Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΥΠΕΡ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Στην αίσθηση απέραντης θλίψης και ανημπόριας που μου προκαλούν τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα, ήρθε να προσφέρει διέξοδο η ιδέα του μποϋκοτάζ των προϊόντων του κράτους του Ισραήλ. Η ιδέα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με διάφορες μορφές και κυκλοφορούν και κατάλογοι προϊόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τις περισσότερες, εκτός από (ή αντί για) τον αποκλεισμό των προϊόντων "made in Israel" προτείνεται το μποϋκοτάζ πολλών εταιρειών που θεωρείται ότι έχουν διασυνδέσεις με το Ισραήλ ή έχουν συμφέροντα εκεί.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι δεν είναι σωστό να μποϋκοτάρουμε επιχειρήσεις που συνδέονται έμμεσα μόνο με το Ισραήλ. Το όλο concept μου θύμιζε υπερβολικά συνωμοσιολογία του τύπου "οι κακοί εβραίοι που έχουν παντού απλωμένα τα πλοκάμια τους" και "οι κακοί αμερικάνοι που είναι ανδρείκελα των κακών εβραίων". Στη συνέχεια όμως άρχισα να το σκέφτομαι. Σαφώς είναι ρατσιστικό, φασιστικό και επιπλέον άστοχο να μποϋκοτάρουμε ένα μικρομάγαζο επειδή ο ιδιοκτήτης του είναι εβραίος στο θρήσκευμα ή στην καταγωγή. Όμως μια μεγάλη εταιρεία που έχει συμφέροντα στο Ισραήλ, αν δει τις πωλήσεις της να πέφτουν για το λόγο αυτό, μπορεί να διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, και έτσι να ασκηθεί και από εκεί πίεση.

Περιορίζομαι να σας δώσω εδώ κάποιους συνδέσμους που παρέχουν πληροφόρηση και από εκεί και πέρα καθένας ας πράξει κατά συνείδηση.

Παρουσίαση του θέματος στο μπλογκ Διάλογος για την Κοινωνία.

Παρουσίαση του θέματος στην οργάνωση καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ.

Παρουσίαση του θέματος στο Τι Βί Χωρίς Σύνορα.

Απευθείας σύνδεσμος σε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο στην παραπάνω παρουσίαση.

Ο τίτλος της ανάρτησης είναι μια προσπάθεια να δηλώσω ότι δεν τίθεμαι προσωπικά εναντίον κανενός, ούτε του Ισραήλ, ούτε των Εβραίων, αλλά υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπέρ της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

7 σχόλια:

Idom είπε...

Είναι ταυτόχρονα δύσκολο θέμα, αλλά από την άλλη εξαιρετικά σημαντικό να ασχοληθούμε μαζί του.
Το μποϋκοτάζ είναι από τα λιγότερα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε.
(ΠΡΕΠΕΙ: και για θέμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και γιατί όσο αφήνουμε τους κακούς ανενόχλητους, οι κακές ορέξεις τους μεγαλώνουν.)

Είναι γενικά παρατηρημένο ότι το μποϋκοτάζ προϊόντων τσούζει. Έμμεση απόδειξη, ότι στις περισσότερες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονται, υπάρχουν ρυθμίσεις κατά πρακτικών μποϋκοτάζ...

Α. Μελάνη, διάβασα στο σχόλιο που linkάρεις:

" Το μποϋκοτάζ αφορά (και πρέπει να αφορά) τα προϊόντα που έχουν προέλευση κατασκευής το κράτος του Ισραήλ. Αφορά δηλ. τα «ΜADE IN ISRAEL» προϊόντα. "

Αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με τον κατάλογο που παρουσιάζεται στην ανάρτηση τού TVXS, όπου αναφέρεται ακόμα και η Coca Cola!
Αν μη τι άλλο υποθέτω ότι η C.C. που παράγεται στο Ισραήλ, καταναλώνεται και στο Ισραήλ. Στην Ελλλάδα εμφιαλώνουμε την "δικιά μας" C.C..
Αν κάποιος μπορεί να δώσει αποδείξεις ότι η πολυεθνική C.C. (και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία) στέλνει τα υπερεθνικά κέρδη της στο Ισραήλ, τότε ναι, έχει νόημα το μποϋκοτάζ προς αυτήν. Αλλιώς το πράγμα ξεχειλώνει και χάνεται ο στόχος τού μηνύματος.

Επειδή προφανώς είναι δύσκολο να γίνει ανίχνευση ποια προϊόντα προέρχονται από ποιο κράτος, όποιος έχει αξιόπιστες πληροφορίες για κάτι, ας ενημερώνει!
Σε τέτοια θέματα μπορεί να αποδείξει το Internet πόσο μεγάλη δύναμη έχει.

Idom

Heliotypon είπε...

Συμφωνώ με τον σκεπτικισμό σου σχετικά με την, συλλήβδην, καταδίκη και το μποϋκοτάρισμα κάθε Ισραηλιτικής επιχείρησης. Συχνά οι πολίτες έχουν ελάχιστες επιλογές, όταν εκλέγουν κυβερνήσεις (καλή ώρα οι δικοί μας) και ακόμη συχνότερα οι κυβερνήσεις δεν κάνουν ό,τι θα ήθελε ο λαός. Βλέπε πόσα ακούν από τους πολίτες οι δικές μας κυβερνήσεις. Εκλεγμένες από μας είναι κι αυτές, αλλά διαφωνούμε με τα περισσότερα απ' όσα κάνουν και τους αλλάζουμε τα φώτα στην κριτική. Πρέπει να ξεχωρίσουμε, μιά για πάντα, τις κυβερνήσεις από τους λαούς τους. 'Οχι ότι πάντα οι λαοί διαχωρίζουν τις θέσεις τους, αλλά το βρίσκω ρατσιστικό να τους ταυτίζουμε a priori με τις κυβερνήσεις τους.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Εξέφρασα σκεπτικισμό όχι για το μποϋκοτάζ των αμιγώς ισραηλινών επιχειρήσεων, αλλά για το μποϋκοτάζ των επιχειρήσεων άλλων χωρών που έχουν συμφέροντα ή θυγατρικές στο Ισραήλ.

