ποσα που παιζονται, μονο και μονο για να μπορουν μερικοι να δολοφονουν ανενοχλητοι.

Zanglos είπε...

Right, μερικά παιδιά πιστεύουν ότι τα κεφτεδάκια είναι από τα δένδρα όπως τα φρούτα!
Για μια μοσχαρίσια μπριζόλα λεμονάτη, τι γνώμη έχετε?

Αntidrasex είπε...

Μήπως μπερδεύουμε το φαγητό με τη διασκέδαση?

Zanglos είπε...

Και γιατί όχι?
Το κυνήγι και το φαγητό ήταν πάντα έννοιες συνδεδεμένes. Στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες το ποσα ζώα θα χτυπηθούν σε κάθε σαιζόν είναι καθορισμένα.
Αυτό δίνει στην φύση και στα ίδια τα ζώα καλύτερες προoπτικές επιβίωσης.

Αntidrasex είπε...

Ήταν.
Θεωρείς ότι πλέον κανείς έχει ανάγκη να κυνηγήσει για να φάει?
(δε μετράμε φυσικά κάποιες κοινωνίες πχ της αφρικής).
Μόνο ως σπορ πλέον νοείται το κυνήγι.
Το ότι κανείς τρώει μετά αυτό που σκοτώνει, είναι άσχετο με την ανάγκη της επιβίωσης/τροφής.

Zanglos είπε...

Φιλε μου δεν κατάλαβες κάτι, τα ζώα όπως και άνθρωποι πολλαπλασιάζονται, μερικά όπως τα αγριογούρουνα παρα πολύ γρήγορα.
Ασφαλώς το κυνήγι σήμερα είναι ένα sport, αλλα, όπως σε εξήγησα το να έχουμε έλενχο στον αριθμό τους, βοηθάμε και τα ζώα και την φύση.

Διαφορετικά ασθένειες και οικολογικές καταστροφές θα ήταν επιζήμιες και για τα ζώα και για τους ανθρώπους.

Αntidrasex είπε...

Στους ανθρώπους να δω πως θα βάλουμε έλεγχο να μην πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα εις βάρος της φύσης
(δεν είναι προσωπικό για σένα το σχόλιο).
Το θέμα μου είναι, ότι δεν νομίζω ότι το κυνήγι γίνεται γενικώς, για να ελέγξει τον πληθυσμό των ζώων.
Επίσης, ακόμα και αν υπάρχει θέμα με τον πληθυσμό των αγριογούρουνων, υπάρχουν τόσα άλλα θηράματα τα οποία δεν έχουν θέμα υπερπληθυσμού και παρόλαυτα, τα κυνηγάνε ανεξέλεγκτα.
Να σου θυμίσω τα ελάφια πέρυσι στην Πάρνηθα?

Zanglos είπε...

Xmmm, νομίζω το πρόβλημα του υπερπληθυσμού εσύ τόχεις λύση με το παίζοντας "τρομπόνι".

Αntidrasex είπε...

Οταν τελειώνουν τα επιχειρήματα, αρχίζουν οι ύβρεις.
Δεν πειράζει, όποιος κάνει κλικ στο προφίλ σου θα καταλάβει.

Zanglos είπε...

OK, συγγνώμη, δεν κατάλαβα καλά το σχόλιο σου για τον υπερπληθυσμό.

By the way, σε καλο σε γεύμα σήμερα, έχω πλευρά αγριογούρουνου στο φούρνο, και στιφάδο αγριογούρουνο στην κατσαρόλα, ασφαλώς και μπρούσκο κράσο!
Μη μου πεις ότι τα λαχανα είναι καλλίτερα!

Αntidrasex είπε...

Δεν είπα ότι είμαι χορτοφάγος, γιατί δεν είμαι.
Απλά θεωρώ το κυνήγι μια βάρβαρη και άχρηστη συνήθεια. Ειδικά των πουλιών και άνανδρη.
(συγγνώμη δεκτή, παρότι για να μην γίνει παρεξήγηση το έγραψα κιόλας).

Αόρατη Μελάνη είπε...

Το κυνήγι μπορεί να μας αρέσει ή να μην μας αρέσει. Η φύση όμως ανήκει σε όλους μας. Χρειάζεται λοιπόν να βρεθούν τρόποι διαχείρισης και προστασίας.

Το να πολεμάς ένα τόσο σημαντικό έργο φιλικό προς το περιβάλλον, δεν δείχνει ακριβώς ευαισθησία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την προστασία της φύσης. Ας μην κόπτονται λοιπόν οι κυνηγοί (ή τουλάχιστον οι συγκεκριμένοι κυνηγετικοί σύλλογοι) ότι αγαπούν τη φύση.


Κατά τα άλλα, εμένα δεν μου αρέσει το κυνήγι, κατανοώ όμως ότι αρέσει σε άλλους. Ο άνθρωπος υπήρξε κυνηγός μέχρι πολύ πρόσφατα. Σκοτώνουμε ζώα για να τα φάμε, και σίγουρα δεν έχει καλύτερη μοίρα μια αγελάδα έγκλειστη σε κτηνοτροφική μονάδα από ένα ζαρκάδι που τουλάχιστον έζησε τη ζωή του ελεύθερο.

