Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο δικός μας θεός


Αφιερωμένο στο φίλο μου τον Ηλία που περνά δύσκολες ώρες μαζί με τη θετή πατρίδα του.
 Δεν μπορεί, θρήσκοι και άθρησκοι, κάπου θα συναντηθούμε.


1. Απόσπασμα από το αφήγημα Οι βρυκόλακες και δύο άλλες σημειώσεις: Σημείωση πρώτη του Βασίλη Βασιλικού, από το βιβλίο Οι ιμάντες, Νέα Σύνορα - Λιβάνης, Σεπτέμβρης 1978

Κι ακόμα η Χριστιανική θρησκεία αυτό πήρε να εκμεταλλευτεί. Εδώ πάνω στηρίχτηκε για νάβρει απήχηση. "Υπάρχει ζωή και μετά το θάνατο" δογμάτισε και τούτο σημαίνει: "Θα συνεχίσεις μυξερό σκουλίκι και πέρα απ' τον τάφο να έχεις συνείδηση της προσωπικότητάς σου, να είσαι κάτι το ξεχωριστό." Πανηγύρισε ο Εγωισμός μας τότε: "Ώστε δε θα χαθώ", αναφώνησε, "δεν θα γυρίσω στην Ανυπαρξία. Θα είμαι πάλι κάτι το ιδιαίτερο. Κάτι το ανόμοιο." Και με κατάνυξη: "Πιστεύω σε Σένα που υπόσχεσαι τη διατήρηση του Εγώ μου", είπε.

Κι εμείς οι άνθρωποι, μικρά μυξερά σκουλίκια, τόσο πολύ λογαριάζουμε το Εγώ μας, τρέχουμε τυφλά και ζαβλακωμένα πίσω από την υπόσχεση του επουράνιου καρότου.

Ως εκεί φτάνουμε μόνο;

Εγώ θέλω να ελπίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε και παραπέρα.

Όλοι μας.

2. Απόσπασμα από το αφήγημα Πασχαλινό τρίπτυχο του Βασίλη Βασιλικού, από το βιβλίο Οι ιμάντες, Νέα Σύνορα - Λιβάνης, Σεπτέμβρης 1978

"Τι θέλεις να λατρεύεις θεούς που σου τους μπόλιασαν οι άλλοι με το ζόρι; Από άβγαλτο ακόμα, σε νανούριζαν με τον καλό Χριστούλη και την Παναγίτσα. Τώρα που μεγάλωσες κ' έχεις ένα δικό σου κριτήριο κοίτα το ξένο μπόλιασμα να δεις πως δεν ανήκει σε σένα. Δεν βγαίνει από δικό σου βίωμα. Γι' αυτό και δεν σε συγκινεί, δεν σε δυναμώνει, δεν το νιώθεις, δεν σε νιώθει. Οι θεοί πρέπει νάρχονται πλάι μας. Να ταυτίζονται με την υπόστασή μας. Να μας βοηθούν όταν πονάμε κι όχι να υπόσχονται Μέλλουσα Κρίση.

Κι αν λάχει ποτέ και κοιτάξεις κατάματα τον Θεό, τότε θ' αντικρύσεις μιαν άγνωστη δύναμη για σένα.

Τι θέλεις να πιστεύεις σε θεούς επίπλαστους από ανθρώπους χωρίς πίστη στον εαυτό τους;

Γιατί δεν λατρεύεις σαν θεό σου την Ασημίνα; Μόλις η σκιά της αχνή κι αβέβαιη ισκιώνει το νου σου τότε η Δύναμη του κόσμου ολόκληρου έρχεται και λουφάζει στο στήθος σου. Θέλεις να διαβάσεις τα ωραιότερα βιβλία. Να γράψεις τα πιο λεπτόχορδα ποιήματα. Μόνο με τη Σκιά της. Τέτοια δύναμη σου δίνει. Τόσα μεγάλα φτερά. Τι σε κρατά, τι σ' εμποδίζει να προσεύχεσαι σ' Αυτήν; Να! Το μεσημέρι σ' έσωσε, από μια βλακεία. Σε προστάτεψε. Γιατί, πες μου λοιπόν γιατί, ζητάς να λατρεύεις θεούς υπερφυσικούς, διογκωμένους, που ποτέ δεν μας συγκινούν, δεν μας πλησιάζουν;

Οι θεοί πρέπει να βγαίνουν απ' το χώμα. Οι θεοί πρέπει νάναι δικές μας προεκτάσεις. Εμείς να τους πλάθουμε και να τους γκρεμίζουμε κι όχι να μας τους μπολιάζουν άλλοι."

