Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ

Ή όπου φυσάει ο άνεμος

Ο Νασρεδίν Χότζας βάλθηκε κάποτε να χτίσει ένα φούρνο. Ενώ τον έχτιζε, τον πλησίασε ένας γείτονας και του είπε:

- Εδώ όταν πιάσει νοτιά, τα σαρώνει όλα. Εκεί που έχεις βάλει το άνοιγμα θα μπαίνει ίσια μέσα. Να βάλεις το άνοιγμα κατά το βοριά.

Ο Χότζας βρήκε σωστή τη συμβουλή. Γκρέμισε λοιπόν όσο είχε χτίσει και βάλθηκε να τον χτίζει με το άνοιγμα προς το βοριά. Μετά από λίγο πέρασε ένας άλλος γείτονας και του είπε:

- Να βάλεις το άνοιγμα κατά τη δύση, γιατί εδώ φυσάει πιο συχνά λεβάντες.

Ο Χότζας σκέφτηκε πως ο γείτονας είχε δίκιο. Γκρέμισε όσο είχε χτίσει και άρχισε να χτίζει πάλι με το άνοιγμα προς τη δύση. Πριν περάσει όμως πολλή ώρα, πέρασε ένας άλλος γείτονας και του είπε:

- Τι κάνεις εκεί; Δεν ξέρεις ότι άμα πιάσει πουνέντες εδώ, δεν στέκεται τίποτα όρθιο; Να βάλεις το άνοιγμα στην ανατολή.

Ο κακομοίρης ο Χότζας γκρέμισε ξανά το φούρνο του και βάλθηκε να τον χτίζει από την αρχή. Μα σε λίγο περνάει ένας άλλος και του λέει:

- Πώς σου ήρθε να βάλεις το άνοιγα στην ανατολή; Στο νοτιά πρέπει να το βάλεις, να μην τον πιάνει το ξεροβόρι. Όλα τα άλλα είναι ανοησίες.

Ο Χότζας λοιπόν, απηυδισμένος, πιάνει και χτίζει το φούρνο του πάνω σ’ ένα κάρο.

- Τι κάνεις εκεί βρε Χοτζα; Τι καμώματα είν’ αυτά;

- Τον έβαλα στο κάρο, για να μπορώ να αλλάζω θέση στο άνοιγμα όποτε θέλω. Άμα φυσάει βοριάς, θα το γυρίζω νότια. Άμα φυσάει λεβάντες, θα το γυρίζω δυτικά.

Έτσι κατάφερε να ευχαριστήσει όλους τους γείτονες, και να ακολουθήσει ολωνών τη συμβουλή!

Τον παραπάνω μύθο τον θυμήθηκα με αφορμή το σχόλιο μιας τακτικής αναγνώστριας, που μου ζήτησε να την κάνω να χαμογελάσει με την επόμενη ανάρτησή μου.

Επειδή όμως το ιστολόγιό μου δεν είναι φούρνος και δεν μπορώ να το βάλω πάνω σε κάρο, ούτε κι εγώ είμαι καθόλου τύπος ΟΦΑ*, προειδοποιώ τους αναγνώστες μου ότι η αμέσως επόμενη ανάρτηση θα είναι προς προβληματισμόν.

Πράξατε κατά συνείδησην!

*Όπου Φυσάει ο Άνεμος

12 σχόλια:

BioLogos είπε...

+10!

drakator είπε...

Πολυεπίπεδο μήνυμα...
Εντυπωσιακό!

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

@Βιολόγε:

...με άριστα ποιο?

@Δρακατώρ:

Όπως τα λες, πολυεπίπεδο, και ο νοών νοείτω.

Β. είπε...

Τσ, τσ, τσ... Στα δάχτυλα τους παίζετε τους ανέμους. Αλλά από γραίγο ή σορόκο τίποτα;

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

@Β.:
Χε χε χε, σκέφτηκα να βάλω κα γραιγοτραμουντάνες και άλλα και να σας αφιερώσω αυτό το ποστ, αλλά φοβήθηκα ότι θα τα κάνω σαλάτα!

@ Βιολόγε και Δρακατώρ:
ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Noname είπε...

Ο νοών εννόησε..αλλά η συγγραφέας του ιστολογίου παρεξήγησε τις προθέσεις μου.Δεν είναι κακό ή υποτιμητικό να διαφοροποιείς που και που την διάθεση των αναρτήσεων σου.Γράφεις καλά, αυτό είναι ολοφάνερο.Χρησιμοποίησέ το ποικιλοτρόπως.Δεν σου κάνω υποδείξεις,μην το πάρεις έτσι.Σε παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό,μου αρέσει το γραψιμό σου και θα ήθελα να δω και κάτι διαφορετικό από εσένα.Αυτό είναι όλο!!καλή σου μέρα

drakator είπε...

@Vanessa
Καλά τα λες και νομίζω ότι φαίνεται και η καλή σου διάθεση. Ένας από τους λόγους που αναφέρθηκα στην ανάρτηση σαν «πολυεπίπεδη», είναι ότι βλέπω πως (μαζί με όλα τα άλλα) ικανοποιεί και αυτή την αίτησή σου. Το ανέκδοτο είναι αστείο, μπορούμε να χαμογελάσουμε, ενώ ταυτόχρονα μας λέει και άλλα πράγματα που θέλει η Αόρατη Μελάνη να πει.

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

Βανέσσα, σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοφρόνηση!

Αφού έγραψα το "ο νοών νοείτω" μετά το μετάνιωσα. Ήταν αργά τη νύχτα και δεν το σκέφτηκα πολύ. Μετά κατάλαβα ότι μπορεί να χτυπήσει άσχημα. Προτίμησα ωστόσο να μην το διαγράψω, με το σκεπτικό ότι μπορεί κάποιοι να το είχαν ήδη διαβάσει.

Όπως παρατηρεί και ο Δρακατώρ, αυτό που ήθελα με την ανάρτηση αυτή, ήταν να ικανοποιήσω την επιθυμία σου και ταυτόχρονα να πω ότι δεν είναι εφικτό να ικανοποιούμε τις επιθυμίες όλων.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Που είναι λοιπόν αυτή η ανάρτηση; Eίναι αόρατη!

:-]

BioLogos είπε...

Oι βιολόγοι έχουν κατανόηση και μας αρέσει το απρογραμμάτιστο και το ξαφνικό, όπως κι αν το εκλάβει ο καθένας.Δεν γράφεις σε εφημερίδα για να έχεις συγκεκριμένη θεματολογία και το μπλογκ είναι δικό σου και το κάνεις ότι θέλεις.Έτσι απλά.

Με άριστα το 5 φυσικά.

Τατιάνα Ραπακούλια είπε...

@ Βιολόγε, εμείς οι βιολόγοι πρέπει να αλληλοϋποστηριζόμαστε! Ζήτω η συντεχνία!
(όταν μου κάνουν την πρόταση από την εφημερίδα, θα σας δώσω δυο μούντζες και μην με είδατε)

@ Δε Μασάμε Ρε: να μασάτε, να μασάτε, κάνει καλό στην πέψη!
Όσο για την ανάρτηση: για τρίψε τα μάτια σου! Ω! Θαύμα! Έγινε ορατή!

Ανώνυμος είπε...

etci lene thn taverna ths mhteras moy sto kryoneri attikhs!!!exoume 2 fournous e3w diakosmhtikous!!tro onomasame etci giati o papous einai apo ta alatsata(m.asia) an 8elete elate!!polutexneiou 106 kruoneri attikhs