Η λέξη κλειδί για μένα είναι ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.

Τα ζαρκάδια στη φύση είναι πλέον ελάχιστα. Οι άνθρωποι είναι πάρα πολλοί. Τα μέσα φόνευσης είναι τρομερά εξελιγμένα. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να αμολιόμαστε και να τουφεκάμε χιλιάδες τρυγόνια και πέρδικες. Ούτε να τουφεκάμε αδιακρίτως ό,τι κουνιέται, αδιαφορώντας για το αν είναι σπάνιο είδος, αν είναι περίοδος αναπαραγωγής, αν είναι μέσα σε σπάνιο οικοσύστημα και λοιπά.

Κατ' εμέ δεν θα έπρεπε πλέον να ορίζονται περιοχές όπου απαγορεύεται το κυνήγι, αλλά περιοχές όπου επιτρέπεται (όπως γίνεται σε άλλες χώρες). Να απαγορεύεται ολοσχερώς, και να επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένους χώρους, κατόπιν αδείας φυσικά, και οι άδειες με το σταγονόμετρο.

Προσωπικά δεν θα με χάλαγε να υπήρχαν εκτροφεία θηραμάτων, μεγάλες εκτάσεις όπου θα πήγαιναν οι κυνηγοί να τουφεκάνε ευτυχείς και στη συνέχεια το κρέας των ζώων να διατίθεται στην αγορά. Όλοι ευχαριστημένοι.

Ακόμη πιο πολύ όμως θα μου άρεσε να έβγαιναν οι κυνηγοί χωρίς καραμπίνες, κράχτες, σκύλους και συναφή βοηθήματα. Να πιάσουν το λαγό με γυμνά χέρια. Να πετύχουν το τρυγόνι με σφεντόνα, που θα την κατασκευάσουν οι ίδιοι στη φύση. Εκεί να δούμε την πραγματική αξία τους!

Zanglos είπε...

Well, the summering quite balanced, ναι είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ασυνείδητοι κυνηγοί στη Ελλάδα.
Στην Σοuηδία οπου ζω και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αυστηρό "Discipline" για το τι τουφεκάμε, ποτε και πως, ποσα και που κλπ κλπ.

Οι οροι αυτοί ακολουθούνται από τους κυνηγούς με στρατιωτική πειθαρχεία, και συνεισφέρει στο να κρατηθεί ο αριθμός τον ζωων σε ένα επίπεδο καλο για τα ίδια τα ζώα και για την φύση.

Τώρα αν κάποιος ασυνείδητος ψαρεύει με δυναμίτη στην θάλασσα, δεν θα καταδικάσουμε του ψαράδες! Το αυτό ισχύει και για τους κυνηγούς.

Μαύρος Πητ είπε...

Ο καθένας (κυνηγοί, Κράτος, εταιρίες, οικολόγοι κτλ) τελικά την θυμάται την Φύση, ό,ποτε τον βολεύει και ό, πως τον βολεύει. Στην Αγγλία, μετά από δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, αρθρων σχετικά με πάρκα ανεμογεννητριών, βγήκαν διάφορες οικολογικές οργανώσεις και είπαν ότι θα επηρρεαστούν οι πληθυσμοί των μεταναστευτικών πουλιών.

Δεν είμαι σε θέση να κρίνω ποιός εχει δίκιο και ποιός δεν έχει. Το θέμα είναι αυτό που αγγίζει στο τέλος του σχολίου η Αόρατη Μελάνη: Χάνεται πολύτιμος χρόνος σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Εγώ πάντως είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ απαισιόδοξος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνω τις οικολογικές μου επιλογές και δεν ενισχύω τις όποιες κινήσεις μου επιτρέπει η καθημερινή μου πραγματικότητα. Αλλά, παραμένω απαισιόδοξος... :-(

Αγησίας είπε...

Αν τα πράγματα είναι όντως έτσι, όπως τα παρουσιάζει η ΕΕΠΦ, μάλλον πρόκειται για πονηρή μεθόδευση από τοπικούς φορείς στη διεκδίκηση γης. Αφού δύο ορυχεία έχουν ήδη εξαντληθεί, δεν θα αργήσουν να εξαντληθούν και τα υπόλοιπα, οπότε η ΔΕΗ θα εγκαταλείψει την περιοχή. Αυτό ασφαλώς δίνει ιδέες "αξιοποίησης" σε κάποιους. Αν όμως η ΔΕΗ φυτέψει φωτοβολταϊκά, πάνε περίπατο τα σχέδια "αξιοποίησης" από τους ντόπιους.

spooky είπε...