Οι πολίτες σαφώς δεν φταίνε σε τίποτα, τουλάχιστον όχι όλοι, και δεν υπάρχει τρόπος να τους ξεχωρίσεις. Παρόλα αυτά είμαι υπέρ της οικονομικής πίεσης στις επιχειρήσεις του Ισραήλ, γιατί είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας και είναι ένα όπλο συγκριτικά ήπιο (δεν επιφέρει το θάνατο, και δρα αρκετά αργά ώστε να δοθεί ο χρόνος στον πληγέντα να αναθεωρήσει τη στάση του, άλλωστε αυτός είναι ο στόχος). Δυστυχώς αναγκαστικά θα πλήξει ιδιώτες, γιατί τις επιχειρήσεις τις έχουν ιδιώτες. Αλλά και ο αποκλεισμός δημόσιων επιχειρήσεων πάλι τελικά τους πολίτες θα πλήξει. Δεν βλέπω άλλη οδό, και δεν θεωρώ τόσο τραγική αυτήν την οδό. Δε θα πεθάνουνε και της πείνας. Απλώς θα γίνει αισθητή η κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας σε έναν τομέα που πραγματικά πονάει, και ενδεχομένως να στρέψει το λαό του Ισραήλ κατά της κυβέρνησής του, αναγκάζοντάς την επιτέλους να αλλάξει τακτική.

Αν υποθέσουμε ότι έχει επιτυχία το μέτρο.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Το Ισραήλ ανήγγειλε μονομερή εκεχειρία και πανηγυρίζει τη "νίκη" του, μόλις μια μέρα πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα.

Υπάρχει κανείς που ακόμη αμφιβάλλει ότι η πολιτική του Ισραήλ καθορίζεται από την πολιτική των ΗΠΑ και τούμπαλιν; Υπάρχει κανείς που ακόμη αμφιβάλλει ότι έχει νόημα το μποϋκοτάζ των αμερικάνικων πολυεθνικών; Αν δεν είναι για τους Παλαιστίνιους, ας είναι για την ανθρωπότητα όλη... δεν έχουν αφήσει λαό για λαό στην ησυχία του... αμάν πια!

Unknown είπε...

Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί πολίτες δεν είναι σωστά ενημερωμένοι σχετικά με τις θηριωδίες που λαμβάνουν χρόνια σχεδόν 40 χρόνια στην περιοχή. Γιατί αν ήξεραν, σίγουρα και αυτοί κάτι θα έκαναν. Γιατί οι περισσότεροι είναι νορμάλ άνθρωποι. Αλλά δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. (Γιατί άραγε;). Και υπάρχουν παιδιά (και νέα κορίτσια) που είναι στη φυλακή γιατί αρνούνται το στράτευμα, για να μην λάβουν έμπρακτα μέρος. Και πολλά άλλα παραδείγματα ανθρώπων που προσπαθούν. Αλλά με συγχωρείς, με αυτούς τους αχυροκέφαλους που χτυπάνε το αχυροκεφάλι τους σε ένα τοίχο και προσεύχονται για την έλευση του Μεσσία και άλλες τέτοιες (&%(^@#, με αυτούς τα έχω, και άσχημα κιόλας. Γιατί αυτοί υποστηρίζουν αυτή την κατάσταση. Αυτά.

Όσον αφορά το μποϋκοτάζ, συμφωνώ, αρκεί να ξέρουμε ποιους χτυπάμε. Και είμαι υπέρ του μποϋκοτάζ γενικότερα, όχι μόνο για τη Γάζα. Για την σάπια τηλεόραση, για τις μεγάλες φίρμες, για πολλά πράγματα.

Το θέμα είναι όμως ότι όλα, μα όλα, γίνονται λόγω ΜΜΕ. Όταν το θάψανε το θέμα τα ΜΜΕ και βγάζανε δε ξέρω και εγώ τι, ήταν ελάχιστοι (μα απογοητευτικά ελάχιστοι) άνθρωποι στην πορεία εκείνου του Σαββάτου προς τις 2 πρεσβείες. Παράλληλα, ασχολήθηκε τόσος κόσμος επειδή μπήκαν μέσα οι άλλοι και το είχαν πρώτο θέμα τα ΜΜΕ. Τόσα χρόνια ελάχιστοι ασχολούνται, δίνοντας πραγματικές μάχες...
Καταλαβαίνεις τι εννοώ έτσι...; Α, και εγώ ανήκω στο πλήθος... δεν έχω δώσει καμία μάχη για κανένα Παλαιστίνιο...

Αν δεν το έχεις δει, δες το
"Occupation 101: Voices Of the silenced majority".

Καλώς σε βρήκα.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Σήμερα 14-2-2009 πρόσθεσα ένα σύνδεσμο για πληροφόρηση:
Διάλογος για την κοινωνία.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ατουμράκι, (που μου θυμίζεις τον Άκι Καουρισμάκι) καλωσήλθες. Συμφωνώ σε αυτά που λες.

Και σε αυτούς που περιμένουν την έλευση του Μεσσία μπορούμε νομίζω να προσθέσουμε και εκείνους που προσδοκούν την παγκόσμια εξάπλωση του Ισλάμ.

Αμήν.