Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

"ΙΝΔΙΑΝΟΙ" ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επειδή ως γνωστόν είμαι θέσει ανεπίκαιρη, κατάφερα να πληροφορηθώ πολύ πρόσφατα την ανακοίνωση της ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους των Λακότα Σιου .

Ενημερώθηκα σχετικά από το ακόλουθο άρθρο της Ελευθεροτυπίας:

Τη μονομερή καταγγελία και αποχώρηση από όλες τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 1851 και το 1868, ανακοίνωσαν οι βορειοαμερικανοί Ινδιάνοι της φυλής Λακότα Σιού, ανακηρύσσοντας τις ιστορικές περιοχές τους που σήμερα βρίσκονται σε πέντε πολιτείες (Β. και Ν. Ντακότα, Νεμπράσκα, Ουαϊόμινγκ, Μοντάνα) ανεξάρτητα εδάφη. Τον Φεβρουάριο επέδωσαν αίτημα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους στις πρεσβείες 15 χωρών (Ρωσίας, Βολιβίας, Γαλλίας, Βενεζουέλας, Νικαράγουας, Τουρκίας και Ινδίας), αίτημα που δεν απορρίφθηκε αλλά παραμένει εκκρεμές. Η αμερικανική κυβέρνηση παρέλαβε την καταγγελία των συμφωνιών στο αρμόδιο γραφείο Ινδιάνικων Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται για υπόθεση χωρίς σημασία και ότι «αν υπάρξουν παράνομες πράξεις στις περιοχές που αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητα εδάφη, τότε θα ακολουθήσουν οι συνήθεις διαδικασίες σύλληψης και φυλάκισης των παραβατών». Από την πλευρά των Λακότα, ανακοινώθηκε ότι το Κίνημα Βορειοαμερικανών Ινδιάνων θα διεκδικήσει νομικά την επιστροφή της προγονικής γης και θα εκδώσει διαβατήρια για όσους ζουν στις περιοχές τους.

Πόσο γελοία, πόσο υποκριτική είναι η έκφραση "αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητα εδάφη"! Λες και υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να κηρυχθεί ένα κράτος ανεξάρτητο, λες και θα έρθει κανείς απ' έξω να τους πει "παιδιά μου, σας ανακηρύσσω ανεξάρτητους", λες και οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν πλήρωσαν την ανεξαρτησία τους με αίμα!

Αλλά όχι, αυτοί είναι ινδιάνοι, ερυθρόδερμοι, παιδιά κατώτερου θεού, δεν είναι δυνατόν να έχουν το θράσος να αυτοανακηρύσονται ανεξάρτητοι και να το στηρίζουν και νομικά, λέει, μα δεν έχουν το θεό τους! Επειδή, λέει, οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις συμφωνίες που υπέγραψαν μαζί τους! Τολμάνε και μιλάνε, οι αμόρφωτοι, οι απολίτιστοι!

Αλλά έχουμε εμείς ράμματα για τη γούνα τους! Θα λάβουμε τα κατάλληλα νομικά μέτρα για τις παραβάσεις τους! Φυσικά σύμφωνα με τους νόμους που εμείς θεσπίσαμε, έτσι ώστε να βολεύουν εμάς - όχι τι νομίσατε!

Η πρώτη μου σκέψη ήταν, δεν έχουν καμμία ελπίδα. Δεν θα τους αφήσουν. Ύστερα όμως σκέφτηκα, ίσως όχι ακόμη, αλλά είναι μια αρχή. Και μόνο το ότι ορθώνουν το ανάστημά τους και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, είναι μια αρχή.

Κάποτε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία φάνταζε το ίδιο πανίσχυρη με την σημερινή αυτοκρατορία των ΗΠΑ, ίσως και περισσότερο ακόμη. Το μέλλον είναι μπροστά μας.

Έναν ωκεανό μακριά, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ευχηθώ στο λαό των Λακότα κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Μακάρι να πετύχουν το σκοπό τους ειρηνικά, έτσι όπως το επιδιώκουν.