Εγώ λέω να κηρύξουμε εποχή κυνηγιού κυνηγών για να τελειώνουμε, κι ας σημαίνει αυτό ότι θα πρέπει να πάρω κάνα δίκαννο ή έστω να συντηρήσω το Smith & Wesson Model 10 που είχε στο Β' Παγκόσμιο ο παππούς μου και να πάρω στο κατόπι το διοικητή που είχα όταν ήμουν φαντάρος...

spooky είπε...

Σε ό,τι αφορά πάντως την ΕΕΠΦ, καλά θα κάνει να μας πει πώς ακριβώς απονέμει γαλάζιες σημαίες σε παραλίες που ΣΑΦΩΣ δεν πληρούν τα κριτήρια (απουσία βιολογικού καθαρισμού, έλλειψη περιβαλλοντικών δράσεων κλπ κλπ κλπ). Έχω και γι'αυτών τη γούνα ράμματα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα γελάσω όταν οι κυνηγοί δεν έχουν τίποτε άλλο να σκοτώσουν παρά μόνον τους ίδιους..
Γιατί τα καημένα τα άγρια ζώα δεν φτάνει που έχουν την μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος, δεν φτάνει που δεν έχουν τί να φάνε, δεν έχουν πού να μείνουν αλλά έχουν και τους κοιλαράδες τεμπέληδες και αμόρφωτους με το δίκανο στο χέρι να περιμένουν να "εξασκήσουν το χόμπυ τους".
Ντροπή σας κύριοι κυνηγοί!

Idom είπε...

Zanglo τα τελευταία 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, η φύση μια χαρά ρυθμίζει τους πληθυσμούς και τις ισορροπίες της. Τα τελευταία 2000 χρόνια νιώθει ένα αβάσταχτο πονάκι και κάτι σαν θάνατο πάνω της.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ούτε στο εξωτερικό το κάνουν για χάρη κάποιας οικολογικής ρύθμισης, αλλά επειδή χρεώνουν τους κυνηγούς ανά κεφάλι θηράματος. Απλά φροντίζουν οι αριθμοί των θηραμάτων να είναι αντίστοιχοι τής αναμενόμενης εξόντωσης των ζώων από φυσικά αίτια.

Σαφώς οι συνθήκες στρατόπεδων συγκέντρωσης των σημερινών κτηνοτροφικών μονάδων είναι κατά πολύ χειρότερες από τις διαδικασίες κυνηγιού. Ωστόσο σε αυτό φταίει ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός. Αν όντως βάζαμε στο μάτι τα άγρια ζώα για να τραφούμε, η πανίδα θα κατέρρεε σε λιγα χρόνια (αντί για λίγες δεκαετίες που είναι τώρα το αναμενόμενο).

Λέω όχι στη ζουμερή μπριζόλα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είμαι άξιος να την έχω αν δεν μπορώ με τόξα, βέλη και παγίδες να πιάσω το ζώο και είναι προκλητικά εύκολο να την παίρνω από το χασάπη. Άρα ΔΕΝ την παίρνω. Είναι επίσης προκλητικα εύκολο για σένα (και τους συναδέρφους σου) όταν τουφεκάτε με φυσίγγια διασποράς ένα ζώο.

ΠΟΤΕ το κυνήγι στη φύση δεν είναι και διασκέδαση. Είναι αγωνία και αγώνας για τον επιούσιο.
Όντως κάποια είδη όταν έχουν καταβάλει το θήραμά τους, "παίζουν" μαζί του και αυτό μάλλον εξυπηρετεί την εξάσκηση και το δέσιμο τής αγέλης. Το κάνουν κάποια αποκλειστικά σαρκοφάγα ζώα της ξηράς και οι όρκες.
Κανένα πιθηκοειδές (οι πλησιέστεροι συγγενείς μας) δεν το κάνει. Οι άνθρωποι κυνηγοί sportsmen ξεπατήκωσαν την συμπεριφορά από τα ζώα μάλλον σαν διεργασία απολύτρωσης για τα άλλα άγχη τους.


Το χειροτερότερο είναι πράγματι η δύναμη που έχει το κυνηγετικό lobby στα μέρη μας. Τις προάλλες έβλεπα στην TV μία εκδήλωση από κάποια ομοσπονδία κυνηγών. Είχαν πάει κορυφαία στελέχη και βουλευτάδες από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ (ίσως και από άλλα) και δώστου οι ρεβεράντζες και τα χαμόγελα.

Idom

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,

Αν θέλετε να δείτε και να σχολιάσετε ένα ακόμη δείγμα παραλογισμού εκ μέρους υποστηρικτή του κυνηγού, κοιτάξτε εδώ:
http://atsarantos.blogspot.com/2009/05/blog-post_3604.html

Να δείτε επιχειρήματα να κλαίτε από τα γέλια! Ο ψυχισμός του μέσου κυνηγού απογυμνωμένος!

Ανώνυμος είπε...

Γενικά είμαι λίγο επιφυλακτική σε σχέση με τα φωτοβολταικα πάρκα , αλλά θεωρώ ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τη φύση. Στο χέρι μας είναι άλλωστε.