Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΝΙΟΤΗΣ

Διαβάστε ένα πολύ καλό κείμενο για την παιδεία εδώ, σε ένα ενδιαφέρον μπλογκ.

5 σχόλια:

Elias είπε...

Ενδιαφέρον κείμενο, αλλά φοβάμαι μήπως εξιδανικεύει το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έχω διαβάσει παρόμοιες αναφορές κι αναρωτιέμαι κατά πόσο περιγράφουν πράγματι τη φινλανδική πραγματικοτητα ή αν αποτελούν απλώς όνειρα ενός εκπαιδευτικού παραδείσου. Ας είναι όμως.
Εκεί που το κείμενο χάνει την μπάλα είναι στην αιτιολόγηση της οικείας εκπαιδευτικής κακοδαιμονίας: "Κυβερνώντες και εξουσιάζοντες ... θα πάνε στο Memorial". Εδώ ο συντάκτης απλώς εκφράζει το θυμό του. Χώρια που η έκκληση για περισσότερα χρήματα στην παιδεία μπορεί να είναι και εκ του πονηρού.

Θα ήθελα κι εγώ ένα εκπαιδευτικό σύστημα σαν κι αυτό που ο κ. Πιστοφίδης πιστώνει στους Φινλανδούς, όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα υλοποιηθεί! Μιλάμε για μία ριζική αναδιάρθρωση όλου του εκπαιδευτικού συστήματος, από τον Υπουργό έως τον τελευταίο δάσκαλο, με πρόγραμμα και όραμα. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα, δεν είναι θέμα χρημάτων.

Στην Ελλάδα ζούμε, τίποτα το ουσιαστικό δεν αλλάζει.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ηλία, πολλά από αυτά που λες με βρίσκουν σύμφωνη.

Είναι πολύ πιθανό ότι εξιδανικεύει το φινλανδικό σύστημα. Ωστόσο αυτό που εγώ κρατώ, δεν είναι τόσο η πραγματική αναπαράσταση ενός υφιστάμενου συστήματος, όσο η σκιαγράφηση ενός ιδανικού, ενός στόχου, μιας ευχής για το πώς θα θέλαμε να είναι το σύστημα και το πώς ίσως θα μπορούσε να γίνει κάποτε.

Ότι κυβερνώντες κι εξουσιάζοντες πάνε σε ιδιωτικά, νομίζω ότι είναι ένα γεγονός. Μπορεί να εκφράζει και θυμό, αλλά δηλώνει και μια αλήθεια. Οι κρατούντες και οι περί αυτών δεν περιμένουν να καλυφθούν οι ανάγκες τους από τον κρατικό μηχανισμό. Για παιδεία, περίθαλψη, ασφάλιση και κάθε τι παρόμοιο καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσε βεβαίως παρόλα αυτά να φροντίζουν και τον δημόσιο τομέα, δουλειά τους είναι άλλωστε, ωστόσο γνωρίζοντας το ποιόν των πολιτικών του τόπου μας, δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει και τόσο.

Το πώς θα υλοποιηθεί, είναι ένα θέμα! Μιλάμε πραγματικά για ριζική αναδιάρθρωση, έτσι ακριβώς όπως τα λες. Δεν ξέρω πώς θα γίνει και αν θα γίνει. Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορώ να κάνω εγώ γι' αυτό στην πράξη.

Προς το παρόν ας διασπείρουμε τουλάχιστον την ιδέα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι, καλά... Όταν σάς τα 'λεγα εγώ δεν με ακούγατε. Γ... την ξενομανία σας.

Πλάτων

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ...ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ??

από ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!! 10:28μμ, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ??
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ...ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ?? ΟΛΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ??
ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ!! ΟΛΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΩΣΤΑΚΗ??

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ??
ΟΛΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ??
ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ!!
ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ??
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ??
ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΔΕΞΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΙΔΟ ΒΡΑΔΥ!!
ΠΟΙΟΙ ΨΕΥΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΞΙΑ?
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Η ΓΕΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΟΛΜΕ ΔΟΕ (κ. ΜΠΡΑΤΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?). ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΒΑΛΑΝ ΜΙΑ ΔΗΘΕΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ...ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ? ΕΔΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΝΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΔΙΔΕΤΕ?

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ...ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ??
ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΝΑ "ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΤΕ" ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ!!

ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΘΚΟΝΟ??

Αόρατη Μελάνη είπε...

Πλάτων; Ο ΓΝΩΣΤΟΣ Πλάτων; Αυτός με την Ακαδημία;

Τιμή μου και καμάρι μου να επισκέπτεται το βλογ μου!

Το αμέσως επόμενο σχόλιο λέω να το πάρω ως αφορμή για να εγκαταστήσω ένα πτυελοχοδείο κατά την παράδοση του Διαγόρα. Έλεγα ότι δεν θα παραστεί ανάγκη, αλλά έχουν μαζευτεί πολλά άσχετα, και λέω να τα χώσω κάπου όλα μαζεμένα - να μη τα σβήνω εντελώς και με λένε ότι κάνω και λογοκρισία, αλλά όχι να τα έχουμε και μέσα στα πόδια μας στην κουβέντα!