Επίσης στην Ελευθεροτυπία διάβασα την εξής ανακοίνωση των Λακότα σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, την οποία παραθέτω συνοπτικά εδώ (το πλήρες κείμενο στο σύνδεσμο):

Αναγνωρίζοντας την αντιστοιχία του αγώνα μας με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ουσιαστική αναγνώριση του δικαιώματος να ζει στη γη του, διακρίνουμε επίσης τις ίδιες μεθόδους καταδυνάστευσης μέσα σε αβίωτα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μετά από σφαγές, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη λεγόμενη Ινδιάνικη Πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Και παραθέτουν τη λίστα των μεγάλων ψεμάτων, που θολώνουν την εικόνα της συντελούμενης σφαγής:

* Το Ισραήλ πλήττει στρατιωτικούς στόχους προσπαθώντας να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.

- Στη Λωρίδα της Γάζας, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, αυτό είναι ανέφικτο.

* Η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία.
- Το Ισραήλ ποτέ δεν τήρησε την εκεχειρία. Από την πρώτη στιγμή δημιούργησε «ζώνη ειδικής ασφάλειας» διχοτομώντας τη Γάζα. Στις 4 Νοεμβρίου το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα παραβιάζοντας και έτσι την εκεχειρία.

* Η Χαμάς χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες, γεγονός που αποτελεί έγκλημα πολέμου.
- Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή ο πληθυσμός δεν θεωρείται ανθρώπινη ασπίδα.

* Ο αραβικός κόσμος δεν καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, επειδή κατανοεί το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.
- Οι αραβικές κυβερνήσεις δεν αντιπροσωπεύουν τους λαούς τους και η σιωπή τους δεν οφείλεται στο ότι συμφωνούν με το Ισραήλ αλλά στο ότι είναι υποταγμένες στις ΗΠΑ.

* Το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων, διότι τους προειδοποίησε να απομακρυνθούν.
- Ο λαός της Γάζας είναι παγιδευμένος από το ίδιο το Ισραήλ, που εμποδίζει τη διέλευση των συνόρων.


Ας ευχηθούμε στους "ινδιάνους" της μέσης ανατολής και στους "ινδιάνους" της αμερικής καθώς και σε όλους τους "ινδιάνους" του κόσμου να έχουν κουράγιο, δύναμη και ευρηματικότητα για να αντιστέκονται στους επίδοξους "καουμπόηδες" που σαλαγάνε τα γελάδια αυτού του έρημου πλανήτη.

6 σχόλια:

Elias είπε...

Για δες κι εδώ.

JustAnotherGoneOff είπε...

Διαφωνώ σε αρκετά σημεία στο δεύτερο σκέλος του ποστ, αλλά θα πρέπει να μακρηγορήσω υπερβολικά. Να εστιάσω λοιπόν σε κάποιες σημαντικές διαφορές στην ανακοίνωση των καθόλα συμπαθών και δίκαιων Λακότα:

1. Οι Αμερικανοί αποκαλούν τον Νέο Κόσμο ως Γης της Επαγγελίας μεν, αλλά δεν ήταν η πατρίδα τους, σε αντίθεση με τους Εβραίους που εκδιώχθηκαν συστηματικά από τους Άραβες (και τους Αιγύπτιους...) στο διάβα των αιώνων. Και γνωρίζουμε πως ακόμη και οι ίδιοι οι Άραβες, δεν τους πολυπάνε τους Παλαιστίνιους. Μάλιστα, στο ερώτημα "ο αραβικός κόσμος δεν καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, επειδή κατανοεί το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται" συμβαίνει το αντίθετο, αν ίσχυε αυτό η Αίγυπτος θα είχε ανοιχτά τα σύνορά του για να δεχτεί πρόσφυγες από τη Γάζα, ιδίως μέσω των φημολογούμενων υπόγειων τούνελ. Αυτό οφείλεται στην γνωστή αντιπάθεια που έχουν και μεταξύ τους οι αραβικές φυλές. Όπως γράφεται "Ο λαός της Γάζας είναι παγιδευμένος από το ίδιο το Ισραήλ, που εμποδίζει τη διέλευση των συνόρων" συμπλήρωσε ότι είναι παγιδευμένος κι από την Αίγυπτο.