Κι ακόμα, θα πρόσθετα εγώ, να ξέρουμε ότι εμείς τους πλάσαμε και να το παραδεχόμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους.

Έτσι ακόμη κι εγώ δέχομαι την οποιαδήποτε λατρεία. 
Γιατί έτσι ξέρεις τι αγοράζεις.
Σημείωση:

Τώρα εσείς που με διαβάζετε, θα νομίζετε ότι μ' αρέσει πολύ ο Βασιλικός. Η αλήθεια είναι πως μ' αρέσουν μερικά μόνο γραφτά του, αλλά μ' αρέσουν πολύ. Κι αν παραθέτω την πατρότητα των αποσπασμάτων είναι για λόγους τυπικούς, όχι για να λιβανίσω τον συγγραφέα, ας πούμε, ούτε για να δώσω αξία περισσή στο κείμενο, αλλά για να αποδώσω τα του Βασιλικού τω Βασιλικώ - εγκώμια, μομφές, αργύρια, ό,τι να 'ναι.

7 σχόλια:

J. M. Anastasiadis είπε...

Υπερφυσικές οντότητες δεν υπάρχουν. Τους εμπνεύστηκαν και τους επέβαλαν για έλεγχο και εκμετάλλευση των λαών.

VAACTMHDD είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
VAACTMHDD είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Κι αν υπάρχει θεός και οι αθεοι κάνουν λάθος? Και τα θαύματα των αγίων δεν είναι απόδειξη ότι υπάρχει? Οι αθεοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Χριστός. τότε είναι ένα ψέμα όλη η αγία γραφή? Και θα θελα να ξέρω τι έκαναν οι αθεοι στο φανερό δείπνο στην Αθήνα. ......

Ανώνυμος είπε...

Η κ.ραπακουλια είναι στην ένωση αθεων? ???

Unknown είπε...

Άθεος είστε?

Αόρατη Μελάνη είπε...

Καλημέρα! Τώρα είδα τα τελευταία τρία σχόλια. Δεν κοιτάζω πολύ συχνά το μπλογκ μου πια.

Χριστίνα: Ναι, άθεη είμαι.

Ανώνυμε: Οι άθεοι δεν λένε ότι δεν υπάρχει. Λένε ότι δεν ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι υπάρχει. Δηλαδή δεν πείθονται χωρίς αποδείξεις.

Τα "θαύματα των αγίων" δεν είναι απόδειξη ότι υπάρχει θεός, διότι:
1. Κανένα "θαύμα" δεν έχει τεκμηριωθεί και το πιθανότερο είναι πως πρόκειται είτε για παρανοήσεις, είτε για ψευδαισθήσεις, είτε για απάτες.
2. Και να έχει συμβεί κάποιο "θαύμα", δηλαδή κάποιο γεγονός που δεν εξηγείται με τις σημερινές μας γνώσεις για τους νόμους της φύσης, το μόνο που σημαίνει είναι ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα να ανακαλύψουμε στην φύση, δεν σημαίνει ότι υπάρχει "θεός".
3. Λέγοντας "υπάρχει θεός" ούτως ή άλλως δεν εξηγείς το θαύμα, απλώς μεταθέτεις την ανάγκη για εξηγήσεις ένα βήμα πιο πίσω, διότι αμέσως μετά πρέπει να αναρωτηθείς τι είναι "θεός", ποιοι νόμοι τον διέπουν, πώς λειτουργεί, πώς δημιουργήθηκε κ.λπ.

Η Αγία Γραφη είναι ένα βιβλίο μυθολογίας όπως τόσα άλλα, στην ίδια κατηγορία με τις μυθολογίες πολλών αρχαίων λαών. Κάποια από αυτά που λέει θα έχουν ίσως ιστορική βάση, αλλά είναι διανθισμένα με πολύ μεγάλη δόση φαντασίας και συμβολικών αφηγήσεων.

Οι άθεοι στο Φανερό Δείπνο τρώνε, πίνουν, κουβεντιάζουν και γελάνε. Απλώς διασκεδάζουμε παρέα, δεν κάνουμε τίποτε το ιδιαίτερο ή το αξιομνημόνευτο.