2. "Η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία." Και αλήθεια και ψέμα ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να βρει κανείς ποιος έδωσε την αφορμή. Αν η αρχή της αναλογικότητας θα έπρεπε να επιβάλλει στο Ισραήλ να μην παίζει τον Γολιάθ, με τον ίδιο τρόπο οι φαντασμένοι και μαστουρωμένοι του Ισλάμ ας μην υπήρχαν να δυναμιτίζουν το μεσοανατολικό επειδή επηρεάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το παγκόσμιο σκηνικό. Πετρέλαια και άγιος ο Μπους. Γι αυτό το λόγο οι Δύση είναι πολύ διστακτική στο να αναλάβει πρωτοβουλίες στις κρίσεις αυτές.

3. "Η Χαμάς χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες, γεγονός που αποτελεί έγκλημα πολέμου.
- Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή ο πληθυσμός δεν θεωρείται ανθρώπινη ασπίδα."

Κι όμως, είναι γνωστή η πολυδιαφημισμένη έμφαση στα "κοινωνικά προγράμματα" της Χαμάς. Αν σε αυτά προσέθετε την τακτική των εβραϊκών κίμπουτς, δλδ τη συγκέντρωση παιδιών σε ορισμένα σημεία, τα ανήλικα θύματα θα ήταν πολύ λιγότερα. Γι αυτό ακριβώς το λόγο οι επιθέσεις αυτοκτονίας φανατισμένων ισλαμιστών στο Ισραήλ έχουν ελάχιστα θύματα σε παιδιά. Βέβαια, η Λωρίδας της Γάζας έχει έκταση λίγο μικρότερη από την περιφέρεια της πρωτεύουσας των Αθηνών (1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έναντι 5 εκατομμυρίων Αθηναίων) κι αυτό σαφώς δεν αναιρεί τις αυθαιρεσίες της ισραηλινής πλευράς.

4. "Το Ισραήλ πλήττει στρατιωτικούς στόχους προσπαθώντας να αποφύγει τις απώλειες αμάχων". Αυτό γίνεται ανέκαθεν σε όλους τους πολέμους, παράδειγμα, ο υπερβολικά σκληρός βομβαρδισμός της Δρέσδης από τους "καλούς συμμάχους". Κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται στην... ερημιά.

Από κει και πέρα, δεν βλέπω κάποια ομοιότητα μεταξύ Λακότα και Παλαιστινίων. οι Αμερικανοί είναι πράγματι εισβολείς, αλλά οι Εβραίοι είχαν μια πατρίδα που την χάσανε για εκατοντάδες χρόνια. Είναι σκληροί κι αδυσώπητοι όταν καταφέρανε να την πάρουνε πίσω και εγκληματούν, σύμφωνοι σε αυτό. Αλλά ποιά θα έπρεπε να είναι η λύση, αφού δεν τους θέλανε επί χιλιάδες χρόνια οι Ευρωπαίοι, να πάνε να πνιγούν στη μεσογειακή θάλασσα;

Πως λοιπόν θα έπρεπε να δοθεί λύση στο Παλαιστινιακό; Είναι περίπλοκο ερώτημα, δεν μπορώ να δώσω κάποια απάντηση διότι δεν είμαι γεωπολιτικός αλλά δεν μου αρέσουν οι υπερβολές και οι φανατισμοί.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ηλία, ευχαριστώ για το σύνδεσμο.

JAGO, (να σε λέω Ιάγο; τώρα μου ήρθε! όχι τίποτε άλλο, αλλά βαριέμαι να αλλάζω πληκτρολόγιο, έχω τρεις γλώσσες και είναι πολλά τα Αλτ+Σιφτ)θα συμφωνήσω μαζί σου σε πολλά από όσα λες.

Όντως έχουν και οι Άραβες ευθύνη. Και όντως οι δύο περιπτώσεις όντως δεν είναι ίδιες στην ιστορική της διάσταση. Πράγματι οι Εβραίοι είχαν μια ιστορική συνέχεια εκεί. Αλλά και οι Άραβες Παλαιστίνιοι επίσης. Αν αρχίσουμε να το πηγαίνουμε με την προτεραιότητα, δεν ξέρω πού θα σταματήσει: ίσως πρέπει όλοι συλλήβδην να τα μαζέψουμε και να πάμε στο Ολντουβάι, την κοιτίδα των ανθρωποειδών (λέμε τώρα) ή σε καμμιά σπηλιά στο Κρο-Μανιόν όπου βρέθηκαν οι πρώτοι Homo sapiens.

Σκόπιμες υπερβολές, εννοείται. Φυσικά και πρέπει να δοθεί μια μέση λύση, η οποία δεν ξέρω ούτε κι εγώ ποια θα πρέπει να είναι. Ξέρω όμως ότι η πολιτική του Ισραήλ είναι σκληρή, απάνθρωπη, ανάλγητη και εν πολλοίς υποκριτική, και δε χρειάζομαι γεωπολιτικές αναλύσεις γι' αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο σου Αόρατη..
Σου παραθέτω τις "δέκα εντολές" της φιλής των Cherokee:
1 Η Γη είναι η μητέρα μας- νοιάσου γι'αυτήν
2 Να τιμάς όλες σου τις σχέσεις
3 Άνοιξε την καρδιά και το μυαλό στο Μεγάλο Πνεύμα
4 Όλη η ζωή είναι ιερή- να φέρεσαι σε όλα τα όντα με σεβασμό
5 Πάρε από τη Γη μόνο ό,τι είναι απαραίτητο και τίποτε περισσότερο
6 Κάνε ό,τι χρειάζεται για την ευημερία όλων
7 Δίνε ευχαριστίες στο Μεγάλο Πνεύμα κάθε μέρα
8 Να λες την αλήθεια μόνο για το καλό των άλλων
9 Ακολούθησε το ρυθμό της Φύσης
10 Απόλαυσε το ταξίδι της ζωής- μα μην αφήνεις σημάδια.
Μπορείτε να βρείτε κι άλλα εδώ:http://www.firstpeople.us/FP-Html-Wisdom/poemsidx.html

@ Justanothergoneoff,
1. Οι ινδιάνοι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως σφαγιάστηκαν για να πάρουν την γη τους, των εβραίων που είδες ιστορική απόδειξη να "διώχθηκαν" από την "πατρώα" γη τους; Ουδέποτε οι εβραίοι ήταν "εγκατεστημένοι" στο σημερινό κράτος του Ισραήλ. Άλλωστε η φημολογούμενη δίωξη των εβραίων ακόμη κι αν συνέβη έγινε πριν χιλιάδες χρόνια- εν αντιθέσει με των ινδιάνων που δεν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες. Με την λογική πως ένας λαός έχει ερείσματα σε άλλη γη χιλιάδες χρόνια πριν θα πρέπει όλοι οι σημερινοί λαοί της γης να αλληλοσφαχτούν.
Και έπειτα πως είναι δυνατόν να κατηγορούμε τους σημερινούς Παλαιστίνιους πως ευθύνονται για τις (ανυπόστατες) σφαγές των εβραίων χιλιάδες χρόνια πριν;
Το να υποστηρίζεις πως οι Άραβες δεν συμπαθούν τους Παλαιστίνιους χωρίς αποδείξεις το βλέπω λίγο άτοπο. Ναι σίγουρα οι άραβες δεν βοηθάνε την Παλαιστίνη γιατί φοβούνται την Αμερική και το Ισραήλ. Όπως κάνουμε κι εμείς άλλωστε. Πάντως εγώ δεν ξέρω για καμία "γνωστή αντιπάθεια" των αραβικών φυλών (λες και εμείς οι έλληνες συμπαθούμε ο ένας τον άλλον).

2.Οι Παλαιστίνιοι δεν παλεύουν για τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, αλλά για την ελευθερία τους, για την γη τους, για το δικαίωμα στην επιβίωση γενικότερα. Δεν είναι "μαστουρωμένοι μουσουλμάνοι" αλλά άστεγοι που δεν έχουν ούτε καν φαγητό και νερό, πόσο μάλλον φάρμακα. Σίγουρα η πέτρα εναντίον ενός άρματος είναι γελοία επίθεση, όμως ακόμη πιο γελοίο είναι να λέμε πως οι πεινασμένοι άραβες επιτέθηκαν στους πάμπλουτους εβραίους που έχουν εξοπλισμό made in usa.
Όσο για το:
"οι Αμερικανοί είναι πράγματι εισβολείς, αλλά οι Εβραίοι είχαν μια πατρίδα που την χάσανε για εκατοντάδες χρόνια. Είναι σκληροί κι αδυσώπητοι όταν καταφέρανε να την πάρουνε πίσω και εγκληματούν, σύμφωνοι σε αυτό. Αλλά ποιά θα έπρεπε να είναι η λύση, αφού δεν τους θέλανε επί χιλιάδες χρόνια οι Ευρωπαίοι, να πάνε να πνιγούν στη μεσογειακή θάλασσα"
..Δεν ήξερα πως η λύση είναι η γενοκτονία ενός λαού που παλεύει για τα αυτονόητα..
Αλήθεια γιατί δεν τους "θέλανε οι ευρωπαίοι"; Από πάντα οι εβραίοι ήταν νομάδες, από πάντα είχαν αποικίες παντού, και μάλιστα βλέπεις πως και σήμερα παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί είναι ιδιοκτησίες εβραίων. Αν δεν τους ήθελαν οι ευρωπαίοι πως στα κομμάτια έφτιαξαν αυτές τις περιουσίες;
** Να μου επιτρέψετε να σημειώσω εδώ πως ΔΕΝ είμαι υπέρ των τακτικών του Χίτλερ, ΔΕΝ μισώ τους εβραίους γενικότερα αλλά ΜΟΝΟΝ την ηγεσία στο Ισραήλ, απεχθάνομαι τον Πλεύρη και τα τσιράκια του και μάλιστα μου αρέσουν πολύ κάποιοι εβραίοι διανόουμενοι.
Επίσης να με συγχωρήσετε για τον τόνο της γραφής μου αλλά με πληγώνει η εικόνα των εξαθλιωμένων από όποια μεριά της γαλάζιας σφαίρας κι αν είναι.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Να πω μόνο εν συντομία στους Justanothergoneoff και Stardust ότι επειδή σας γνωρίζω και τους δύο είμαι σίγουρη ότι επί της ουσίας συμφωνείτε.

Κανείς σας δεν είναι, απ' όσο ξέρω, ούτε αντισημήτης αλλά ούτε και απολογητής της πολιτικής του Ισραήλ. Και οι δύο, απ' όσο ξέρω, απεχθάνεστε τον φανατισμό και την αδικία.

Απλώς μπορεί να έχετε διαφορετική γνώμη για συγκεκριμένες πλευρές του προβλήματος της ίδρυσης του Ισραήλ και των σχέσεων της εβραϊκής κοινότητας με της άλλες εθνότητες.

Heliotypon είπε...

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την αλήθεια για το πώς "γύρισαν" στη γή του Ισραήλ (ή της Παλαιστίνης) ή Εβραίοι (προτιμώ το "Ισραηλίτες", όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται, μια και το "εβραίος" αναφέρεται σε θρησκεία και όχι σε φυλή ή έθνος). 'Οσο κι αν έψαξα (στο διαδίκτυο) δεν μπόρεσα να βρω αντικειμενικά ιστορικά δεδομένα. 'Η θα ήταν Ισραηλιτικά, με την δική τους εκδοχή, ή θα ήταν αραβικά με την Παλαιστινιακή εκδοχή. Βέβαια, η πάροδος του χρόνου δημιουργεί δικαιώματα, αλλιώς θα γινόταν η ανθρωπότητα σφαγείο με όλα τα έθνη να διεκδικούν τόπους που έχασαν πριν εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν οι Παλαιστίνιοι δέχονταν να ζήσουν ειρηνικά ως μειονότητα μέσα στο κράτος του Ισραήλ ούτε ξέρω αν οι Ισραηλίτες εφάρμοσαν κάτι σαν απαρτχάϊντ, που ανάγκασε το άλλο μέρος να ξεσηκωθεί. Πολύ θα ήθελα να ξέρω την (αντικειμενική) αλήθεια αλλά είναι δύσκολο να την εντοπίσω!